GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #84 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Par gigaherca za po kući
Vladimir Cerić
Detaljno smo testirali 15 konfiguracija domaćih firmi koje su se potrudile da sklope brze, svestrane i udobne mašine namenjenih kućnoj upotrebi.
- PC #84 (Decembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Par gigaherca za po kući

Beskrajna trka za brzinom između dva glavna proizvođača procesora doprinela je da su danas konfiguracije skoro duplo brže nego prošle godine. Procesori radne frekvencije preko 2 GHz, koji su na prošlogodišnjem testu predstavljali tehnološki vrh i bili nestvarno skupi, danas su sasvim normalna pojava. Najpre je za to zaslužan Intel, koji je Northwood generacijom Pentium 4 procesora prosto preplavio tržište omogućivši kupcima da lako dođu do modela visokog takta, koji se može dodatno ubrzati. Problemi sa nedovoljnim količinama najnovijih modela Athlon-a XP su ljubitelje AMD-a ograničli na brzinu od "svega" 2 GHz. Nezavisno od toga, AMD i dalje drži važan deo tržišta, najpre zbog izuzetno niske cene.

Trenutno se veći sukob vodi na polju buke koja neminovno prati ovako visoke frekvencije. Dok je kod Intel-a to rešeno na najbolji mogući način, upotrebom kvalitetnih i tihih fabričkih kulera, kod AMD-a hlađenje predstavlja čitavu nauku. Nova imena poput Spire-a prete da po popularnosti preuzmu primat, pa tako za malo novca možete uspešno ohladiti i vaš novi Athlon XP bez rizika od pregrevanja ili hronične glavobolje koju izazivaju neki kuleri.

Stalno stižu nove matične ploče, pa je čak i nama ponekad naporno da ispratimo sve nove modele koji su izašli na tržište. Najbitniji je ipak potpuni prelazak na DDR memoriju - u radnjama se teško mogu naći ploče za SDRAM, dok je DDRAM, uprkos visokoj ceni, u velikoj ekspanziji. RAM od 256 MB je sa Windows-om XP postao standard, a ambiciozniji korisnici kupuju čak i 512 MB, što predstavlja pozamašan (i često nepotreban) finansijski zalogaj. I dalje važi zlatno pravilo: ako hoćete vrhunske rezultate i besprekornu stabilnost, nemojte kupovati module nepoznatih proizvođača.

Kolega Aleksandar Veljković je u nekoliko prethodnih brojeva opisao glavni problem firme nVidia - ATI-jev Radeon 9700. Ta kartica, zbog visoke cene, nije našla mesto u ovom testu, a ATI nešto veću zastupljenost može da zahvali odličnom modelu 9000 koji po osetno nižoj ceni prestiže GeForce4 MX440 kartice, pa su čak i konzervativne firme upotrebile kartice sa Radeon 9000 čipovima. Na tržištu na kojem kupci cene svaki uloženi dinar to je svakako mudar potez, a oni koji posebno vode računa o svojim očima posegnuće malo dublje u novčanik za nekim kvalitetnim TFT monitorom - cene su osetno pale.

Na polju hard diskova sve je jasno: Maxtor suvereno vlada tržištem novim serijama koje smo vam predstavili u "PC #83". CD pisači i dalje zaokupljaju pažnju većine kućnih korisnika, a nisu retki ni kombinovani CD-RW/DVD uređaji nove generacije, znatno brži od onih koje smo videli prošle godine. Posle nekoliko loših serija, poljuljane je poverenje u modeme sa Lucent čipovima, pa sada viđamo više Conexant i poneki 3Com i Intel; u odsustvu bržih načina pristupa Internetu, softverski PCI modemi ostaju standard.

Chieftec-ova kućišta su rezervisana za najjače konfiguracije, dok se ostali snalaze kako znaju i umeju u moru anonimnih proizvođača sa Dalekog Istoka. Ako budžet nije sasvim skroman, nemojte mnogo štedeti na ovoj komponenti: jeftino (i loše) napajanje u nekom no-name kućištu kasnije vam može doneti vrlo neobične probleme, koje nećete lako rešiti.

Kako smo testirali

Za razliku od prošlogodišnjeg velikog testa koji je u sebi sadržao sve kategorije konfiguracija, ovoga puta testiranje je podeljeno na dva segmenta. Prvi deo, posvećen poslovnim konfiguracijama, čitali ste u "PC #83", pa ćemo kod kućnih PC-jeva više pažnje posvetiti brzini i multimedijalnim karakteristikama. Baterije testova su podeljene na dve grupe, koje formiraju PC i 3D indeks. Prvu grupu čine već legendarna SiSoft Sandra (verzija 2002) i novouspostavljeni standard - PC Mark 2002.

Za referentni nivo izabrali smo vodeći računar sa prošlogodišnjeg testa, koji je imao procesor koji radi na frekvenciji 1 GHz, 128 MB SDRAM-a i hard disk koji se okreće 5.400 puta u minutu. U odnosu na tu konfiguraciju odredili smo zbirni indeks, kombinovan sa težinskim faktorima. Sličan postupak korišćen je i kod druge grupe testova, koju čine 3D Mark 2001 SE, Quake III Arena i Unreal Tournament 2003, a ukupni indeksi koje vidite u tabeli predstavljaju artimetičku sredinom dobijenih rezultata po stavkama, rezolucijama i nivoima detalja.

Raspon ocena u tabeli je od 1 do 10, a raspon indeksa ne postoji - jednostavno, veće je bolje. Ocena kojom bi se vrednovala mogućnost nadogradnje je izostavljena, jer su sve prikazane mašine dovoljno nove i napredne da je taj nivo jako sličan. Jedna od specifičnosti je i cena upisana u tabele, koja je zbog preciznije slike i kod firmi koje nam nisu isporučile licence za operativni sistem podrazumevala dodatnih 100 evra, koliko otprilike košta Windows XP Home Edition u OEM verziji.

Za detaljan opis testiranih računara, ocene i tabele performansi pogledajte decembarski broj časopisa "PC"

Ada Computers
Boox Computers
Computer Dream
Cores
Desk
EuProsoft
Jugodata
List Computers
MB Soft
MD&Profy
Pakom
PC Centar
Pin Computers
Sampro
Tehnicom

SLEDEĆI TEKST U PC #84
preview
Unisys ES7000
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter