GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #81 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Novo = Neo
Vladimir Cerić
Već ustoličenim brand-ovima domaćih računarskih firmi sada se pridružuje se novosadski Pin Computers nam je na test poslao probni primerak računara iz serije Neo, koji osim kvalitetnih komponenti iz Pin-ovog distributerskog programa ima i personalizovane periferije.
- PC #81 (Septembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Novo = Neo

Već ustoličenim brand-ovima domaćih računarskih firmi sada se pridružuje se novosadski Pin Computers nam je na test poslao probni primerak računara iz serije Neo, koji osim kvalitetnih komponenti iz Pin-ovog distributerskog programa ima i personalizovane periferije. Periferije su veoma značajan element svakog računara kojem naši kupci obično poklanjaju premalo pažnje pri kupovini. Specijalno naručena multimedijalna tastatura sa YU rasporedom stiže iz BTC-a, dok je miš prilično dobra kopija modela Logitech S48 Pilot-a.

Najvažnije komponente se, naravno, nalaze unutar kvalitetnog Chieftec-ovog kućišta. Za početak, tu je interesantna Soltek-ova ploča, koja po opremljenosti, bogatstvu opcija i brzini ne zaostaje za poznatijim modelima (npr. MSI 845 Ultra ili Gigabyte 8IRX). Šest PCI slotova, nijedan AMR/ACR, integrisana 5.1 AC97 zvučna kartica i šest USB 2.0 portova dodatna su potvrda svega izrečenog, a niska cena ide dodatno u prilog Soltek-a SL-85DR2.

U skladu sa trendovima, ugrađen je novi „overklokerski kralj“, Pentium 4 Northwood na 1.8 GHz, a na odličnih 35 stepeni ga drži originalni Intel-ov kuler. I dok su rezultati testova vezani za procesor u skladu sa očekivanim, memorijski transferi su probili sve rekorde. Za to je najviše zaslužna kvalitetna Transcend-ova DDR memorija (256 MB PC2700) sa Samsung-ovim čipovima koja je uspešno izdržala magistralu od 133 megaherca i najstrožija moguća setovanja. Ploča je pri tom radila potpuno stabilno.

Jedina nedoslednost koju je pokazala javila se u rezultatima testova kod IDE uređaja. Neočekivano od Intel-ovog ICH4 haba, oni su bili za desetak procenata slabiji od onih izmerenih na konkurentskim konfiguracijama. Korišćeni hard disk, izvrsni Maxtor D740X kapaciteta 40 gigabajta mogao bi dati i više, pa izgleda da inženjeri u Soltek-u nisu baš najbolje uklopili sve elemente u slagalici koju zovemo „matična ploča“. Kvalitetu IDE sekcije doprinosi i LiteOn-ov 32/10/48x pisač, kojeg smo već ranije isprobali i preporučili, pored ostalog i zbog atraktivne cene.

Snažna konfiguracija nije potpuna bez adekvatne grafičke kartice, a iz holandske firme Club3D već duže vreme nam stižu odlični kantidati; njihovi Powered by ATI modeli su zaslužni za veliku popularnost ATI RadeOn-a kod nas. Osim kvaliteta slike tu je i brzina kojom uredno konkuriše nVidia modelima, dok se S-VHS TV izlaz skoro podrazumeva. Za dobar prikaz ovde je ipak zadužen 17-inčni LiteOn 1770FNST, monitor niže srednje klase sa katodnom cevi i ravnim ekranom koji nije dorastao ugrađenoj grafičkoj kartici, mada je slika na njemu korektna. Sve do rezolucije 1.152×864 tačaka slika se ne deformiše i frekvencija osvežavanja je prihvatljiva, dok je sve preko toga slabo upotrebljivo.

Operativni sistem je Windows XP Professional, a momci iz Pin-a potrudili su se i instalirali čak i (zvanično neobjavljeni) Service Pack 1. Umeće servisera smo primetili i u podešavanjima BIOS-a, koje je dodatno potvrđeno aktuelnim drajverima. Od ostalog softvera, na disku smo zatekli Microsoft Office XP Professional i Ahead Nero neophodan za udobno rezanje diskova na ugrađenom CD pisaču.

Probni model nove serije računara koji smo dobili na test se dobro pokazao. Ako Pin Computers na ovakvom konceptu bude bazirao i svoje buduće modele iz familije Neo, verujemo da će i tržište prihvatiti novi brand.

SLEDEĆI TEKST U PC #81
preview
LaserJet 4100 MFP
Milan Četić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter