GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #87 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Skeniranje skenera
Milan Četić
Skeneri su prešli dug put od skupih uređaja namenjenih DTP profesionalcima do uobičajenih alatki kućnih korisnika i poslovnih ljudi koji ne mogu da kažu zbogom papiru. Testirali smo i uporedili 20 modela iz srednje klase.
- PC #87 (Mart 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Skeniranje skenera

Skeneri su u poslednjih godinu-dve dana veoma uznapredovali u performansama i kvalitetu. Elektronika i mehanika koja se u njima koristi je maksimalno pojednostavljena, što je omogućilo proizvodnju jeftinijih i boljih uređaja, čije se se dimenzije pri tom smanjuju. Od kompaktinijih i lakših uređaja, uprkos široko rasprostranjenom mišljenju, ne treba očekivati niži kvalitet skeniranja; manja robusnost može eventualno uticiati na radni vek skenera. Zato su skeneri za profesionalnu primenu i dalje glomazni, teški i vrlo skupi. Oni nisu predmet našeg interesovanja u ovom uporednom testu - ograničili smo se na skenere namenjene amaterima, poslovnim korisnicima i ponekom profesionalcu koji ovakav uređaj ne koristi intenzivno, već najviše pet-šest puta dnevno. Upravo ovakvi modeli čine (kada govorimo o broju prodatih primeraka) preko 90% tržišta, kako kod nas tako i u svetu.

Jedini uslov da skener bude uzet u obzir za ovaj test bila je rezolucija od 1.200 do 2.400 dpi. Reč je, dakle, o nešto kvalitetnijim proizvodima koji po pravilu ne spadaju u najnižu kategoriju cena. Skeneri sa optičkom rezolucijom od 600 dpi sada čine low-end proizvode, kod kojih je najbitniji faktor pri izboru niska cena. Oni se prodaju po principu "važno je da skenira", pri čemu niko od kupaca ne zagleda posebno njihove performanse. Štaviše, često je upravo izgled jedini dodatni faktor. Razlike u kvalitetu skeniranja među uređajima iz ekonomske klase nisu velike, pa smo zaključili da takve uređaje nema mnogo svrhe porediti.

Trendovi

Osnovne komponente ravnog skenera su mehanika, optika (sistem sočiva i ogledala), CCD i elektronika. Elektronika, koja kontroliše rad motora i sinhronizuje ostale komponente skenera, najmanje utiče na njegove osobine - u inženjerskom smislu ona je toliko dobro razrađena da se razlike gotovo i ne javljaju. Slično važi i za mehaniku - ona je toliko pojednostavljena da su razlike minimalne. Suštinski pravi razliku uvode optika i CCD element.

Važnu razliku može da napravi softver koji se isporučuje uz skener. U poslednje vreme se veći deo digitalne obrade slike prepušta računaru, na osnovu algoritama sadržanih u TWAIN drajveru. Na taj način se ukida potreba za brzim procesiranjem podataka u samom skeneru, što je omogućilo da ovi uređaji značajno pojeftine. Ddanas elektronika skenera samo vrši digitalizaciju podataka dobijenih sa fotoosetljivog senzora i formatira ih za slanje računaru. Trendovi vode ka ubrzanju te komunikacije, za šta je najzaslužnija sve šira rasprostranjenost USB 2.0 interfejsa, koji je dovoljno brz da i pri skeniranju u najvišim rezolucijama nema potrebe za zastajkivanjem - podaci se računaru šalju brže nego što su CCD i prateća elektronika mogu da ih "proizvedu".

Dodaci za skeniranje transparentnih materijala koji imaju lampu iza mat akrilnog ekrana su sve češće prisutni kod ovakvih skenera - dovoljno su jeftini da bi bili ugrađeni čak i u low-end modele. Za profesionalno skeniranje i dalje preporučujem korišćenje specijalizovanih slajd skenera, ali i neki od uređaja koje testiramo mogu dati kvalitetne rezultate sa transparencijama.

Dugogodišnji nedostatak jeftinijih stonih skenera, koji se sastojao u korišćenju dvoredog CCD-a, polako nestaje - od 18 testiranih modela samo dva koriste staro rešenje dok ostali za svaki piksel imaju po jedan element u crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Koriste se troredi ili šestoredi CCD-elementi. Kod onih koji koriste CMOS tehnologiju (na testu je bio samo jedan), fotoosetljivi element ima samo jedan red ćelija, ali se zato koriste LED diode sa tri boje koje se naizmenično pale i gase, čime se postiže kvalitetno jednoprolazno skeniranje.

Većina modela (čak 13) ima mogućnost skeniranja transparentnih materijala, pri čemu se uglavnom se radi o mogućnosti da se skenira jedan okvir ili šlajfna 35-milimetarskog filma. Dva modela su imala standarndo ugrađen ADF, a kod još nekoliko oni mogu da se dokupe. Zato smo uređaje podelili u tri grupe gledajući pre svega cenu. U prvu grupu spadaju modeli koji koštaju do 130 evra, cena modele iz druge grupe iznosila je između 130 i 230 evra, dok su treću činili skeneri koji koštaju preko 230 evra. Najjeftiniji modeli su namenjeni ozbiljnijim amaterima, u drugoj grupi su uređaji koje mogu da koriste oni sa fotografskim pretenzijama i poslovni korisnici, dok se u trećoj nalaze ozbiljni poslovni skeneri pogodni (i) za poluprofesionalnu pripremu štampe. U svakoj od tri grupe proglasićemo najboljeg, kao i model koji donosi najbolji odnos kvaliteta i cene.

Kriterijumi za ocenjivanje

Kvalitet skeniranja je kod svih skenera u poslednje vreme drastično porastao, ali razlike među njima i dalje nisu male. Njih mogu da primete zahtevniji korisnici kojima i dalje nije svejedno kako skeneri rade i koje su im mogućnosti. Kada je reč o kvalitetu skeniranja, odlučio sam se da ne koristim sofisticirane metode testiranja jer većina skenera na testu jednostavno ne radi dovoljno kvalitetno da bi one imale smisla. Ovo nipošto ne znači da oni loše skeniraju, već se razlike među njima mogu jednostavno videti golim okom, a iskusan posmatrač može lako da ih rangira.

Kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta skeniranja su bili: ravnomernost skeniranja (šum), upečatljivost i vernost boja i reprodukcija detalja/oštrina. Da bismo ocenili sve osobine, pripremili smo tri dokumenta: IT08 target, koricu časopisa sa posebno odabranim "nezgodnim" bojama, i crno-beli target koji služi za testiranje oštrine slike. Za svaku od tri kriterijuma davali smo ocene od 1 do 10. Prilikom skeniranja pomenuta tri dokumenta merili smo i vreme, na osnovu kog smo računali brzinu skeniranja.

Osim brzine i kvaliteta skeniranja, na ocenu svakog skenera su uticali i drugi faktori koje možete videti u tabeli. Uglavnom se radi o mogućnostima softvera koji je priložen uz skener, ali i buci koju skener stvara prilikom rada. Srednja vrednost brzina u sva tri testa pomnožena sa težinskim faktorom, koji je svodi na opseg od 1 do 10, predstavlja je indeks brzine, a srednja vrednost ocena kvaliteta indeks kvaliteta. Ova dva indeksa, pomnožena sa težinskim faktorima, sabirana su sa ocenama specifičnih osobina skenera i tako je je dobijena ocena za svaki skener, koja je predstavljala jedini kriterijum za njihovo rangiranje.

Za pregled karakteristika, test performansi i ocene skenera pogledajte martovski broj časopisa "PC".

Canon Lide 30
Canon 1250U2F
Canon 5000F
Epson Perfection 1260 Photo
Epson Perfection 1640su
Epson Perfection 1640 SU office
Epson Perfection 2450 Photo
Genius HR7X
Hewlett-Packard ScanJet 3500
Hewlett-Packard ScanJet 3570
Hewlett-Packard ScanJet 4500
Hewlett-Packard ScanJet 4570
Hewlett-Packard ScanJet 5500
Hewlett-Packard ScanJet 5550
Microtek ScanMaker 4800
Microtek ScanMaker 4800+
Microtek ScanMaker 4900
Microtek ScanMaker 5900
Mustek BearPaw 2400

SLEDEĆI TEKST U PC #87
preview
Lavirint 3D grafike
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter