GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #84 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon IXUS 330 i V2
Marko Mihajlović
IXUS serija je plod Canon-ove ambicije da kupcima prezentuje fotoaparate lake za upotrebu, malih dimenzija, ali bez umanjenja funkcionalnosti. Pred nama su se našla dva nova modela...
- PC #84 (Decembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon IXUS 330 i V2

Kako se digitalna fotografija probija na najšire tržište, tako je i ponuda opreme raznovrsnija. Ovoga puta predstavljamo dva digitalna fotoaparata sa oznakom IXUS. Cela IXUS serija plod je Canon-ove ambicije da kupcima prezentuje aparate lake za upotrebu, malih dimenzija, ali bez umanjenja funkcionalnosti. Izuzetna završna obrada, kvalitetni materijali i moderan dizajn stavljaju IXUS aparate u visoku srednju klasu. Oni su, doduše, često skuplji od konkurencije, ali se prave za posebnu grupu korisnika koji traže kompaktnost i kvalitet, i spremni su to da plate. Dva testirana modela obezbeđuju (za današnje pojmove skromnu) rezoluciju od 2.1 Mp. Oba imaju robustno metalno kućište. LCD ekran sa zadnje strana aparata je malo manji od onoga na šta smo do sad navikli.

Sa kućištem od brušenog metala, IXUS 330 izgleda kao da je napravljen od legure titanijuma i ostavlja utisak izuzetne pouzdanosti. Model IXUS 330 je veoma kompaktan fotoaparat: dimenzije su samo 95×63×32mm a masa 245 grama. Malo plastike na površini stvara zanimljiv utisak. Aparat je opremljen optikom od 5.4 do 16.2 mm (ekvivalent 35 – 105 mm kod klasičnih kamera), 3x optičkim zumom i Ai autofokusom na tri tačke. Maksimalna rezolucija je 1.600×1.200 tačaka, uz tri stepena kompresije.

Sa zadnje strane aparata nalaze se kontrole koje su smisleno smeštene i uklopljene u celokupan imidž uređaja. Kretanje kroz menije je izrazito brzo i retko se desi da čekate na izvršenje neke komande ili otvaranje prozora. Bitne operacije, kao što su zumiranje fotografija, veoma su brze, pristupačne i lako se koriste. Sa leve strane aparata nalaze se konekcija za USB i audio/video izlaz. Kako ovaj aparat podržava Canon-ov Exif print standard, moguće je štampanje direktnim povezivanjem aparata sa nekim od štampača firme Canon.

IXUS 330 je lak aparat za upotrebu po principu point and shoot („usmeri i okini“). Ima nekoliko korisnih modova upotrebe: playback služi da se pogleda snimljeni materijal na ekranu, auto je mod gde aparat podešava sve parametre, manual označava mod u kome korisnik podešava parametre dok stitch assist služi za pravljenje panoramskih slika – samo pritisnete dugme i polako pomerate aparat u krug. Najzad, movie mod služi za snimanje filmova maksimalne rezolucije 640×480 piksela.

Kvalitet fotografija je veoma visok, za ovako mali aparat. Moguće je isključiti automatiku i podesiti parametre ručno, što će ambicioznijim korisnicima otvoriti razne mogućnosti. Kod podešavanja su posebno zanimljive opcije Vivid Color i Low Sharpening. Takođe je moguće ručno podešavanje ISO osetljivosti, ali se povećanjem ISO vrednosti povećava i šum na slici. Sistem zadužen za fokusiranje je pouzdan – bele kockice na LCD ekranu su odlična pomoć prilikom fokusiranja. Aparat je kod fokusiranja podbacio jedino u macro modu: dobro se snalazio samo sa kontrastnim objektima.

Pohvalno je (ali i očekivano) što aparat ovakve izrade dolazi sa Lithium-Ion baterijom i punjačem. Punjač je eksterni, pa je neophodno izvaditi malu četvrtastu bateriju iz aparata i staviti je u njega. I pored malih dimenzija, baterija se pokazala veoma izdržljivom i potrajala je punih 145 fotografija, i to uz upotrebu blica. Ukoliko nemate potrebu da slikate više od ovoga odjednom neće vam ni biti potrebna rezervna baterija, mada ona uvek dobro dođe.

IXUS V2 se ne razlikuje mnogo od modela 330. Kućište je izrađeno od istog brušenog metala koji izgleda kao titanijum, ali sa suptilnim promenama u dizajnu. Optika je drugačija: aparat je opremljen objektivom žižne daljine 5.4-10.8 milimetara, što je ekvivalent 35-70 milimetara kod klasične tehnologije, uz 2x zum. Maksimalna rezolucija je i dalje 1.600×1.200 piksela. U kutiji se, pored aparata, dobija eksterni punjač, USB kabl za povezivanje sa računarom, jedna compact flash kartica kapaciteta 8 megabajta, litijum-jonska baterija, štampano uputstvo i instalacioni CD na kome se nalazi i uputstvo u elektronskom obliku.

IXUS serija pokazuje kako digitalni fotoaparat treba da izgleda. Kvalitet izrade, funkcionalnost i kvalitet fotografija su na visokom nivou. Tokom našeg testiranja IXUS aparati su nam dali malo razloga za zamerke. Mogućnost manuelnog konfigurisanja je dovoljno velika da zadovolji većinu fotografa-entuzijasta, a opet postoji automatika koja pruža lakoću korišćenja onima koji su novi u ovoj oblasti i koji žele da fotografišu bez mnogo razmišljanja.

Previsoka cena je možda najveća zamerka ovoj seriji aparata, ali treba imati u vidu da IXUS predstavlja statusni simbol. Ako vam treba digitalan fotoaparat koji je kompaktan i lak za upotrebu a ne želite da štampate fotografije velikih formata, IXUS serija je idealna za vas.

Cena: 399 (V2) i 499 (330)

Korisne adrese:

Nova Bironet
tel: 011/3117-008

SLEDEĆI TEKST U PC #84
preview
Čarolije za particije
Bojan StojanovićNIS

Shoppster-2023-03

Erste


Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter