GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #92 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Religije Balkana
Nenad Veljković
Retka su i dragocena izdanja koja, kompetentno i argumentovano, upotpunjuju naša saznanja o balkanskoj kulturnoj baštini. "Religije Balkana" zato zaslužuju pažnju...
- PC #92 (Septembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Religije Balkana

Iz već dobro poznate radionice Koš&Co. (objavili su Morton-Benson rečenike, „Hermes – 250 poslovnih pisama“ i „Čika Jovin zabavnik“) stiglo je još jedno vredno CD izdanje: „Religije Balkana – uporedni pregled balkanskih religija“. Tekstove su potpisali kompetentni autori: profesor efendija Mevlud Dudić (islam), Julija Koš (judaizam), pater Loran Kilbertus (katolicizam), protojerej stavrofor Srećko Radosavljević (pravoslavlje) i teolog Jelena Radovanović (protestantizam). Animaciju i izradu softvera odlično je sproveo Vojislav Gašić, u okruženju nastalom prema grafičkom dizajnu Zorana Stojnića. Recenzenti su dr Refik Šećibović i docent dr Milan Vukomanović. Finansijsku pomoć za ovaj projekat obezbedio je „Fond za otvoreno društvo“, a da je projekat ozbiljno zamišljen i sproveden pokazuje i podatak o znatnom broju institucija i pojedinaca koji su pomogli u realizaciji CD-a: Međureligijski centar, Etnografski muzej, Jevrejski istorijski muzej, Kulturni centar Irana, Katolički press centar...

Religije su obrađene preko jednako koncipiranih poglavlja: uvod (kratak istorijat i osnovna verska načela), bogosluženje, glavne verske knjige, praznici, rođenje, versko punoletstvo, brak i bračni život, smrt i žalobni običaji te zagrobni život.

Uvid u sadržinu

Nakon veoma jednostavne instalacije (CD mora da bude u drajvu) i formiranja ikone na desktop-u, korisnik može da startuje aplikaciju bez resetovanja računara. Program se predstavlja zanimljivim uvodom nakon koga se klikom miša dolazi na glavni ekran.

Na levu stranu ekrana efektnom animacijom „pristižu“ tomovi svih religija Balkana, zajedno sa tri dodatne knjige (pretraga, obeležavanje, pomoć), smeštajući se na stilizovanu komodu-biblioteku čiji je veći deo prekriven pergament-papirom na kome se prati sav tekstualni i multimedijalni sadržaj. Pri dnu papira nalaze se i lokalne navigacione kontrole: za kretanje po poglavljima u okviru izabrane religije (strelice), za dolazak na vrh aktuelne strane, odlazak na glavni sadržaj aktivne religije (natpis „NASLOVI“), kao i za bezuslovni izlazak iz aplikacije. Moramo spomenuti i stilizovanu scroll kontrolu koja ide duž desne strane podloge i koja jedino i omogućava kontrolisanje protoka teksta i slika. Kako je ovo CD izdanje zapravo bazirano na velikoj količini tekstualnog materijala, ubrzo shvatate koliko je takva navigacija važna; šteta što nije podržan danas već neizbežni mouse wheel. Uz tekst koji skroluje promiču i slike i video zapisi. Ukoliko imate problema sa slikom ili tonom video zapisa, u uputstvu se sugeriše da sa instalcionog CD-a pokrenete fajl iv5setup.exe (Indeo kodek).

Klikom na određenu knjigu (religiju) na levoj strani pojavljuje se sadržaj sa poglavljima koja se prate. Ulaskom u odgovarajuće poglavlje ono (kao pozicija) ostaje aktuelno i ukoliko se u međuvremenu promeni religija, pri čemu se, naravno, pojavljuje samo novi tekst. Inače, ispod naziva poglavlja su podnaslovi koji su ujedno i hiperlinkovi koji olakšavaju navigaciju.

Obimna tekstualna građa potpomognuta čak i sa ovako dobro osmišljenim konceptom ne može se uvek pratiti lako na ekranu. Pomoć korisnikovoj intuiciji pružaju tri dodatne knjige sa gornje police. Obezbeđeno je pretraživanje po ključnim rečima, obeležavanje pozicije u poglavlju i klasična pomoć korisniku kako bi bolje shvatio kako interfejs funkcioniše. Ističemo izuzetan sistem za pretraživanje koji reaguje na svako otkucano slovo ključne reči navodeći interaktivno sva poglavlja u kojima je ona pronađena. Korisnik treba da izabere jedan od tako formiranih redova i da se nađe u traženom poglavlju sa jasno nažnačenim izrazom kojim je „postavio pitanje“. Na desnoj strani se pojavljuje dvostruka strelica („pronađi sledeće“) preko koje se traži naredno pojavljivanje.

Ponekad čitalac ima potrebu da zabeleži precizno poziciju na kojoj se nalazi. Druga pomoćna knjiga upravo to i omogućava. Po dolasku na željeno mesto u tekstu, potrebno je kliknuti knjigu „obeleži“, a potom upisati asocijativni naziv za tu lokaciju. Klikom na ikonu ruke sa olovkom („upiši na disk“) pozicija biva snimljena i automatski vidljiva na listi koja počinje da se formira. Izbor reda sa ranije zabeleženom pozicijom i klik na ikonu oka („pogledaj poglavlje“), odvodi korisnika na ranije označeni tekst. Treća dodatna knjiga je pomoć. Korisnik bira skicu interfejsa za navigaciju, glavni ekran, pretragu ili multimediju, a prevlačeći mišem preko objekata dobija objašnjenje o njegovoj funkciji.

Veliki poduhvat

Reč je o poduhvatu vrednom pažnje, pa ovaj CD preporučujemo svima koji žele da upotpune znanje ili prvi put steknu uvid u ovu tematiku. Nadamo se da će sledeća izdanja obogaćivati multimedijalni deo projekta i tako ostvarivati logičniji odnos prema odličnom tekstu. Preporuka je i cena ovog CD-a od samo 990 dinara.

U toku pregledanja CD-a pomislili smo kako bi se ovakvo uporedno gradivo trebalo izučavati u osnovnim i srednjim školama. Smatramo da je ovakav pristup upoznavanja sa religijama važan za opšte obrazovanje i dobar uvod za kasnije lakše razumevanje mnogih oblasti, npr. umetnost npr. Tu je i uvek izražena potreba da se bolje razumeju susedi na Balkanu. Najzad, kad čovek nešto razume, on se i miri s tim, a toga ovde nikada nije bilo dovoljno.

Korisne adrese:

KOŠ & CO.
Maršala Birjuzova 26, Beograd
tel: 063/277-688

SLEDEĆI TEKST U PC #92
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter