GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #81 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Između Intel-a i SiS-a
Aleksandar Veljković
Odavno nije bilo veće ponude kvalitetnih čipseta za matične ploče, pa su kupci često zbunjeni. Bacili smo još jedan, sveobuhvatni pogled na domaću ponudu...
- PC #81 (Septembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Između Intel-a i SiS-a

Ovog meseca ponuđeno nam je na test dosta kvalitetnih matičnih ploča za obe vrste procesora (AMD i Intel) pa ćemo vas, u najkraćim crtama, upoznati sa ponudom. MSI (Microstar) asortiman je po običaju prilično raskošan, a tome dodatno doprinosi sve veći broj distributera MSI programa u našoj zemlji. MSI 645E Max 2 predstavlja atraktivnu alternativu skupljim modelima baziranim na različitim verzijama i845 čipseta. Kao što se iz naziva verovatno može pretpostaviti, ova ploča je bazirana na SiS 645DX čipsetu, što znači da ona ne samo da podržava Pentium 4 procesore namenjene radu na magistrali od 533 megaherca (Northwood), već nudi i mogućnost asinhronog rada sa DDR 333 memorijom (što za sada nijedna od i845 varijanti ne nudi). Sem toga, UDMA 133 podršku nudi i sam čipset, dok Intel nema planova da UDMA 133 podršku uvrsti u spisak mogućnosti svojih čipseta (Intel smatra da je budućnost u Serial ATA standardu). Osnovna oprema ploče podrazumeva i šestokanalni zvuk, uz nezaobilazni MSI-jev D-bracket sistem dijagnostičkih dioda. Opredelite li se za LRU verziju ploče, dobićete i integrisan mrežni kontroler, četiri USB 2.0 porta, kao i dodatni Promise ATA133 RAID kontroler.

MSI 745 Ultra predstavlja vrlo solidnu jeftinu alternativu pločama za AMD procesore (Socket A) baziranim na danas najpopularnijem, KT-333 čipsetu. SiS 745 je po karakteristikama potpuno izjednačen sa KT-333 (dakle, tu je i podrška za DDR333 memoriju u asinhronom režimu rada), izuzev što je najbrži transfer diskova UDMA 100. Ova ploča nudi standardni spisak MSI opcija, što znači dvokanalni zvuk (AC97), D-bracket dijagnostički sistem, kao i softver za modifikaciju radnog takta iz Windows-a. Vrlo je zanimljiva E varijanta ploče, koja je dodatno opremljena sa dva IEEE1394 (Firewire) priključka, što je čini interesantnom opcijom za vlasnike digitalne video opreme.

Verovatno najegzotičniji MSI proizvod koji je stigao na naše tržište je K7D Master. Radi se o dual procesorskoj ploči baziranoj na AMD 760 MP čipsetu, na kojoj ima mesta za dva Athlon MP procesora (mada nezvanično i jeftiniji Athlon XP procesori jednako mogu da rade u paru). Kao takva ova ploča je jako zanimljiva za servere, kao i korisnicima koji traže veliku snagu i transparentan rad koji donosi multiprocesiranje. U skladu sa svojim profilom, ploča prima čak četiri DDR modula, nudeći mogućnost adresiranja do 4 GB memorije sa registred modulima opremljenim ECC podrškom. Korisnici ovakvih sistema obično insistiraju na SCSI diskovima, pa su na ploči dva 64-bitna PCI slota, koja otvaraju prostor i za montažu najsofisticiranijih SCSI kontrolera. Zvuk i D-LED dijagnostika su integrisani, a L varijanta ploče dodatno nudi i mrežni adapter (Intel-ov), kao i PCI karticu sa dodatna četiri USB 2.0 porta.

FIC (First International Computer) takođe uvek nastoji da ponudi atraktivne proizvode koji prate trendove, tako da su nam i ovog meseca dostavili dve matične ploče reprezentativne klase. AN11 je ploča za AMD procesore sa maksimalističkom opremom, kojoj se jedino može zameriti nešto stariji čipset (KT-266E). Osim podrške za DDR333 memoriju, ovoj ploči ne nedostaje ništa što najbrži Athlon XP procesori zahtevaju za postizanje optimalnih performansi i stabilan rad. Ploča je opremljena i dodatnim IDE RAID kontrolerom (Promise), a FIC-ov NOVUS softver omogućuje komforno overklokovanje softverskim putem.

FIC VC19 je udarni model ovog proizvođača namenjen Pentium 4 procesorima, baziran na i845E čipsetu; na spisku opreme naći ćete i ATA 133 RAID kontroler (HPT), šestokanalni zvuk, čak šest PCI 2.0 priključaka, kao i mrežni adapter (Realtek). Uz komforne mogućnosti overklokinga i podršku za 533 MHz magistralu, ova ploča dakle nudi sve što se danas može očekivati od ultramoderne Pentium 4 ploče, izuzev podrške za DDR333 i 400 memoriju.

U svakom slučaju, letimičan pregled domaće ponude govori nam da ona nimalo ne zaostaje za svetskom. Tu je i obilje atraktivnih Soltek, Chaintech, Asus, Abit i Soyo modela, a vrlo je interesantna „prinova“ na našem tržištu do sada malo poznata firma FastFame, koja po vrlo atraktivnoj ceni nudi svoju KT-333 ploču 6VQN. Ovo je bio kratak pregled interesantnijih modela, a detaljnije ćemo vas upoznati sa ponudom ploča u narednim brojevima.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

SLEDEĆI TEKST U PC #81
preview
Lexmark-ove uzdanice
Milan Četić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter