GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #82 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pakom Roadshow 02
Voja Gašić
U nizu zgusnutih jesenjih računarskih priredbi, drugi Roadshow firme Pakom iz Niša ostaće zapamćen kao jedan od najinformativnijih događaja sezone.
- PC #82 (Oktobar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pakom Roadshow 02

Ako zaista brinete o svojim partnerima, onda oni žele da dođu na skupove koje organizujete. Ovogodišnje interesovanje „Pakom“-ovih partnera popunilo je kapacitete hotela „Grand“ na Kopaoniku od 19. do 22. septembra. S jedne strane našli su se predstavnici firmi čije proizvodne programe „Pakom“ uvozi i distribuira, a sa druge strane bio je veliki broj partnera koji su želeli da se upoznaju sa novim programima koji ih očekuju, ali i sa mogućnostima bolje i efikasnije saradnje sa „Pakom“-om.

Dakako, skupu su prisustvovale još dve kategorije učesnika: sama ekipa „Pakom“-a, koja se zaista svojski trudila da se svi osećaju prijatno tokom Roadshow-a i povelika ekipa novinara koji su imali čast da se na Roadshow-u osećaju „zaštićeni poput kopaoničkih medveda“.

Dan prvi

Nakon pozdravne reči Dejana Pavlovića, jednog od vlasnika „Pakom“-a, nizalo se čak sedam izlaganja u kojima su

„Pakom“-ovi ključni isporučioci predstavljali nove proizvodne programe. Profil i program Fujitsu-Siemens-a predstavio je gospodin Viktor Malinowski, direktor prodaje i marketinga za jugoistočnu Evropu, a na modalitete nastupa i saradnje ukazao je Vladimir Tanasković, direktor jugoslovenskog predstavništva.

Alan Chen i Patrick Wang imali su nastup koji bi mogao da se oceni kao prilično suvoparan ako se zanemari činjenica da su predstavljali ASUS, što je prva zvanična prezentacija predstavnika ove firme u našoj zemlji. Iako je prezentacija bila vrlo zvanična, kuloarska dešavanja su pokazala vidno rivalstvo predstavnika ASUS-a i MSI-ja, lidera u proizvodnji matičnih ploča.

Rasprava sa Milanom Zrnićem iz HP Yugoslavia i Sašom Jocićem koji je u „Pakom“-u zadužen za Hewlett-Packard, bila je najduža i najbučnija, a predmet je bila što bolja logistika u snabdevanju potrošnim materijalom za štampače. Ravnomerna distribucija ovih „sitnica“ još uvek je jedan od većih problema našeg tržišta.

Dva stara i dva nova distributivna programa ispunila su popodne. Joost Osterloh je najavio novine iz Maxtor-a, a ono što nas neminovno čeka je prelazak na Serial ATA i Serial ATA RAID. Novi monitori iz „Pakom“-a biće iz Sony proizvodnih pogona, a nadamo se da je Ferenc Peter u ovom pokušaju pronašao dobrog partnera.

Gospodin Jaroslav Gavriluk, šarmpatni predstavnik Hansol Deutschland GMBH, pokušao je da opravda prošlogodišnje manje probleme u proizvodnji i sa dosta argumenata nas ubedi da je Hansol ponovo pouzdana kupovina. Na kraju je predstavljen i program Inform UPS uređaja – iako se nadamo da nam ove godine neće biti baš neophodni, dobro je znati da smo dobili još jednu robnu marku sa širokom paletom proizvoda i vrlo povoljnim cenama.

Jedini vidan problem prvog dana imao je kolega Veljković koji do kraja dana nije mogao da se odluči koje prezentacije da se odrekne zarad pune korpe svežih pečurki iz obližnjih šuma. Rukovodstvo „Pakom“-a se svim silama trudilo da spreči i ilegalnu noćnu žurku uz opravdanje da radni deo još nije završen. Kompromitujuće materijale, kao i obično, možete da potražite na prezentaciji Boox Computers-a (www.boox.co.yu ), što polako poprima tradicionalne razmere, baš kao i sam Roadshow.

Dan drugi

Iako „Pakom“, za sada, nema zvanični dogovor sa Microsoft-om o distribuciji softvera, veoma konkretnu i korisnu prezentaciju OSL programa legalizacije održao je Srđan Stošić iz firme „Saga“. Nakon dosta iznesenih argumenata, uverio je sve prisutne da je legalizacija i korisna i povoljna i za korisnike i za firme koje će biti nosioci prateće podrške.

Joost Osterloh iz Maxtor-a još jednom je „uskočio“ i zamenio Raz Sobhani-ja, najavljenog predstavnika AMD-a, koji je hitno morao da otputuje na sastanak borda u Ameriku. Prednovogodišnje uzbuđenje dostiže vrhunac, a bez obzira na najavljene adute AMD-a u obliku novih procesora ClawHammer i SledgeHammer, treba pravilno osmisliti i njihov nastup. Usledila je pomenuta prezentacija MSI programa, kao i uvek zanimljiva zbog rečitog Dragana Milanovića. MSI je već godinama veoma dobro pozicioniran na našem tržištu i bilo je zadovoljstvo saslušati šta nam sve sprema u narednom periodu.

Nakon kratke pauze, usledile su prezentacije „Pakom“-a i o „Pakom“-u. U najkraćim crtama, bile su veoma korisne i izazvale su dosta pitanja, pa i polemika. Gospodin Dejan Pavlović najpre je izložio trenutnu poziciju „Pakom“-a na našem tržištu; bilo je to prvo otvoreno iznošenje brojki o poslovanju jedne domaće firme. Iako kod nas nepopularno, ovakvo iznošenje rezultata rada neophodno je za privlačenje stranih partnera; da ne zalazimo u detalje, rezultati su nas prilično impresionirali.

Dilerski servis i poslovanje sa prodavcima preko Interneta predstavila je Maja Kojić, a jedna od najsvetlijih tačaka Roadshow-a bile su prezentacije Vladimira Živaljevića u kojima je razmatrao efikasnost poslovanja u dilerskom servisu. Najzanimljiviji deo bila je studija saradnje sa prodavcima sa težnjom da se profesionalizuje njihov nastup (pa tako i nastup „Pakom“-a) i pristupi pisanju ponuda na mnogo studiozniji način. Na kraju je Srđan Pavlović, u saradnji sa Svetlanom Nanović iz Nacionalne štedionice, pokazao puteve za finansiranje posla i uputio prodavce u tajne potrošačkih kredita, motora budućeg povećanja prodaje i intenzivnijeg opremanja firmi i domaćinstava kvalitetnom računarskom opremom.

Sve u svemu, ko nije bio, mnogo toga je propustio. Dva dana napornog koncentrata informacija ublažena su jakom planinskom hranom i krunisana obilatim količinama Bitburger piva i živom svirkom odličnog Penthaus benda iz Niša. Onima koji su uspeli da se održe na nogama prijale su i fakultativne žurke, bez ikakvog informatičkog sadržaja. Naravno, i u IT industriji rade živi ljudi...

SLEDEĆI TEKST U PC #82
preview
Sličnosti i razlike
Milan Bašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter