GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #93 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Centra PR2600 P4 - Creative Studio
Branko Maksimović
Reč studio ovoga puta zamenjuje standardni izraz "konfiguracija" - Centra PR2600, osim (veoma brzog) računara obuhvata i digitalni fotoaparat, grafičku tablu, štampač...
- PC #93 u prodaji po ceni od 110 din
broj

Centra PR2600 P4 - Creative Studio

Pre testiranja Centra PR2600P4 računara i svega onoga što podrazumeva Creative Studio, naša shvatanja pojma „kompletna konfiguracija“ bila su nešto drugačija. Kada sagledamo čitav komplet, jasno je da je reč konfiguracija preslaba i da više odgovara upravo termin studio. Počev od računara baziranog na Pentium 4 HT procesoru na radnom taktu od 2.6 GHz, sve do popularnog digitalnog fotoaparata Canon PowerShot A70, svi činioci ovog sistema pažljivo su sklopljeni u celinu.

U moćno ThermalTake Xaser kućište sa providnom stranicom i odličnim rashladnim sistemima montirana je MSI 875P Neo matična ploča, a na njoj čitav gigabajt Kingston HyperX PC3200 memorije, raspoređen u četiri modula. Asembleri nisu štedeli ni na jednoj komponenti, pa su tako prisutna dva Maxtor Serial ATA hard diska od po 120 GB, naravno u RAID-u. Za grafiku je zadužena verovatno najbolja GeForce FX5600 kartica na tržištu, Microstar, sa 128 MB VRAM-a, video-in opcijom i fenomenalnim 2D prikazom na CRT monitoru ViewSonic G90f+. U „PC Centru“ su smatrali da bi TFT monitor ovakvom računaru odmogao u funkcionalnom smislu, pre svega zbog toga što je za rad sa fotografijom ili video-materijalom neophodna daleko veća vernost boja nego što bilo koji LCD monitor u ovom trenutku može da ponudi. Izabrani monitor se vizuelno lepo uklapa u celinu, a još je bitnije što koristi ravnu Diamondtron katodnu cev i ima veoma dobru geometriju. Čak dva IDE uređaja, LG kombo DVD i CD pisač i novi Pioneer DVR-106D, pomoći će da brže snimite podatke na CD-ove ili DVD-ove (naravno, DVD pisač može da čita i piše CD-ove, ali možda nećete želeti da ga „trošite“ na ovako jednostavne zadatke). Audio podsistem čine Audigy 2 kartica i sjajni Altec Lansing 5100 5.1 zvučnici. Chicony tastatura se ni po čemu ne ističe, ali je zato Logitech MX500 po mišljenu mnogih najbolji miš koji postoji. Za komunikaciju sa mrežom ovaj nesvakidašnji računar koristi 3Com (USR) Sportster modem ili Microstar BlueTooth adapter. 100 Mbps mrežni adapter je deo matične ploče, a iRDA adapter lepo zaokružuje komunikacioni segment računara.

U blizini konfiguracije našla su se tri Canon-ova uređaja: PowerShot A70 je bestseler među digitalnim fotoaparatima od 3 Mp, CanoScan 3000F je flatbed skener optičke rezolucije 1.200×2.400 dpi, dovoljan i za zahtevne primene a BubbleJet D530D spada u višu srednju klasu inkjet štampača. Zanimljivost vezana za njega je slot u koji se postavlja čitač kartica, a mi smo dobili upravo odgovarajući Compact Flash čitač (A70 koristi ovu memoriju). Kreativnost će najbolje moći da pokažu oni koji znaju da crtaju, a pokrete ruke digitalizovaće velika Wacom Intuos 2 grafička tabla. Ako imate još neki digitalni aparat, dobro će doći i lepo dizajnirani 6 in 1 čitač kartica kompanije Sweex. Isti potpis nosi i mali USB disk kapaciteta od 256 MB, pa stari model eksternog IOmega ZIP drajva nekako predstavlja višak.

PR2600P4 je stigao sa perfektno podešenim, licenciranim Microsoft Windows XP Professional operativnim sistemom i čitavim nizom programa: na mašinu je (za potrebe testa) instalirano praktično sve što proizvode softverske kuće Adobe, Macromedia i InterVideo, dok su drajveri i prateći programi podešeni baš kako treba. Upotrebna vrednost ovog sistema je velika, jer pored „običnih“ stvari koje možete raditi na većini konfiguracija (igranje, surf, Office, multimedija), ovaj studio daje punu slobodu. Digitalni fotoaparat, grafička tabla, skener i kvalitetan inkjet štampač, uz računar visokih performansi, dovoljni su da počnete da radite šta god zamislite.

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #93
preview
HP ScanJet 3970
Milan ČetićYuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter