GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #82 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jelica Protić
Deveti festival informatičkih dostignuća INFOFEST održan u Budvi od 22. do 28. septembra protekao je u znaku inovacija u oblasti elektronskog poslovanja i mobilnih komunikacija, ali i dugo najavljivane kampanje legalizacije softvera.  «pročitajte više»
- PC #82 (Oktobar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Voja Gašić
U nizu zgusnutih jesenjih računarskih priredbi, drugi Roadshow firme Pakom iz Niša ostaće zapamćen kao jedan od najinformativnijih događaja sezone.
preview
Milan Bašić
Pred nama su dva Acer-ova Pentium 4 notebook-a, usmerena prema raznim kategorijama korisnika. Koji od njih vam odgovara?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Tajne Service Pack-a
Dejan Ristanović
Service Pack 1 otklanja razne probleme Windows-a XP, ali to nisu samo problemi korisnika - njegovom instalacijom ojačaćete i sistem obavezne aktivacije.
nopreview
Iščezli fontovi
Bojan Stojanović
Odluka Microsoft-a da obustavi distribuciju besplatnih Web fontova logična je posledica zloupotrebe ove važne komponente operativnih sistema. Ipak, fontovi nisu izgubljeni...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Sve je isto, samo para nema
Jelena Rupnik
Kriza britanske kompjuterske industrije ogleda se na svim poljima. Nekih pozitivnih pomaka ima, ali su mnogi i dalje u nekoj vrsti "hibernacije", čekajući bolje dane...
nopreview
ComExpo u Beogradu
Vladimir Cerić
Od 17. do 21. septembra na beogradskom Sajmu premijerno je održan ComExpo 2002, međunarodni sajam kompjutera, informacionih tehnologija, telekomunikacija i novih medija. Kako je bilo ove godine i šta će biti dalje?
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Blizu trećem gigahercu
Majkl Mijatović
Promocijom Pentium 4 procesora koji rade na 2.8 GHz, Celeron-a na 1.8 GHz i Itanium2 čipa, Intel je učinio veliki korak napred. Šta čeka AMD?
nopreview
nVidia u škripcu?
Aleksandar Veljković
ATI i SiS napadaju firmu nVidia sa svih strana: od prestižnih proizvoda do grafike za masovno tržište. Otkako je osvojila poziciju tržišnog lidera, nVidia ne pamti teže vreme. Ima li izgleda za veliki preokret?
nopreview
Intel, pre svega
Aleksandar Veljković
Iako je tržište matičnih ploča za Pentium 4 procesore preplavljeno alternativnim setovima čipova, Intel pokazuje zavidnu stabilnost i brzinu. Šta kažu naši testovi?
nopreview
LED u ofanzivi
Milan Bašić
Kompaktne dimenzije više nisu dovoljne, pa se konstruktori trude da ponude dodatnu funkcionalnost. Isprobali smo IBM T560, NEC LCD1700V i Samsung SyncMaster 151 touchscreen.
preview
Voja Gašić
Dok se značajan deo domaće računarske populacije pita čemu PocketPC uopšte služi, ljubiteljima džepne multimedije i komunikacija leto je prošlo u očekivanju Fujitsu-Siemens PocketLOOX-a.
nopreview
Jugodata Đak 2002
Vladimir Cerić
Pod parolom "Povratak u školu", "Jugodata" nastavlja akciju koju je započela pre par godina promocijom modela "Đak". Stigao nam je, dakle, računar namenjen početnicima u računarskom svetu, čiji budžet zahtev aoprezan izbor komponenti.
nopreview
Centra 5066 EX
Vladimir Cerić
Model 5066 EX govori da firma PC Centar nije zapostavila opremu iz ekonomske klase - za samo 750 evra dobijate solidnu konfiguraciju.
nopreview
Polovno, a skoro novo
Vladimir Cerić
Uvoz polovnih računara je sve atraktivniji - počelo se od 486 i Pentium kompjutera, a sada na naš test stižu reparirani Compaq Deskpro računari zasnovani na Pentium-u II i BX setu čipova. Šta nudi firma Infograf?
nopreview
Casio fotoaparati
Branislav Bubanja
Casio digitalni fotoaparati ne nose uzalud ime ovog velikog proizvođača. Do nas su stigli modeli QV-2300UX i QV-3500EX.
nopreview
Koliko košta digitalna slika?
Milan Četić
Iako po kvalitetu ravnopravna, digitalna fotografija je i dalje skuplja od klasične, mada je razlika u ceni sve manja. Izvedimo preciznu računicu...
nopreview
Epson projektori
Branko Nikitović
Epson je uporan u primeni klasične TFT tehnologije u svojim projektorima, ali uspeva da ih napravi tako da pariraju DLP srodnicima. Isprobali smo EMP-71 i EMP-600.
nopreview
Digitalni magnetofoni
Branislav Bubanja
CD pisači su savladali i poslednju prepreku - lako snimanje audio zapisa. Hoće li popularni "dupli dek" uskoro otići u zasluženu penziju?
nopreview
Nove serije DVD plejera
Branislav Bubanja
Predstavićemo dva "debitanta" na domaćoj DVD sceni i jednog starog znanca, u redizajniranoj i unapređenoj verziji.
nopreview
Triput meri...
Voja Gašić
Na domaćoj sceni pojavio se važan proizvođač opreme za testiranje mreža, Fluke. Bacili smo pogled na njihovu ponudu.
preview
Milan Četić
Epson nudi širok raspon projektora koji pokrivaju sve primene, od kućnog bioskopa, preko portabilnih i poslovnih modela, do onih namenjenih projekcijama u velikim salama. Isprobali smo "kućni" EMP-TS10 i profesionalni EMP-811.
nopreview
HP ColorLaserJet 2500
Milan Četić
Kolor laserske štampače "bije glas" da su glomazni i skupi, pa zbog toga o njima razmišljaju pre svega velike firme. Hewlett-Packard ColorLaserJet 2500 pretenduje da prevaziđe taj stereotip - pogodan je za primene u firmi, ali je cena sasvim prihvatljiva i za one kojima posao ne zavisi od kolor štampe.
nopreview
Canon FS-4000US
Milan Četić
Skeneri filma su retki posetioci stranica "PC"-ja jer su i dalje preskupi za većinu korisnika, pa je ponuda skromna. Ipak, cene ovih skenera polako padaju, pa je do nas stigao veoma interesantni Canon FS-4000US.
nopreview
KMP mastila
Ivan Miladinović
Refill kompleti su veoma popularni među vlasnicima inkjet štampača, baš kao i radnje u kojima možete kupiti napunjeni ili dopuniti svoj ispražnjeni kertridž za pola cene originala. Na našem tržištu upravo se pojavio i KMP koji pretenduje na kompletno rešenje, tj. mogućnost da odete na jedno mesto i dobijete kompletnu uslugu.
nopreview
SmartBase MPC-600F i HP PSC 2110
Milan Četić
Nastavljajući testiranje multifunkcionalnih mašina, ovoga puta predstavljamo Canon SmartBase MPC-600F i Hewlett-Packard PSC 2110, dakle jedan profesionalni i jedan kućni uređaj.
preview
Dejan Veselinović
PC zvučnici su obično veoma loši - zašto ne bismo povezali računar sa "pravim" zvučnim kutijama?
nopreview
Prsti u IT industriji
Goran Obradović
Identifikacija korisnika otiskom prsta, glasom ili nekim drugim "telesnim parametrom" je standardna stvar u korporativnim mrežama, a česte su i nove ideje...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
A4Tech tastature, Casio PC-Unite časovnik, Dension MP3 plejer, klešta za mreže, Moxa DE-311 kontroler, PC kabl tester, Philips sredstva za čišćenje i Trios 2002 plejer za kola.
nopreview
Crtač koji se ne predaje
Bojan Stojanović
Detaljnije upoznavanje sa programom CorelDraw 11 potvrdilo je povoljan prvi utisak o stabilnom i pouzdanom alatu za crtanje, ali su na površinu isplivali i ozbiljni propusti.
nopreview
Prvi dani legalizacije
Dejan Ristanović
Akcija legalizacije Microsoft-ovog softvera počela je 1. septembra i trenutno se svi "zagrevaju", uz mnogo nedoumica. Uz osnovne informacije o nabavci legalnog softvera, dajemo i odgovore na neka od često postavljanih pitanja.
nopreview
OpenSource u kancelariji
Vlada Ćalić
Linux i druga open source rešenja nude alternativu komercijalnom softveru u savremenoj kancelari. Počnimo od početka, izbora jedne od popularnih distribucija Linux-a.
preview
Đorđe Grujić
Piranesi je jedan od retkih programa koji zahteva veštinu crtanja i slikanja koliko i baratanja računarom, ali daje spektakularne rezultate. Isprobali smo verziju 3.
nopreview
Produhovljen pogled na svet
Stevan Josimović
Vue'd Esprit je predstavnik nove klase grafičkih alata koja će vam omogućiti da napravite spektakularne slike pejsaža. Kako radi verzija 4?
preview
Dragan Grbić
U računare nemamo poverenja kao u druge civilizacijske tekovine. Palladium inicijativa će možda promeniti takav stav i omogućiti bezbedniji rad...
nopreview
Kerning u akciji
Bojan Stojanović
Kerning je ono po čemu se prvoklasni font razlikuje od dobrog fonta. Kako da uspostavite kontrolu nad razmakom između slovnih parova u tekstu koji prelamate?
nopreview
P2P virusi
Kristijan Lazić
Novitet proteklog leta na području štetnih programa nosi sasvim kratko ime: P2P crvi.
nopreview
Umreženi kafić
Kristijan Lazić
CafeSuite donosi novi model tarifiranja vremena provedenog za računarom, nudeći sigurniji i efikasniji rad Internet kafića ili igraonice.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Becky e-mail klijent, Fresh Diagnose, MyIE i Pixel32.
preview
Milan Bašić
Od perspektivne izdavačke kuće, CET je u protekloj deceniji izrastao u jedan od najznačajnijih školskih centara kod nas. Od nedavna može da se pohvali i zlatnim Microsoft-ovim sertifikatom.
nopreview
Kablovski megabajti
Željko Vuković
Početkom ove godine u Novi Sad je stigao novi sistem prenosa podataka velikim brzinama - kablovski Internet. Ima dosta prednosti, ali i dalje pati od dečjih bolesti...
nopreview
Putem svetlosti
Nadežda Veljković
Sve se češće govori o primenama optike za brz prenos podataka. Kako stoji stvar sa standardima i potrebnom opremom?
preview
Brankica Stojanović
Zavirili smo na Internet i uverili se da su "buba", "spaček", "fića" i "R4" odoleli zubu vremena...
nopreview
Virtuelna renesansa
Vladana Rašić
Renesansa je stvaralački preporod rimske antike, čija klasična tradicija u Italiji nikada nije bila potpuno zaboravljena. Web joj donosi novu mladost..
nopreview
Flash i muzika
Uroš Veličković
Naši muzičari su ozbiljno shvatili Internet. Posetili smo njihove zvanične i manje zvanične Web strane...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Šabloni i interpreteri
Zoran Budimlić
Iako su koncepti izraženi Šablonom i Interpreterom široko primenjeni u proceduralnim jezicima, objektno-orijentisani jezici omogućavaju da ove koncepte još elegantnije izrazimo.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Learn German 8.0 Now! i Manastiri u starom Rasu.
nopreview
Branislav Bubanja
Popularni plan grada stigao nam je u novoj verziji, koja uz brojne nove opcije omogućava i nešto sasvim specijalno: planiranje puta od tačke A do tačke B, uz kretanje kolima, gradskim prevozom ili pešice.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Da nam je neko rekao da će "erotska" fotografija sa naše Web sajta završiti na naslovnoj strani NIN-a, odgovorili bismo dvadesetogodišnjim smajlijem. Uživali smo, naravno, i u drugim stvarima, recimo potražnji za dobrim računarima firme "Brand Name" i dobroj upotrebi ćirilice na oglasnim starnama "Glasa Podrinja".
nopreview
Adobe InDesign 2.0
Bojan Stojanović
Osnovna namena svakog programa za grafičko oblikovanje stranica je slaganje slova i reči u redove, pasuse i stupce. Ovaj posao krije mnoge finese koje su postepeno prikupljane kao tajne tipografskog zanata. Pet vekova posle Gutenberga, Adobe InDesign predstavlja čudesan spoj tradicionalnog i modernog, tačku u kojoj se spajaju klasična i digitalna tipografija. Kako kreativno primeniti njegovu najnoviju verziju?BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter