GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #84 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lexmark grabi ka vrhu
Milan Četić
Lexmark-ova Optra T serija predstavlja snažnog konkurenta HP-u u srednjoj i višoj klasi laserskih štampača. Isprobali smo četiri modela koji "pokrivaju" čitavu paletu.
- PC #84 (Decembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lexmark grabi ka vrhu

Lexmark se već nekih sedam godina trudi da konstrukcijom svojih štampača konkuriše sličnim modelima firme Hewlett-Packard, i tako se ustoliči na svetskom vrhu. Premda je ova nastojanja dobrim delom ostvario, Lexmark nastoji da njegovi štampači imaju izvesne prednosti u odnosu na konkurente, kako u performansama, tako i u tome što nude dodatne pogodnosti.

Optra T serija

Optra T serija obuhvata četiri modela, Optra T520, 522, 620 i 622; svi su oni spolja gledano veoma slični, ali se drastično razlikuju po performansama i mogućnostima. Profilisani su tako da pokrivaju celu srednju i višu klasu laserskih štampača A4 formata. Njihove brzine štampe kreću se od 18 do 34 strane u minuti, dok im je rezolucija slična: punih 1.200 tačaka po inču, uz mogućnost izbora manjih rezolucija, dakle 300, 600 i 1.200 dpi image quality.

I pored zaobljenih linija, Lexmark štampači iz Optra T serije, odaju utisak vrlo robustnih proizvoda. Da se ne radi samo o utisku, svedoče i maksimalni mesečni obimi štampe, koji se kreću od 100.000 strana kod T520 do 200.000 kod T620.

Način na koji je konstruisana fioka za papir, kao i mehanizam za povlačenje papira pokazuje da je Lexmark-ovo razvojno odeljenje odradilo vrhunski posao. Iako pouzdanost ovog rešenja nije mnogo veća od onog koje koristi HP, elegancija sa kojom je ono urađeno značajno ide u prilog Optra T modelima.

Svi ovi štampači imaju standardno ugrađene PCL 5e, PCL 6 i PostScript 3 emulacije – Lexmark je prvi počeo da sve pomenute jezike standardno ugrađuje u laserske štampače iz srednje i više klase, i to pre šest ili sedam godina. Time je omogućeno korišćenje štampača na praktično svim platformama – PostScript je važan za Mac OS i Unix, veoma poželjan za Linux a i u Microsoft Windows svetu itekako dobro dođe.

Vidan napredak

Lexmark je najviše uznapredovao na planu kapaciteta kasete sa tonerom. Štampači iz serije Optra T zapravo koriste dve vrste kaseta – za T5xx, odnosno T6xx seriju. Obe vrste kaseta se isporučuju u dve varijante, sa više ili manje tonera. U kaseti sa tonerom nalaze se svi ključni elementi štamparskog mehanizma osim samog laserskog podsklopa: osim samog praha, tu su i developer, fotoosetljivi valjak, charge roller, kao i svi mešači tonera i noževi za čišćenje, te kompletan skup pogonskih i prenosnih zupčanika. Upravo zbog ovoga se kaže da kaseta sa tonerom čini 70% štampača, jer je u njoj sadržana sva tehnologija koja čini laserski štampač. Laserski mehanizam i mehanizam za transport papira su delovi kod kojih je najvažnije postići preciznost i solidnost izrade – kod njih nema mnogo tehnoloških tajni.

Nije nimalo jednostavno napraviti kasetu sa tonerom velikog kapaciteta. Što je veći kapacitet tonera u kaseti, teže je obezbediti da se on ravnomerno rasporedi po celoj širini developer-a kada u kaseti ostane manje tonera. Lexmark je, i pored relativno jednostavne konstrukcije kasete, obezbedio maksimalnu funkcionalnost i ravnomeran kvalitet štampe kroz ceo njen životni vek. Zbog toga ove kasete sa tonerom obezbeđuju visok kvalitet otiska – pokrivanje je ravnomerno, debljina sloja tonera koja se nanosi na papir je adekvatna, kao i trajnost otiska.

Kada korisnik štampa prvenstveno tekst, tu je i Label toner. Radi se o kasetama koje su mehanički iste kao i standardne, ali je sastav tonera u njima nešto drugačiji pa je zacrnjenje još veće, kao i otpornost otiska na mehanička oštećenja. Sa ovim tonerom se postiže slabiji kvalitet štampe grafike i fotografija jer je namenjen samo za visokokontrastne otiske za štampu adresa na kovertama ili nalepnicama.

Ideja koja leži iza korišćenja kaseta sa tonerom vrlo velikog kapaciteta je otprilike sledeća: što je veći kapacitet tonera, to će biti manje potrebe za intervencijama na štampaču; što su ređe intervencije na štampaču, manji je broj otvaranja vrata, a samim tim i manja verovatnoća da će se štampač pokvariti. Ovo je posledica istraživanja koje je pokazalo da se preko 20 posto servisnih intervencija na laserskim štampačima dešava nakon zamene kasete sa tonerom od strane nedovoljno stručnog lica, u kom slučaju dođe do oštećenja nekog dela štampača.

Pregršt dodataka

Spektar dodataka za Lexmark-ove štampače je impozantan. Od onih koji se ugrađuju u sam štampač, tu je dodatak za dvostranu štampu, memorijska proširenja i mrežne kartice, ali i Flash RAM moduli i disk. Flash moduli se koriste za čuvanje fontova, ali i zaglavlja memoranduma koji se pozivaju po potrebi, čime se drastično smanjuje količina podataka koji se prenose štampaču. Da bi ovaj proces bio što jednostavniji, Lexmark je razvio poseban program Optra Forms, namenjen kreiranju memoranduma i njihovom prebacivanju u Flash memoriju printera.

Za ovaj posao može da se koristi i interni disk, koji pruža dodatne mogućnosti. Radi se o tzv. mopier funkcijama, sa kojima je jednom odštampani dokument moguće sačuvati na disku i štampati ga sa kontrolnog panela štampača ili pomoću programa za daljinsku kontrolu. Moguće je i dokument koji se štampa u više primeraka odštampati samo jednom, proveriti da li je otisak korektan i onda, u zavisnosti od rezultata provere, nastaviti štampu ili odustati od nje.

Fioke za papir su takođe brojne, i svaki od štampača može da sa njima mnogostruko uveća ulazni kapacitet. Na primer, sa 500 strana koje ima fioka na modelu T620, uz dodatnih 100 strana u univerzalnoj fioci, dodavanjem još četiri fioke kapacitet može da se poveća na čak 4.100 strane. Tu su i četiri izlazna dodatka – dodatni nosač za prijem papira koji standardni izlazni kapacitet od 500 strana povećava tri puta, mailbox sortir sa pet odvojenih pregrada, steker i steker sa ugrađenom heftalicom, koja olakšava povezivanje umnoženih materijala.

Kombinacijom svih ovih dodataka korisnik može gotovo savršeno da prilagodi mogućnosti printera svojim potrebama, i to ne nužno kod same kupovine. Svi dodaci „pasuju“ univerzalno na sve pomenute lasere, osim modela T520, čija standardna fioka prima samo 250 listova. Zbog toga za njega postoji drugačiji dupleks dodatak, ali ako ispod njega dodamo jednu fioku od 500 listova, on postaje potpuno kompatibilan sa ostalim modelima kada se radi o umetanju fioka za papir.

Kao i mnogi drugi noviji laserski štampači, i oni iz Optra T serije imaju embedded Web server. Ovo u praksi omogućava da se sva podešavanja štampača obavljaju sa bilo kog kompjutera u mreži, bez potrebe da na njima bude instaliran poseban program. Unesete IP adresu štampača u odgovarajuće polje vašeg browser-a, nakon čega vam se otvara Web stranica sa koje se krećete kao da surfujete Internetom. Postojanje embedded Web servera omogućava štampu nekih tipova dokumenata i bez postojanja programa potrebnih za njihovo otvaranje. Jednostavno, bilo koji tekstualni fajl ili sliku u TIFF, JPEG, ili PDF formatu možete samo da iskopirate na port koji je dodeljen Optra T štampaču i fajl će biti odštampan potpuno automatski.

Štampači sa preporukom

Optra T serijom Lexmark je postigao visok stepen upotrebljivosti, kao i visok kvalitet konstrukcije i štampe. Uz pravilno raspoređene brzine štampe, Optra T serija je jedna od najkorisnijih familija crno-belih laserskih štampača na tržištu. Dodatna prednost je najveći kapacitet kasete sa tonerom u svojoj klasi, što znači da je i cena štampe po strani povoljna.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

SLEDEĆI TEKST U PC #84
preview
Canon IXUS 330 i V2
Marko MihajlovićNIS

Shoppster-2023-03

Erste

YuNet

Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter