GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #82 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PocketLOOX
Voja Gašić
Dok se značajan deo domaće računarske populacije pita čemu PocketPC uopšte služi, ljubiteljima džepne multimedije i komunikacija leto je prošlo u očekivanju Fujitsu-Siemens PocketLOOX-a.
- PC #82 (Oktobar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PocketLOOX

Svi se slažu da Fujitsu-Siemens pravi lepo dizajnirane i vrlo funkcionalne portabl računare, pa se i mišljenja o PocketLOOX-u kreću od „lep“, preko „stvarno lep“ do... Da ne bismo zaokružili „srpsku komparaciju“, reći ćemo da ovaj model PocketPC-ja već na prvi pogled pleni avangardnim dizajnom, koji nije narušio ergonomiju spravice. Zagriženi fanovi uočili su čak grešku u priručniku, jer je navedena masa od 175 g, a već u prvoj apoteci možete ustanoviti da je PocketLOOX težak svega 169 g, što ga čini najlakšim PocketPC-jem, ako izuzmemo modele Toshiba e310 i NEC MobilePro, koji imaju duplo manje memorije i nemaju CompactFlash proširenje. PocketLOOX je debeo svega 18 mm, iako na fotografijama to nije lako uočiti, zbog zaobljenih kontura.

Jednoručni PC

Očigledna namera dizajnera bila je da maksimalno pojednostave korišćenje ovog računara, pod uslovom da ga držite u levoj ruci. Veoma zgodno su postavljeni SpedMenu i jog tasteri kojim se lako krećete kroz opcije quick menija, nadogradnje operativnog sistema iz koga su dostupne sve operacije i lokacije (uključujući i mrežne). Za snimanje zvučnih zabeleški predviđen je taster sa desne strane koji leži blago ispod kažiprsta, a iznad njega je prekidač za fizičko isključivanje i uključivanje ugrađenog Bluetooth modula; namenu tog tastera otkrili smo posle višestrukog bezuspešnog pokušaja da Bluetooth aktiviramo iz menija (što je takođe moguće). Ova redundansa je verovatno posledica činjenice da Bluetooth komunikacija troši baterije, ali i zaštita od neželjenog „bimovanja“ sa drugim Bluetooth uređajima u blizini.

Oni koji vole da koriste olovku obradovaće se priloženom rezervnom primerku. Ne treba da vas iznenadi suviše kratka olovka, jer se ona može „produžiti“, poput portabl radio-antene. Ekran nema pozadinsko, već „postranično“ osvetljenje (side-lit transflective screen) i veoma dobro se snalazi u svim svetlosnim uslovima, reagujući brzo na promene. U osam koraka možete podesiti podrazumevana osvetljenja kada radite „na struju“ odnosno na baterije.

Rezolucija ekrana je 240×320 tačaka, što je uobičajeno za PocketPC sa 65.000 boja. Radi se o kvalitetnom, kontrastnom TFT-u, sa dobro osmišljenim osvetljavanjem. Kvalitet slike je verovatno najzaslužniji za jednodušnu ocenu da je ovo PocketPC koji najmanje zamara korisnika pri upotrebi. Dobro funkcioniše i ugrađena ClearType tehnologija, pa je čitljivost na visokom nivou.

Solidan hardver

Izdržljivost baterija nas je prijatno iznenadila – uobičajeni test pokretanja dva media plejera (jedan audio stream od 32 Kbps i jedan video stream od 186.2 Kbps) redovno „prebacuje“ dva sata. Nakon toga možete da koristite PocketLOOX još oko pola sata, ali media player odbija da se pokrene. U normalnom korišćenju možete da računate na pet do šest sati rada bez punjenjam i to uz korišćenje Bluetooth-a. Ugrađeni IBM XScale procesor može da se prebaci i u štedljivi mod, čime produžavate vek baterija za oko 30%.

Upravo ovaj procesor je najčešća meta kritičara, jer on u benchmark testovima podbacuje u odnosu na konkurente iz iste klase kao što su iPAQ serija 3900 i Toshiba e740. To ipak ne treba uzimati previše ozbiljno, jer se pojava uočava relativno retko, ali bi rezultati mogli da budu značajno drugačiji nakon optimizacije operativnog sistema za XScale procesor, koji je noviji od StrongARM-a.

One kojima je važna proširivost obradovaće Flash i SD ležišta. Bluetooth je već ugrađen, pa će biti najkorisnije da slotove popunite memorijskim karticama, na koje ćete, recimo, upisivati MP3 muziku (obavezno koristite slušalice, jer je reprodukcija na zvučniku podređena što boljoj razumljivosti glasa). Obradovala nas je najava GPRS modula u obe varijante (Flash i SD) što zaokružuje mogućnosti povezivanja.

Muke sa zubarima

Nakon nedoumice sa nepronalaženjem prekidača, Bluetooth modul je proradio, a na drugoj strani „komunikacionog kanala“ bio je telefon Ericsson T68 i par računara opremljenih MSI Bluetooth Key uređajem. To je spravica nalik na USB diskove u koju je ugrađen Bluetooth transceiver.

Prvi deo bazičnog povezivanja prošao je dobro – uređaji su se odmah „videli“, a komunikacija teče do razdaljine od petnaestak metara. Bluetooth softver, međutim, može da vam napravi silne glavobolje, jer sa sobom nosi težak artefakt nesigurne veze. Zamislite pun autobus gradskog saobraćaja u kome svaki putnik ima Bluetooth uređaj... Strah od činjenice da bi dva uređaja mogla da komuniciraju i bez vašeg znanja dovela je do toga da Bluetooth najpre formira listu servisa kojima raspolaže; u zavisnosti od „sposobnosti“ uređaja, ova lista može da bude i prilično opširna. Zatim se za svaki od tih servisa određuje nivo sigurnosti koji podrazumeva traženje PIN-a, autorizaciju i enkripciju. Može proći dosta vremena dok naterate ActiveSync da radi preko Bluetooth-a ili vam dozvoli da sa PocketPC-ja koristite Internet Explorer ili e-mail klijent.

Fujitsu-Siemens ponovo je iskombinovao avangardan dizajn sa visokom upotrebljivošću. PocketLOOX je dobar uređaj, vrlo ugodan za korišćenje, sa dosta memorije i još boljim potencijalima za proširenje, a ugrađeni Bluetooth modul daje mu notu neke buduće tehnologije u kojoj će svi naši podaci putovati sa nama, a naš put neće biti ograničen dužinom kabla do prve utičnice.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #82
preview
Epson EMP-TS10 i EMP-811
Milan Četić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter