GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #93 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Centrino na tronu
Milan Bašić
Centrino tehnologija širi uticaj i potvrđuje da današnje tržište traži najviši kvalitet. Ali, ni stare tehnologije nisu iscrpljene pa su se na našem testu našla dva Centrino i dva "klasična" modela notebook-a.
- PC #93 (Oktobar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Centrino na tronu

Da notebook više nije retka zver ukazuje činjenica da se domaći uvoznici sve više opredeljuju da kupcima ponude upravo ovu vrstu računara, bez obzira na nešto višu cenu. Izbor je sve širi, pa je konstatacija da za svakoga može da se pronađe adekvatan model sasvim na mestu. Tako je bilo i na ovomesečnom testu malih računara. Asus i BenQ su brendovi o kojima smo dosad samo čitali, dok su Acer i Gericom naši stari znanci. Dva testirana modela spadaju u Centrino klasu, mada se po „karakteru“ bitno razlikuju. BenQ igra na kartu dizajna, dok se Gericom oprobao u ekonomskoj klasi, privlačeći kupca atraktivnom cenom.

Asus M2400N

Ovo je prva prilika da se bliže upoznamo sa Asus-ovim prenosnim računarom. Imajući u vidu reputaciju firme, za očekivati je da je reč o kvalitetnom proizvodu povoljne cene. To je ujedno prvi računar sa Pentium M procesorom na 1.5 megaherca, pa smo mogli da proverimo koliko Centrino tehnologija može da pruži na polju performansi.

Prva odlika ovog računara su kompaktne dimenzije, naročito u odnosu na trend sve većih mainstream prenosnih računara. Dobitak na jednoj strani obično znači gubitak na drugoj, pa je umesto 15“ ugrađen ekran dijagonale 14.1“, a i on gotovo do ivica popunjava prostor u poklopcu računara. Male dimenzije nije pratilo adekvatno smanjenje mase, pa je sa (prihvatljivih, ali...) 2.5 kg Asus M2400N relativno težak; ne zaboravimo da ThinkPad T40 i Acer TravelMate 800, koje smo ranije imali priliku da testiramo, pružaju više „životnog prostora“ uz manju masu.

Nešto veća težina može da ukaže i na to da se nije štedelo na materijalu tj. da je računar napravljen tako da traje i da izdrži priličan broj udaraca. Zaista, svi vitalni delovi su solidno napravljeni osim tastature – ne samo da je skučena i plitka, već ne uliva poverenje da će izdržati svakodnevni rad na tekstu. S druge strane, TouchPad i ekran su sasvim dobri, mada ne i među najboljima koje smo imali priliku da vidimo.

U dobre osobine ovog računara ubrajamo performanse. Zahvaljujući štedljivosti Centrino tehnologije i dugom vremenu rada na baterije, Asus M2400N je u vrhu među prenosnicima koje smo ove godine testirali. U trenutku pisanja ovog izveštaja cena nije bila definitivno određena, ali su nam u „PC Centru“ rekli da neće preći iznos od 1.500 evra što je sasvim prihvatljivo, naročito ako se uzme u obzir da je računar napravljen na bazi najnovije tehnologije, sa sve WiFi-jem i svim modernim čudesima. Uz to ćete na poklon dobiti torbu za nošenje.

Acer TravelMate 661LCi

Još jedan Centrino računar je potvrdio da obećanja o brzom PC-ju koji dugo radi daleko od električne mreže nije samo Intel-ovo pusto obećanje. Notebook je nešto skromnije opremljen od ranije testiranog TravelMate-a 800, pa je zato i jeftiniji od prestižnije verzije koja stiže iz iste firme.

TravelMate 661 ipak koristi Pentium M procesor na 1.4 GHz, dakle sa te strane je brži od modela 800, ali grafika integrisana u čipsetu ne može da se meri po kvalitetu i brzini sa ATi Radeon 9000 čipom; ništa od zahtevnije 3D grafike. Ako smanjimo ambicije i zadržimo se samo u domenu poslovne primene računara gde Office aplikacije imaju najvažniju ulogu, onda stvari dolaze na svoje mesto i TravelMate 661LCi pruža upravo onoliko koliko se od njego očekuje. A da će rad biti sasvim udoban garantuju 512 MB operativne memorije i hard disk od 40 GB. Jednostavno, na ovom računaru nismo primetili nikakva zagušenja tokom intenzivnog rada.

Acer je na ovom računaru zaigrao na kartu bezbednosti podataka i ugradio čitač Smart kartica. Možda će se ovo nekome učiniti kao preterana mera predostrožnosti, ali podaci kažu da zaštite nikada nije dosta, naročito ako na računaru imate podatke od kojih zavisi poslovanje firme. Uostalom, ovo je mašina za posao. Po ostalim karakteristikama TravelMate 661 ne odstupa od drugih računara iz iste porodice i zaslužuje preporuku solidnog proizvoda koji će zadovoljiti sve korisnike koji cene kvalitet, ali takođe polažu računa i na marku. Što se performansi tiče, računar zaostaje za Asus-om ali se i dalje drži pri vrhu naše liste, opet zahvaljujući dugom vremenu autonomije.

BenQ Joybook 8000

Novo ime ne samo kod nas, već i na svetskom tržištu još nije steklo reputaciju među korisnicima notebook-ova, ali ne treba imati previše rezerve prema ovom računaru, pošto je BenQ deo Acer-a, pa je transfer tehnologije sasvim očekivana stvar. U čemu je razlika? Dok Acer svojim imidžom forsira deo tržišta koji okupiraju poslovni korisnici koji ne vole „veselo“ dizajnirane računare, BenQ se orijentisao na sve brojniju publiku kućnih korisnika koji žele da desktop računare zamene prenosnikom. U tom kontekstu Joybook 8000 ima puno toga da pokaže. Počnimo od ekrana dijagonale 15.2“ sa odnosom stranica 16:9 i rezolucijom 1280×854 piksela – odlično za gledanje filmova sa ugrađenog DVD/CD-RW kombo- drajva. Tu je i nVidia GeForce 420 GO grafički adapter sa 32 MB memorije, što ovom računaru daje dodatnu vrednost na polju kompjuterske zabave.

Priznajemo da nas je Joybook svojim neobičnim izgledom (ima li možda malo previše „stila“?) zaintrigirao, tako da smo ga rado isprobali u kućnom okruženju. Tu se on dobro snašao, a svi članovi porodice su našli da im je zbog nečega upravo takav računar zgodan. Čak smo i SPDIF audio izlaz povezali sa kvalitetnim zvučnim sistemom, što je obezbedilo savršen doživljaj gledanja filmskog spektakla. I ranije smo uživali u našim omiljenim filmovima sa suround zvukom, ali nikada gledajući sliku na ekranu notebook-a. Jedino što je izazvalo malo podozrenja je kombo-drajv koji „usisava“ diskove – zamišljamo CD koji se zaglavio, a notebook nije lako rasklopiti... Pripišite to godinama autora ovih redova – mlađi i hrabriji sigurno ne bi razmišljali o problemima, već bi se posvetili meditaciji o tome da li su dizajneri uspeli da dosegnu Apple-ove standarde. Kako god bilo, ovo je sasvim solidna mašina sa Pentium 4M procesorom na 2 GHz, diskom od 30 gigabajta i 256 megabajta memorije. Ako vam ne smeta što je prilično težak (3.1 kg), Joybook može da vam bude ukras vaše dnevne sobe, koji će vas dobro razonoditi ali i poslužiti u poslu.

Gericom Hummer

Iz „Pakom“-a nas prosto zasipaju novim Gericom računarima, što samo dokazuje da je ovaj poznati distributer osetio dah tržišta i ponudio širok dijapazon proizvoda gde svako može da nađe nešto za sebe. Hummer je računar za one koji bi po povoljnoj ceni da kupe zamenu za desktop i da pri tom ostanu u Intel-ovom zabranu. Celeron na 2.2 GHz sa 256 MB memorije i hard disk od 30 GB neće izazvati buru oduševljenja kod zagriženih ljubitelja brzih računara, ali su sasvim dovoljni za udoban rad za računarom pod uslovom da niste pasionirani terminator virtuelnih neprijatelja u Quake-u ili nekoj sličnoj igri.

Interesantna odlika ovog računara je čak pet USB 2.0 portova, ali primećujemo da nema IEEE-1394 i IR portova. Prvi će zafaliti ljubiteljima digitalnog videa, a drugi onima koji bi da umreže mobilni telefon i računar. Kritike upućujemo i kratkom vremenu rada na baterije, ali i masi od solidnih 3.5 kilograma – ovo nije računar s kojim bismo krenuli na put oko sveta, ali od kuće do kancelarije... možda, ako to ne mora da bude svakodnevna obaveza. Kada uzmete u obzir cenu od svega 1.095 evra, možda ustanovite da računar i nije tako težak.

Ekrana, tastatura i TouchPad mogli bi se opisati rečju prosek – Gericom nas nije oduševio izborom ovih komponenti, ali nije ni dozvolio da se razočaramo. Korisnicima koji ne provode puno vremena pred tastaturom i ekranom neće smetati male nedoslednosti u konstrukciji. Krajnji zaključak o karakteritikama Hummer-a doneli smo na osnovu merenja – ovo je kompjuter koji ispunjava osnovne zahteve koji se postavljaju pred notebook, osim u pogledu autonomije i mase, a odnos cene i performansi je u samom vrhu među računarima koje smo u poslednje vreme ocenjivali.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

IMTEL Computers
Bulevar M. Pupina 165b, Novi Beograd
tel: 011/141-992



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter