GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #82 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Evro(pa) u Budvi
Jelica Protić
Deveti festival informatičkih dostignuća INFOFEST održan u Budvi od 22. do 28. septembra protekao je u znaku inovacija u oblasti elektronskog poslovanja i mobilnih komunikacija, ali i dugo najavljivane kampanje legalizacije softvera.
- PC #82 (Oktobar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Evro(pa) u Budvi

Gotovo čitavu deceniju, krajem septembra INFOFEST okuplja predstavnike najvećih domaćih IT firmi u prijatnom primorskom ambijentu, pružajući im mogućnost da brojnim potencijalnim korisnicima izlože svoja najnovija dostignuća, promovišu projekte, usluge i sklopljena strateška partnerstva sa poznatim inostranim kompanijama. Posetioci ovog uglednog i dobro organizovanog skupa imaju priliku da saznaju koje su „vruće teme“ u ovoj dinamičnoj oblasti, ali i da se upoznaju sa mogućnostima pojedinih firmi i stanjem na domaćem računarskom tržištu. Iako spadam u one ljude koji uporno čuvaju razne knjige, papire, pa i zbornike konferencija po cenu totalnog zatrpavanja životnog prostora, nekoliko nevelikih festivalskih kataloga INFOFEST-a iz ranijih godina nisam uspela da pronađem u svojoj kolekciji – pozajmile su ih moje kolege kada im je zatrebalo da pronađu koja firma distribuira određenu opremu ili softver, a podaci u katalogu o adresi, faksu, e-mail-u i kontakt-osobi svakog učesnika INFOFEST-a bili su dragocena pomoć.

Za kontinuirani kvalitet festivala, stalnu brigu o dobrim uslovima i prijatnoj atmosferi, ali i za živopisne i uvek drugačije slogane festivala (ovogodišnji slogan: JEDAN je...) zaslužan je gospodin Milan Mrvaljević, direktor festivala, dok je na čelu Stručnog odbora već nekoliko godina prof. dr Milica Pejanović-Đurišić. Predsednik Upravnog odbora je gospodin Dušan Simonović, koji je ove godine svečano otvorio INFOFEST, dok je predsednik Saveta festivala gospodin Branimir Gvozdenović. Festival organizuju firma „Biznis Link“ iz Beograda i Sekretarijat za razvoj Crne Gore, republike koja je INFOFEST proglasila manifestacijom od posebnog značaja.

Učesnici INFOFEST-a

Za povoljne vremenske uslove u kasnom septembru treba imati i malo sreće. Uvek svečana i prijatna večernja ceremonija otvaranja festivala ovog puta se odvijala na natkrivenom delu terase hotela „Avala“, a slaba kiša nije smetala brojnim posetiocima da uživaju u nastupu klape „Jadran“ iz Tivta i koktelu čiji je pokrovitelj bio Microsoft. Radni deo INFOFEST-a odvija se u tradicionalnim festivalskim formama, u koje pre svega spada izložba firmi na štandovima u prostranim holovima hotela „Avala“ i „Mogren“, gde su predstavljene firme Digit Montenegro, Energodata, Siemens, Saga, Meridian, S&T, Informatika Montenegro, Ericsson i Čikom. Grupa firmi iz Slovenije nastupa u okviru izložbe „Slovenačka ICT scena“, a zastupljene su: Privredna komora Slovenije – Udruženje za informatiku i telekomunikacije, Infos, Igea, Perftech, Pro-bit, Fotona, Datalab, MC, IB PROCADD, Perenič Svetovanje i Halcom Informatika. Većina ovih firmi pojavila se po prvi put na INFOFEST-u prošle godine, da bi sada nastupile sa većim ambicijama u osvajanju našeg tržišta, pre svega u oblasti elektronskog poslovanja i bankarstva.

(kliknite za veću sliku)

U okviru prezentacija kompanija u kongresnim dvoranama centralno mesto pripada dvema firmama – ekskluzivnim učesnicama festivala, a to su ove godine SAGA i Serbian Business Systems (SBS). Festivalska forma „INFOFEST predstavlja“ pružila je priliku i drugim istaknutim kompanijama da iznesu svoju viziju skore informatičke budućnosti, a prezentacije imaju: Ericsson Nikola Tesla, Smart Com, Cisco Systems, ZZI, Siemens, Hewlett-Packard, Allied Telesyn i Alvarion. Panel rasprava „Problematika Internet provajdinga“, okrugli sto o elektronskom bankarstvu, diskusioni forum „ICT – Where Serbia and Montenegro are?“, predavanja po pozivu, kao i izlaganje dvadesetak autorskih radova nadopunjuju stručni sadržaj INFOFEST-a.

Prve dane devetog INFOFEST-a obeležio je nastup ekskluzivnih učesnika. U veoma posećenoj prezentaciji, kompanija SAGA iznela je svoje poslovne rezultate, sa posebnim naglaskom na nove projekte, koji su, po rečima generalnog direktora, gospodina Gorana Đakovića, ovoj firmi doneli oko 10 miliona evra u protekloj godini. Predstavljen je projekat CePP, koji SAGA realizuje u saradnji sa PTT-om, kao i projekat SMIN – Serbian Multi-Service Internet Network, koji se odvija u saradnji sa Telekom-om, čime se potvrđuje liderska uloga SAGE na tržištima govornih automata, elektronskog bankarstva i multikanalnih kontakt-centara.

Posebnu atrakciju predstavljalo je predstavljanje AlfaNum TTS mašine koja čita na srpskom jeziku. Projekat AlfaNum, posvećen automatskom prepoznavanju i sintezi govora na našem jeziku, vodi doc. dr Vlado Delić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a podrška SAGE ovakvom projektu, koji je evidentno od nacionalnog značaja, potvrđuje njenu posvećenost razvoju i primenama naučnih dostignuća u domaćim uslovima, koja svakako za nas ne mogu uraditi stranci. Zajedno sa kompanijom Comtrade, SAGA je osnovala SC akademiju, koja organizuje obuku za sticanje Microsoft sertifikata, a aktivan je učesnik i u kampanji legalizacije, pa tokom trajanja ove kampanje nudi popust od 40% na obuku i servise za potpisnike OSL ugovora. Centar za obuku trenutno ima četiri MS Certified Trainer-a, a kompanija očekuje da do kraja godine postane Microsoft Gold Certified Partner.

Prezentaciju kompanije SBS, generalnog zastupnika IBM-a za SRJ, obeležilo je predstavljanje projekta za MUP Srbije koji bi, korišćenjem IBM-ove platforme, trebalo da omogući izdavanje i kontrolu mašinski čitljivih ličnih dokumenata na najsavremeniji način, uz izradu digitalne fotografije, uzimanje digitalizovanog potpisa i otisaka prstiju, kao i onemogućavanje zloupotreba korišćenjem višedimenzionog bar koda. Korišćenje sistema Tivoli je od velikog značaja za ovaj projekat, jer će se tako omogućiti upravljanje, nadzor, ali i akvizicija postojećih baza podataka u MUP-u. Predviđeno je i stvaranje portala, preko kojih će se usluge MUP-a ponuditi internim korisnicima, državnim organima i na kraju svim građanima.

Veliku pažnju publike, koja je sale ispunila do poslednjeg mesta, privukla su još neka izlaganja održana u prva dva dana festivala. O naprednim data-mining tehnikama za elektronsko poslovanje na Internetu govorio je prof. dr Veljko Milutinović, predstavivši novu knjigu na ovu temu, koju je pripremio zajedno sa svojim mlađim saradnicima, kao i uglednim kolegama iz Italije i Švedske. Zapaženu prezentaciju Microsoft-a održao je Nikola Mirčić, posle čijeg jednočasovnog izlaganja o .NET tehnologiji niko iz publike nije odgovorio izazovu da za objašnjenje šta je .NET zaradi Microsoft-ovu majicu. Posebnu prezentaciju koja je bacila više svetla na kampanju legalizacije Microsoft-ovog softvera održao je Srđan Stošić, a o pravnim i tehničkim detaljima njenog sprovođenja grupa novinara živo je raspravljala za večerom u restoranu Picasso, čiji je domaćin bio gospodin Aleksandar Bojović, PR Microsoft-a. Na INFOFEST-u je „bio“ čak i sam Bil Gejts, koji je u okviru prezentacije INFORMATIKE sa video-bima hvalio UNISYS ES7000 server.

„Pravih“ stranaca bilo je, ima se utisak, manje nego ranijih godina, ako se izuzmu učesnici iz bivših jugoslovenskih republika i slučajni prolaznici u vidu vremešnih nemačkih turista koji su delimično zaposeli hotel „Avala“. Nemci su se sa evrom snalazili bolje od gostiju iz Srbije, koji su u primorskom ambijentu već navikli da budu (turski) milioneri. Pravi kolorit ovogodišnjem festivalu davali su i učenici Klasične gimnazije koji su, u svečanoj odeći, strpljivo odslušali mnoge prezentacije.

Dani koji slede

U trenutku dok ovo pišem događanja na INFOFEST-u se tek zahuktavaju, društveni život i poslovna komunikacija su u usponu, a sunce polako odnosi pobedu nad kišom i nevremenom, pa se zbog lošeg vremena odloženo krstarenje Bokokotorskim zalivom u organizaciji kompanije SAGA očekuje sa nestrpljenjem. Posetioce svoje prezentacije SAGA je prikladno opremila za ovaj događaj, poklonivši im dušeke na naduvavanje i majice sa svojim znakom, a za zaštitu od sunčanice pobrinuo se Hewlett-Packard, čiji su se šeširi u misterioznoj akciji direktnog marketinga našli u nekim hotelskim sobama. Akcija „Moj prijatelj kompjuter i ja“, u kojoj su budvanski đaci svoje viđenje informatike iscrtali po pločnicima platoa Pizzana već je okončana, INFOFEST pozorište ima na repertoaru komad „Posjetilac“, a za prijatne muzičke večeri zaduženi su Kaja i Saša Vasić.

Po matematičkoj indukciji može se tvrditi da će Veče sa Budvanima, kojim se Festival tradicionalno završava, značiti dobar provod uz ribu i vino za sve učesnike, a za epilog ove priče trebalo bi se pozabaviti data mining-om i složenijim metodama predikcije... ipak, svaki čitalac ove priče biće pametniji od pisca: kada završite čitanje, pogledajte www.infofest.com stranicu i znaćete ono što mi trenutno ne znamo, a to je spisak dobitnika nagrada devetog INFOFEST-a...

SLEDEĆI TEKST U PC #82
preview
Pakom Roadshow 02
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter