GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #81 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jugodata Horizont P4
Vladimir Cerić
Kupci računara sve češće nalaze interes da investiraju u jaču mašinu, koja će uspešno "pokriti" trenutne potrebe, ali neće brzo pokleknuti pod teretom dolazećih verzija Windows-a i Office-a. Jedna takva konfiguracija nam je ovog meseca stigla iz firme Jugodata.
- PC #81 (Septembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jugodata Horizont P4

Pojam jake konfiguracije menja se brže nego ikada. Napredak u tehnološkim rešenjima i surova trka između Intel-a i AMD-a za „megaherc više“ povukli su za sobom i ostale kompanije, pa tako sada imamo i mnogo brže hard diskove i grafičke kartice. Softver zaostaje za korak-dva, mada nove verzije Microsoft-ovih programa (naročito njihove napredne opcije) postavljaju nešto veće zahteve pred hardver. Samim tim i kupac ima interesa da investira u jaču mašinu, koja će uspešno pokriti trenutne potrebe i neće brzo pokleknuti pod teretom dolazećih verzija Microsoft Windows-a i Office-a. Jedna takva konfiguracija nam je ovog meseca stigla iz firme Jugodata.

Srce modela iz serije Horizont čine Intel-ovi Pentium 4 procesor i i845E čipset, koji spadaju u sam vrh ponude. Iako je ugrađen model iz starije generacije (Willamette), njegova radna frekvencija od 1.7 GHz je adekvatna za sve poslove koje možete zamisliti u savremenoj kancelariji. Najzahtevniji korisnici koji se bave 3D modeliranjem i sličnim poslovima biće blago nezadovoljni slabijom FPU jedinicom, ali za one koji koriste samo Office aplikacije ovo je ultimativna mašina na kojoj se sve akcije izvršavaju trenutno.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa tajvanskim proizvođačem matičnih ploča Zida, Jugodata je uvek među prvima imala najnovije proizvode namenjene Intel-ovim procesorima. Tako im je među prvima stigla i ploča sa i845E čipsetom koji ima podršku za magistralu od 533 MHz, ali ne i za aktuelni DDR 333 standard koji konkurencija već uveliko koristi. Upotrebom verzije Willamette ova mašina je ostala na magistrali od 100 MHz, a već duže vreme nas Zida ploče iznenađuju visokim memorijskim transferima koji ni ovoga puta nisu izostali. Solidnu (zvučnu) sliku pomalo kvari bučan procesorski kuler nepoznatog proizvođača – Intel-ovi fabrički kuleri su znatno tiši, ali čak i uz ovaj „klima-uređaj“ konfiguracija je i dalje tiša od AMD pandana iz slične klase.

Memorija od 256 MB biće sasvim dovoljna svima osim grafičkim dizajnerima, a parametri BIOS-a podešeni konzervativno obezbeđuju stabilan rad. Na ploču je integrisana i zvučna kartica, realizovana preko AC97 kodeka. Iako ima podršku za dvokanalni zvuk, u pitanju je ipak kartica iz ekonomske klase pa treba očekivati i adekvatan signal. Uz računar dolaze i 2.1 zvučnici primereni zvučnoj kartici.

Proizvođač grafičke kartice je firma Inno3D, koja ume da napravi solidne proizvode, ali je izabran zastareli nVidia GeForce2 MX400 čip koji ne pristaje ovoj konfiguraciji. Njegove 3D mogućnosti i brzina su za današnje pojmove skromni, a slika koju daje ova kartica u višim rezolucijama nije najoštrija, što se itekako uočava na odličnom 19“ Samsung DynaFlat monitoru. Druga zamerka ide serviserima koji su IDE uređaje spojili na pogrešan način: time što su vezali Samsung-ov DVD uređaj na istu granu sa Maxtor-om D740X (i to na Master mesto, suprotno preporuci proizvođača) nepotrebno su degradirali performanse ovog odličnog hard diska, koji je uprkos tome na većini testova dao odlične rezultate. Samsung 16/48x DVD čitač radi korektno i, što je najvažnije kod ove generacije uređaja, dovoljno tiho.

Što se tiče modema, poverenje je poklonjeno jednom od entry level 3Com/US Robotics modela – Winmodem PCI 56k; ime firme i kvalitet uređaja garancija su dugotrajnog i pouzdanog rada. Microsoft-ov IntelliMouse Optical je, izlaskom nove verzije, postao dostupan široj grupi kupaca, a levoruke će obradovati njegov simetrični oblik. Tu je i izvrsna Microsoft Internet multimedijalna tastatura, kojoj je jedina mana što (još) ne postoji u verziji sa YU rasporedom tastera.

Već duže vreme Jugodata raspolaže kvalitetnim kućištima sa svojim znakom, ali je ovo prvi model koji je došao na test namenjen samo njihovim računarima. Tower kućište dovoljno je prostrano i u njemu se nalazi čak sedam mesta za 3.5“ uređaje, a napajanje daje dovoljnih 300W. Sa prednje strane se nalaze dva USB priključka, koji su bili uredno povezani i koji, kao i dva osnovna priključka sa zadnje strane, funkcionišu po USB 2.0 standardu.

Jugodata je među prvima počela da nudi licencirane operativne sisteme uz svoje konfiguracije, pa nije neobično da je bio instaliran i uz to pravilno podešen Microsoft Windows Me. Takođe su među prvima ponudili mogućnost kupovine računara na kredit, a sada uvode još jedan novitet – osiguranje računara protiv krađe, požara, struje, loma i slično. Osiguranje i jednogodišnja garancija su uračunati u cenu, a za produženu garanciju postoji mogućnost doplate, pa osim dobrog računara kupac dobija i dodatnu sigurnost.

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

SLEDEĆI TEKST U PC #81
preview
Novo = Neo
Vladimir Cerić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter