GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #88 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Centra 6420
Aleksandar Veljković
Crna boja je očigledno u trendu kada su PC konfiguracije i komponente u pitanju, pa ni PC Centar nije odoleo iskušenju da najnoviji računar iz Centra linije "oboji" u crno. Centra 6420 ne samo da je po dizajnu veoma dopadljiv računar, već je i snažna, univerzalno upotrebljiva kućna konfiguracija.
- PC #88 (April 2003)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Centra 6420

Crna boja je očigledno u trendu kada su PC konfiguracije i komponente u pitanju, pa ni PC Centar nije odoleo iskušenju da najnoviji računar iz Centra linije „oboji“ u crno. Centra 6420 ne samo da je po dizajnu veoma dopadljiv računar koji će privući poglede svih onih koji bi da na svom radnom stolu imaju PC koji zaista reprezentativno izgleda, već je i snažna, univerzalno upotrebljiva kućna konfiguracija. Od računara koji košta 1.800 evra sigurno puno očekujete, pa je nova Centra sastavljena od komponenti koje mogu da ispune ta očekivanja, s obzirom na to da praktično nema slabu tačku.

Unutar reprezentativnog Thermaltake Xaser II kućišta nalazi se Athlon XP 2100+ procesor za čije je odlične performanse zaslužna i MSI K7N2 matična ploča bazirana na najnovijem, nForce 2 čipsetu. Memorija sigurno neće biti usko grlo – obezbeđeno je 512 MB DDR memorije (dva modula od po 256 MB). Grafička kartica je potpuno u stanju da prati visoke zahteve jezgra konfiguracije: Gainward GeForce 4 Ti4800SE GPU jedinica sa 64 MB video memorije svojim AGP 8x režimom rada u potpunosti iskorišćava AGP magistralu nForce 2 čipseta. Performanse koje ova kartica obezbeđuje sasvim su dovoljne za komforno igranje i najzahtevnijih 3D igara današnjice u višim rezolucijama i uz napredne efekte poput popularnog antialiasing-a. Kartica poseduje i video izlaz.

Odlična dopuna video podsistema je monitor Viewsonic VE500 koji se isporučuje uz konfiguraciju. Reč je o TFT modelu dijagonale 15“, koji se svojim dominantnim crnim i srebrnim površinama dobro uklapa u okruženje. Po kvalitetu slike možemo ga svrstati u bolje 15-ice, mada bi ugao pod kojim još uvek ne dolazi do distorzije kolorne informacije mogao biti i nešto veći. Matična rezolucija monitora je 1.024×768 tačaka.

Računar je opremljen Intel-ovim 56k modemom, koji u kombinaciji sa LAN priključkom koji je integrisan na matičnoj ploči odlično zaokružuje komunikacioni podsistem. U skladu sa trendovima, računar je opremljen i velikim brojem USB priključaka: sa zadnje strane četiri, još dva se nalaze na prednjoj strani računara (dobijaju se u sklopu Thermaltake kućišta i priključeni su na odgovarajuće konektore na matičnoj ploči), a tu je i specijalni adapter za USB vezu između dva PC računara (MSI patent, srećemo ga samo na njihovim matičnim pločama). PCI slotova ima ukupno pet, od kojih je jedan već iskorišćen za modem (zvuk je integrisan na matičnoj ploči). Za kvalitetnu DVD reprodukciju brine Teac DV-516EDVD ROM, a za redovan backup vaših podataka zadužen je Teac CD-W552E CDRW drajv (snima brzinom 52x). Hard disk je danas standardni, brzi, tihi i pouzdani Maxtor Diamondmax 9 koji rotira 7.200 puta u minuti i obezbeđuje vam 60 gigabajta prostora.

Računarom ćete upravljati Logitech kompletom bežične tastature i miša, koji su takođe u crnoj boji. Na Altec Lansing ATP 5 komplet zvučnika (4+1) korisnici neće imati zamerki, jer osim što daju izvanredan zvuk, sateliti u obliku „čaša“ predstavljaju i pravo remek-delo dizajna. Ne zaboravimo ni Canon i550 inkjet štampač, kao i Canon LIDE 20 skener, a opremu računara zaokružuje i licencirani Windows XP Home.

Jedan od ključnih utisaka koje nosimo iz faze testiranja je izuzetan komfor, sigurnost i fleksibilnost koje donosi Thermaltake Xaser II kućište. Iako je opremljeno sa čak pet dodatnih ventilatora koji garantuju efikasno odvođenje toplote čak i u najvrelijim letnjim danima, procesorski ventilator se može setovati na brzinu takvu da bude skoro bešuman! Za razliku od većine ostalih konfiguracija, ako porast temperature procesora pri većim naprezanjima dovede do nestabilnosti u radu, niste bespomoćni – dovoljno je samo prekidač procesorskog ventilatora (nalazi se na prednjoj masci) pomeriti na srednju ili najvišu brzinu; šum će se pojačati, ali će sistem održati stabilnost. Ako je verovati našim iskustvima sa testa, najveća brzina vam najverovatnije nikada neće zatrebati. Temperaturna sonda u svakom trenutku daje povratnu informaciju o stanju u unutrašnjosti kućišta i potpuno je nezavisna od logike hardverskog monitoringa same matične ploče.

Jedina zamerka koju možemo uputiti na rad ove inače izuzetno dopadljive konfiguracije jeste što su u PC Centru odlučili da ugrade DTK napajanje od samo 300 W – sa ovolikim brojem ventilatora i ugrađenih komponenti ono je na granici izdržljivosti, te smatramo da bi primerenije bilo neko malo snažnije. Ipak, ovaj sitni nedostatak ne može bitnije da naruši utisak da se radi o kućnoj konfiguraciji najviše klase, koja će svojim mogućnostima, a posebno dizajnom, naročito imponovati entuzijastima, ali i biti itekako sposobna da brzo i pouzdano završi bilo koji posao koji joj poverite.

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #88
preview
Desk za probirljive
Aleksandar Veljković
Gorski - Team Building

BIZIT 2022


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter