GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #88 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Desk za probirljive
Aleksandar Veljković
Desk je domaći proizvođač PC računara koji je na našim uporednim testovima konfiguracija pokazao najjasniju konstantu kvaliteta i besprekornosti usluge tokom proteklih godina. U ovoj firmi ne prave jeftine konfiguracije smatrajući da postoji nivo kvaliteta komponenti ispod koga ne treba ići. Zato smo sa zadovoljstvom testirali njihov H403.
- PC #88 (April 2003)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Desk za probirljive

Desk je domaći proizvođač PC računara koji je na našim uporednim testovima konfiguracija pokazao najjasniju konstantu kvaliteta i besprekornosti usluge tokom proteklih godina. U ovoj firmi ne prave jeftine konfiguracije, naprosto zato što postoji nivo kvaliteta pojedinih komponenti ispod koga nisu spremni da idu. Na primer, Chieftec kućišta, poznata po ceni koja je višestruko viša od bezimenih u kakva se kod nas uobičajeno „pakuje“ prosečan PC, ali i kvalitetu koji tu cenu u potpunosti opravdava, predstavljaju standardnu komponentu Desk-ovih konfiguracija. U Desk-u odavno znaju da besprekorno napajanje (i kućište), vrhunska matična ploča i ista takva memorija čine fundament bez koga je svako razmišljanje o kvalitetnoj nadogradnji bespredmetno, pa je i njihova najnovija, H403 konfiguracija, izgrađena upravo na takvoj osnovi.

Svaka H403 konfiguracija bazirana je na Chieftec midi tower kućištu koje poseduje napajanje snage 360 W, što je dovoljno ne samo za ugrađene komponente, već i eventualnu kasniju nadogradnju novim uređajima. Matična ploča je Asus P4PE, trenutno najbolja Pentium 4 ploča najcenjenijeg svetskog proizvođača, u kojoj pri taktu od 2.4 GHz radi Intel Pentium 4 procesor. 512 MB Kingston Value DDR memorije (dva modula od po 256 MB) garantuju ne samo dovoljno memorije za sve primene, već i njenu vrhunsku pouzdanost. Grafička karta predstavlja sam vrh Asus-ove game proizvoda: u pitanju je V9280, kartica bazirana na GeForce 4 Ti4200 GPU jedinici sa AGP 8x podrškom (što je ekvivalentno GeForce 4 Ti4800SE). Kartica je u ViVo izvedbi, što znači da ima kako video izlaz, tako i ulaz, dolazi sa pozamašnim paketom korisnog softvera, a opremljena je sa 128 MB video memorije. Za povezivanje sa monitorima na raspolaganju su čak dva DVI (digitalna) priključka, za koje se dobijaju SVGA adapteri za priključenje na analogne monitore. Dakle, po pitanju grafičke karte zaista bi bilo teško tražiti više, s obzirom na to da V9280 pored visokih 3D performansi i maksimalne funkcionalnosti nudi i besprekoran kvalitet slike.

U računar je ugrađen interni US Robotics 56k modem, koji bi trebalo da uspešno rešava vaše komunikacione potrebe bez obzira na kvalitet centrale na kojoj se nalazite. Za ostale potrebe umrežavanja, P4PE matična ploča poseduje UTP mrežni priključak, a za povezivanje periferija na raspolaganju vam stoji čak šest USB 2.0 konektora, kao i game i paralelni port. Sve potrebe vezane za čitanje ili pisanje digitalnog zapisa rešene su najpraktičnijom solucijom u vidu LG combo uređaja koji čita DVD 16x brzinom, CD čita 48x, istom brzinom i narezuje CD-ove, dok sa RW medijima radi upola sporije. Kao i na većini konfiguracija koje se danas nude, i u H403 potrebe skladištenja podataka više nego uspešno podmiruje Maxtor hard disk kapaciteta 60 GB, iz popularne DiamondMax (7200 rpm) serije. Detalj koji zaslužuje svaku pohvalu jeste izuzetna pedanterija u montaži kablova unutar kućišta, koji su uredno složeni uz stranicu u koju je montirana matična ploča, bez gužvanja i preplitanja; možemo samo da konstatujemo kako je šteta što se računar ne isporučuje u kućištu sa providnom i unutrašnjim osvetljenjem koje Chieftec nudi u svom asortimanu. Uz to, računar je gotovo bešuman, jer je jedini ventilator koji se nalazi u kućištu izuzetno tih.

H403 je konfiguracija koja je zamišljena vrlo fleksibilno kada je nadogradnja periferijama u pitanju, nudeći kupcima pregršt opcija, kako po pitanju dizajna, tako i po pitanju kvaliteta i vrste monitora, pa samim tim i krajnje cene. Pre svega, kupci se mogu opredeliti da li žele da konfiguracija bude u beloj ili crnoj boji, u zavisnosti od čega mogu odabrati nekoliko solucija za tastuturu i miša, odnosno monitor. Najjeftinija crna kombinacija košta 84,822 dinara, a podrazumeva Logitech komplet bežične tastature i miša, Logitech Z340 subwoofer komplet zvučnika, kao i jeftiniji IBM E74 17“ CRT monitor.

Najjeftinija bela kombinacija košta 86,428 dinara i podrazumeva Acer periferije koje uključuju tastaturu i optičkog miša, kao i Acer AL512 15“ TFT monitor sa ugrađenim zvučnicima (ova kombinacija nam se čini jako praktičnom za kancelarijsku upotrebu). Skuplja varijanta sa belim komponentama podrazumeva izvanredni Samsung 959NF CRT monitor od 19“, Logitech bežični komplet tastature i miša i Logitech Z340 zvučnike, a košta 94,757 dinara. Za kraj tu su i dve najskuplje varijante u crnoj boji, koje su praćene TFT monitorima vrhunske klase od 15“ i 17“. Pored Logitech tastature, miša i zvučnika, za 104.039 dinara dobijate Samsung 152T (15“) monitor, a ako želite Samsung 171N (17“), moraćete da odvojite 110.999 dinara.

U svakoj od varijanti uz konfiguraciju dobija se licencirani Windows XP Home, koji je uračunat u cenu, kao i mesec dana Internet pretplate na SezamPro Online sistemu. Besplatna isporuka na kućnu adresu se podrazumeva, barem za kupce iz Beograda. Besplatna tehnička podrška i servis u garantnom roku su obezbeđeni, a rešavanje svih eventualnih problema u najkraćem roku garantovano je činjenicom da Desk komponente koje ugrađuje u svoje konfiguracije uvek ima na lageru, kao i da ima jedan od kadrovski najosposobljenijih servisa među domaćim firmama. Oni koji će utrošiti vreme ne bi li u nekom budžaku iskopali firmu koja im obećava uštedu ponekog evra ugradnjom neproverenih komponenti ne treba da gube vreme dolaskom do Desk-a – H403 je konfiguracija za one koji znaju šta žele i koji znaju koliko taj kvalitet vredi.

Korisne adrese:

Desk
http://www.desk.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #88
preview
Lexmark Z65P
Milan Četić
Gorski - Team Building

BIZIT 2022


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter