GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #81 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LaserJet 4100 MFP
Milan Četić
Hewlett-Packard je lider u oblasti multifunkcionalnih mašina namenjenih kućnoj i SOHO primeni, a sada osvaja i tržište ozbiljnijih uređaja slične namene. LaserJet 4100 MFP predstalja odličan početak.
- PC #81 (Septembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LaserJet 4100 MFP

Digitalizacijom kopir-mašina, prisustvo multifunkcionalnih mašina u kancelarijama će biti sve veće. Za koju godinu će sve nove kopir-mašine biti digitalne, što znači da će biti vrlo lako pretvoriti ih u štampače, i to samo malim doterivanjem elektronike. Zato se Hewlett-Packard, koji do sada nije proizvodio kopir-mašine, užurbano priprema za promenu u konceptu opremanja kancelarije. Ova firma je vodeća u svetu kada su u pitanju male MF mašine namenjene ličnoj upotrebi, bilo u kancelariji ili kući, a sada je polako krenula na osvajanje ozbiljnijih uređaja slične namene. Jedan od takvih proizvoda je LaserJet 4100 MFP. Kao i uvek kada imamo posla sa Hewlett-Packard-ovim novitetima, i ovaj je „začinjen“ nekim neuobičajenim mogućnostima – može da radi kao digital sender, pod uslovom da je vezan u mrežu.

Već na prvi pogled jasno je da se radi o MF mašini čija je osnova crno-beli laserski štampač LaserJet 4100. Na njega je „nakalemljen“ skener, a elektronika u uređaju je poboljšana kako bi mogla da obavlja sve nove funkcije. Tako je, osim štampe, omogućeno skeniranje i kopiranje, ali i slanje skeniranih dokumenata elektronskom poštom; nedostaje faks, koji će po HP-ovom mišljenju biti zamenjen digital sender funkcijom. Naime, LJ 4100 MFP je predviđen da radi u mrežnom okruženju, a to najčešće podrazumeva i mogućnost da se preko mail gateway-a direktno sa njega šalje elektronska pošta. U tu svrhu je na gornji poklopac štampača ugrađena QWERTY tastatura, sa koje se unosi adresa primaoca i tekst poruke.

Brzina štampe i kopiranja je, s obzirom na to da se radi o engine-u modela LJ 4100, 24 strane u minuti. Prva strana u dokumentu izlazi iz štampača za 12 sekundi od početka štampe, a za to su zaslužni vrlo brz procesor (250 megaherca) i fjuzer specijalne konstrukcije. Fjuzer je sastavni deo svakog laserskog štampača i zadužen je da fiksira (zapeče) toner na papiru. Za ovo su potrebne visoke temperature, a fjuzeri u HP laserima su konstruisani tako da radnu temperaturu dostižu za nekoliko sekundi – ranije je taj proces trajao i do jednog minuta.

Osim brzog procesora i 64 MB memorije (proširive do 256), u LJ 4100 MFP je standardno ugrađen 5 GB EIO disk, kao i mrežni adapter. Osnovnih 64 MB memorije uglavnom je dovoljno za najveći broj uobičajenih poslova štampanja, bilo da se koriste PCL 6 ili PostScript 3 drajver, i to u najvišoj rezoluciji od 1.200 dpi i pri 181 lpi.

Kvalitet štampe i kopiranja je vrhunski: zahvaljujući visokoj rezoluciji štampe i priznatom HP-ovom kvalitetu rasterizacije, LJ 4100MFP ima najbolji kvalitet otiska među sličnim uređajima. Naime, kod većine MF mašina baziranih na laserskim štampačima rezolucija je 600 dpi, što daje odlične rezultate u većini slučajeva, ali zna da napravi probleme ako treba iskopirati sitan tekst ili fotografije u vrhunskom kvalitetu.

Zahvaljujući odličnom kolornom skeneru koji je ugrađen u LaserJet 4100MFP i specijalnom softveru za procesiranje slike, kopije napravljene na njemu imaju najviši mogući kvalitet, i ponekad ih je teško razlikovati od originala. Optička rezolucija skenera je 600 piksela po inču, što je više nego dovoljno za ove tipove primene. U poklopcu ravnog skenera nalazi se Automatic Document Feeder, koji prima do 25 listova papira. Sa njim je moguće i sve popularnije dvostrano kopiranje, ali samo uz ručno okretanje originala, na osnovu instrukcija koje se ispisuju na displeju štampača.

Za većinu malih i srednjih firmi LaserJet 4100 MFP predstavlja idealno rešenje. Njima je potrebno kopiranje i štampa na A4 formatu, bez uvećanja i smanjenja (iako su ove funkcije ugrađene u sistem) ili nekih dodatnih osobina kao što su sortiranje i heftanje. Glavne prednosti modela 4100 MFP su vrhunski kvalitet kopiranja i skeniranja, velika brzina štampe kao i rad u mreži.

Cena: 4.200 evra

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

OnLine Computers
Beograd
tel: 011/3284-455

SLEDEĆI TEKST U PC #81
preview
Mozilla na novom početku
Vlada Ćalić


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter