GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #82 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Epson EMP-TS10 i EMP-811
Milan Četić
Epson nudi širok raspon projektora koji pokrivaju sve primene, od kućnog bioskopa, preko portabilnih i poslovnih modela, do onih namenjenih projekcijama u velikim salama. Isprobali smo "kućni" EMP-TS10 i profesionalni EMP-811.
- PC #82 (Oktobar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Epson EMP-TS10 i EMP-811

Epson je jedna od firmi koje dominiraju našim tržištem digitalnih video-projektora. To nije neobično, kada se zna da je Epson-ova tehnologija proizvodnje LCD projektora jedna od najboljih na svetu, pa mnogi poznati proizvođači koriste Epson-ove polisilikonske 0.9“ TFT ekrane u svojim proizvodima, čak i kada su rezultujući projektori po performansama bolji i od samih Epson-ovih modela.

Epson nudi širok raspon modela, projektovanih tako da pokrivaju sve primene: od kućnog bioskopa, preko portabilnih i poslovnih modela, do onih namenjenih projekcijama u velikim salama, za publiku od 200 i više ljudi. Prvi od dva najnovija modela, EMP TS10, nešto je sasvim novo u Epson-ovoj ponudi: radi se o LCD projektoru koji treba da bude centralni deo kućnog bioskopa. Njega, dakle, koristimo umesto televizora ili plazma ekrana velikog formata.

Da bi zadovoljio kućne korisnike, TS10 mora da obezbedi kvalitetnu sliku i po danu, u svetloj prostoriji. Zato je kontrast koji on ima 500:1, što je odlična vrednost: upravo kontrast, a ne intenzitet svetla izražen u ANSI lumenima, određuje koliko ambijentalnog svetla može da bude u prostoriji a da slika i dalje bude zadovoljavajuća. Ne zaboravite: sliku projektujemo na belo platno, pa su i bele i crne površine projektovane na njega zapravo bele. Zato kontrast između belog i crnog zavarava naše oko da vidi tamniju površinu kao crnu. Ako u prostoriji postoji i neko ambijentalno svetlo, onda ono ravnomerno osvetljava celu površinu platna i obara efektivnu vrednost kontrasta koji daje projektor. S druge strane, intenzitet svetla govori o tome koliko daleko od platna možemo da postavimo projektor – intenzitet osvetljenosti platna opada sa kvadratom rastojanja. Kućni projektor se, po prirodi stvari, koristi na relativno malim rastojanjima (od 3 do 6 metara), pa je 700 ANSI lumena koliko ima TS10 sasvim dovoljno. Pri tom je dijagonala slike pri projekciji sa rastojanja od 6 metara oko 3.5 metara, što je impresivno.

Rezolucija LCD panela je 800×600 piksela, ali on može vrlo uspešno i sa minimalnim gubicima da „preformatira“ ulazni signal sa 640×480, 1.024×768 te 1.280×1.024 piksela. Osim VGA i DVI ulaza, video signal može da „dođe“ kroz kompozitni i S-video konektor, pa je moguće povezivanje sa svim komponentama kućnog AV bioskopa, dakle video-rikorderom i DVD plejerom.

Budući da je predviđen za projekciju u relativno malim prostorijama, jasno je da bi buka pri radu smetala doživljaju. Zato su se Epson-ovi konstruktori potrudili da buka ne pređe 31 db. Kao i ostali Epson-ovi projektori, TS10 omogućava podešavanje boja, kroz pet unapred definisanih kolornih profila: Theathre (za gledanje filmova), Dynamic (za gledanje televizije i igranje igara), Natural (za prirodne boje), PC (sa izuzetno svetlom slikom) i sRGB (sa bojama po sRGB standardu).

EMP-811 je odličan projektor namenjen projekcijama u salama za prezentaciju, gde može da „pokrije“ publiku od oko 70 gledalaca. I pored toga, on je dovoljno lagan da može da se nosi na prezentacije po „terenu“, mada ne spada u kategoriju prenosnih uređaja. Kontrast slike je 400:1, a intenzitet svetla je 2.000 ANSI lumena. Sa takvim performansama, u delimično zatamnjenoj prostoriji i slika dijagonale od 4 do 5 metara ima vrlo visok kvalitet i zadovoljava sve zahteve potrebne za poslovne prezentacije. EMP-811 ima mogućnost horizontalne i vertikalne keystone korekcije slike. Zahvaljujući njoj, projektor ne mora da bude u centru platna ni po horizontalnoj ni po vertikalnoj osi. Vertikalno odstupanje može da bude ±30 a horizontalno ±10 stepeni od centra.

Rezolucija displeja u EMP-811 je 1.024×768, što polako postaje mainstream u svetu LCD projektora. Tehnologija je očito uznapredovala toliko da ovi paneli nisu više preskupi, a većina notebook kompjutera, koji se koriste prilikom projekcija, rade upravo u toj rezoluciji. Projektor ima i USB konektor za vezu sa kompjuterom, kao i drajvere koji se po priključivanju instaliraju. Po instaliranju drajvera moguće je koristiti projektorov daljinski upravljač umesto miša; domen upravljača je 7 do 8 metara, a IC portovi na projektoru postoje i sa prednje i sa zadnje strane, pa prezentaciju možete voditi stojeći pored platna, ali i u zadnjem delu prostorije.

EMP-811 je tih projektor, mada ne onako kao TS10 – nivo buke je 38 db. Radni vek lampe od 200 W je 1.500 časova, što je sasvim dovoljno za višegodišnju primenu u poslovne svrhe – ako se koristi u proseku dva sata dnevno, to su tri godine rada. Sa masom od 4.2 kg, on je dovoljno lak da se može nositi u torbi ili koferu.

EMP TS10 i 811 u svojim klasama nude najviše što je trenutno moguće kupiti, a na njihovu funkcionalnost i kvalitet slike nemamo zamerki. Jedini problem je cena, naročito kada se radi o modelu TS10 koji košta više nego čitav preostali deo kućnog bioskopa, čak i ako niste nimalo štedeli na komponentama. Mada, ruku na srce, on je i dalje jeftiniji od ozbiljnog plazma ekrana koji ima dijagonalu od preko 1.2 metra. EMP-811 je prilično skup proizvod, ali njegova namena (projektor za ozbiljne prezentacije u kompanijskim salama za sastanke) čini da cena prestane da se smatra presudnim faktorom pri izboru – potencijalni kupci (firme) ovakvog projektora najčešće ne štede na kvalitetu zarad niže cene.

Cena: 3.059 evra (TS10); 4.280 evra (EMP-811)

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #82
preview
Zvučne kutije
Dejan Veselinović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter