GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #91 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Umreženi fotoaparat
Dejan Balinda
Pored ekstremno malih dimenzija i dobre optike, Sony Cyber-shot DSC-FX77 u svet digitalnih fotoaparata donosi jednu važnu novinu: Bluetooth interfejs.
- PC #91 (Jul/Avgust 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Umreženi fotoaparat

Pre više od dve decenije kupio sam Sony Trinitron televizor. Na ekranu je stajala ponosna nalepnica: It’s a Sony. Prodavac me je ohrabrio komentarom: „Ne znam nikoga ko je kupio neki Sony proizvod, a da se pokajao.“ Držeći u ruci novi digitalni fotoaparat Cyber-shot DSC-FX77, setio sam se ovih reči.

U kompaktnom aluminijumskom kućištu izrazito malih dimenzija (9.8×7.1×2.7 cm) i mase od svega 185 grama, Sony je ponudio brojne mogućnosti, jednostavno korišćenje i visok kvalitet snimaka. Namera konstruktora bila je da olakša upotrebu digitalnog aparata, ali i da amaterima ponudi maksimalnu rezoluciju od efektivnih 4 megapiksela, koja se do sada smatrala neophodnom samo za (polu)profesionalne primene. Ipak, određeni kompromisi su bili nužni...

Od optike do rezolucije

Odabran je odličan objektiv, Distagon slavne nemačke firme Carl Zeiss. Maksimalni otvor blende je F2.8, a žižna daljina 7.65 mm, što odgovara širokougaonom objektivu od 37 mm kod lajka formata. Fiksna žižna dužina „plaćena“ je odsustvom optičkog zuma; zamenjuje ga tzv. Smart Zoom koji, doduše, ne utiče na kvalitet snimaka, ali direktno zavisi od izabrane rezolucije. Tako je kod snimaka od 2 megapiksela moguće uvećanje od 1.4 puta, a pri korišćenju VGA rezolucije (640×480), pogodne za e-mail i Web, „pametni zum“ može porasti do impresivnih 3.5x. Nažalost, ovo rešenje ima krupnu manu pri korišćenju maksimalne rezolucije od 4 megapiksela, kada zum praktično ne postoji. S druge strane, fiksna konstrukcija sočiva omogućila je da se objektiv zajedno sa blicem i optičkim tražilom, postavi na rotirajući valjak, što obezbeđuje slobodu u pogledu ugla snimanja (0 – 300 stepeni).

Aparat je spreman za korišćenje za manje od sekunde, a kašnjenje pri okidanju iznosi svega 0.35 sekundi. Interval između okidanja je približno 2 sekunde. Za odlične snimke zaslužan je pre svega 14-bitni Super HAD CCD čip proporcije 1/1.8.

Snimci se čuvaju u JPEG formatu, u rezolucijama 2.272×1.704, 1.600×1.200, 1.280×960 i 640×480. Zanimljiv je i „izvedeni format“ 2.272×1.520, koji omogućava snimanje u odnosu 3:2, što se idealno može iskoristiti za fotografije u sve popularnijem „evropskom formatu“ (10×15 cm). Osetljivost je između ISO 100 i ISO 400. Moguće je snimati i video sekvence u MPEG1 formata i rezoluciji 320×240 ili 160×112; u istom formatu snima se i zvuk. Zanimljiva je i opcija snimanja serije uzastopnih snimaka u rezoluciji od 160×120 ili 120×108, koji bi činili animacioni GIF.

Skromna podešavanja

Primereno nameni aparata, ponuđen je izbor između automatike i nekoliko unapred definisanih modova snimanja – odsustvo manuelnog podešavanja blende ili ekspozicije zasmetaće onima koji od fotoaparata traže „nešto više“. Raspon blende je od F2.8 do F8.0, a ekspozicije između 1/30 i 1/1000. Snimak se može podeksponirati ili preeksponirati za ± 2.0 u koracima od po 1/3 stepena. LCD je dobre vidljivosti, dijagonale 1.5“ i rezolucije 123 kilopiksela. Moguće ga je isključiti i koristiti optičko tražilo, štedeći time (inače izvrsne) litijum-jonske baterije. Tražilo, nažalost, nema opciju korekcije dioptrije.

Automatsko izoštravanje obezbeđeno je u oba moda snimanja; kako u normalnom tako i u makro modu. Ono može biti centralno, fiksirano za nekoliko unapred definisanih rastojanja ili uzeto iz više područja (Multipoint AF). Minimalno rastojanje do objekta u normalnom modu je 50 cm, a u makro režimu 10 cm. Ugrađen je blic dometa 1.7 m koji se može i isključiti.

Sony je ovim modelom ponudio još jednu revolucionarnu opciju: reče je o prvom digitalcu koju ima mogućnost bežične peer to peer veze sa drugim uređajima poput štampača ili notebook kompjutera. Koristi se Bluetooth 1.1, koji omogućuje bežičnu komunikaciju do 10 m, uz prenos do 350 kbps. Bluetooth BIP (Basic Image Profile) protokol može da prenese snimak u maksimalnoj rezoluciji za 47 sekundi, a u najslabijoj (VGA) za svega 1.5 sekund. Ova tehnologija će u budućnosti omogućiti snimanje u realnom vremenu uz prenos snimljenog materijal do udaljenog uređaja.

Šta se dobija u paketu

Lep komplet dodatne opreme i obimno uputstvo na više jezika povećavaju upotrebnu vrednost ovog modela. Na prvom mestu treba pomenuti USB postolje koje omogućuje prenos snimaka do kompjutera (USB 2.0), punjenje baterije i pregled snimaka na TV-u. Poput drugih proizvođača, Sony je štedeo na memoriji – na 16 MB Memory Stick mediju koji dobijate možete snimiti svega 8 snimaka najvišeg kvaliteta. Softver koji se isporučuje uz aparat nije obiman, ali sadrži sve što je neophodno za udoban rad: pored USB drajvera za PC i Mac, tu je i softver za prebacivanje snimaka u kompjuter (Image transfer) i program za obradu slika (PIXELA ImageMixer v1.0). Cena aparata je oko 580 evra.

Korisne adrese:

Computerland
Kralja Milutina 32, Beograd
tel: 011/3976-304
http://www.compland.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #91
preview
Fujitsu-Siemens Scaleo
Vladimir Cerić


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter