GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #82 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #82 (Oktobar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Konačno dolazi vreme kada će konsultanti moći pošteno da naplate godinama sticano znanje i iskustvo. Tokom sledećih nekoliko meseci velike firme će donositi strateške odluke o nabavci, zameni ili revitalizaciji informacionih sistema - firma koja nije sposobna da posluje na moderan način nema mnogo šanse da se uključi u globalnu utakmicu, pa čak ni da pronađe strateškog partnera koji bi je poveo u svet.

Svakom profesionalcu jasno je da sporadična kupovina PC-ja nepoznatih proizvođača, koji će biti sastavljeni od komponenti iz raznih izvora i koristiti piratski softver, predstavlja način da se novac baci u rupu bez dna. Racionalan pristup nabavci opreme zahteva ozbiljan projekat, a to je u kratkom roku (ne treba propustiti niže cene softvera u periodu legalizacije) teško ostvariti bez pomoći stručnjaka. Mnoge "finese" čine enormne razlike u ceni - ako platite za SQL Server koji ste mogli dobiti u okviru Small Business Server-a ili se opredelite za licence "po konekciji" a zapravo bi vam odgovarale licence "po procesoru", možete za trenutak potrošiti mnogo više novca nego što biste platili konsultantu. Vidim da ovih dana u Jugoslaviju "na privremeni rad" dolaze naši stručnjaci koji su inače "na privremenom radu" u Sjedinjenim Državama ili u Zapadnoj Evropi. Znaju koliko će biti traženi, baš kao i domaći stručnjaci koji su spremni da prihvate izazov.

Informacioni sistem ne mora biti baziran na Microsoft-ovoj platformi - pošto softver više nije besplatan, pre velikih investicija vredi istražiti da li se posao može obaviti i pomoću besplatnih programa. Zanimljiva su i hibridna rešenja, gde računari rade pod Windows-om ali koriste OpenOffice.Org i druge Open Source programe. Naravno, primena besplatnog softvera nije besplatna - opet će vam biti potreban konsultant koji će osmisliti instalaciju softvera i prilagoditi je potrebama firme.

Za naš časopis period koji sledi je veoma značajan, sasvim uporediv sa danima kada je Internet dolazio u Jugoslaviju. Radićemo na dva fronta - sa jedne strane ćemo prikupljati informacije o legalizaciji softvera (pogledajte naš sajt www.legalizacija.info ), a sa druge razmatrati prilagođavanja Linux-a, OpenOffice-a i drugih Open Source rešenja našim uslovima. Rezultat će biti prvi računarski DVD objavljen kod nas, sa svim programima koji će vam pomoći da projektujete i primenite svoj informacioni sistem. Čitajte o svemu tome u ovom broju "PC"-ja i... vidimo se 4. novembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #82
preview
Evro(pa) u Budvi
Jelica Protić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter