GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #94 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pakom Roadshow 03
Voja Gašić
Sudeći po broju predavača i raznolikosti predstavljenih tema, za autorizovanog "Pakomovog" dilera u skoroj budućnosti biće vam potreban barem dvosemestarski kurs i diploma koju dobijate nakon uspešnog savladavanja gradiva. Ukratko, zanimljivo beše na Kopaoniku...
- PC #94 (Novembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pakom Roadshow 03

Iako je „Pakom“ martovskim zlatiborskim skupom pokušao da premosti brojni niz ovogodišnjih zbivanja, pravi Roadhow 2003 je jesenji, koji je po treći put održan u hotelu „Grand“ na Kopaoniku od 25. do 28. septembra, a četvorodnevni program obilovao je raznorodnim prezentacijama.

Veče okupljanja proteklo je u holu hotela „Grand“, a zvanično otvaranje koje je usledilo ujutro obeležila je prepuna sala u „Konacima“. Uz levi i desni zid kongresne sale bili su postavljeni pultovi sa opremom iz „Pakomovih“ distributivnih programa, a značajnu, mada ne na prvi pogled vidljivu, promenu činila je činjenica da nijedan komad opreme nije pokazan pojedinačno – sve je bilo u znaku gotovih rešenja, funkcionalnih računara za čije se asembliranje i besprekoran rad pobrinula ekipa sa Benchmark sajta.

Prisutnima se najpre obratio direktor kompanije, gospodin Vladimir Živaljević predstavljanjem većeg dela „Pakomovog“ tima (neki su morali da propuste Kopaonik zarad kontinuiteta rada). Razlog za primetno veću gužvu nego na ostalim prezentacijama je uvodna reč gospodina Dejana Pavlovića, jednog od vlasnika kompanije, koja je uvek zanimljiva zbog brojki – održanje rasta prometa od 84% u odnosu na prethodnu godinu ukazuje na eksponencijalni rast kompanije. Širenje distributivnih programa, magacinskih prostora, povećanje broja zaposlenih i istraživanje sledećih instanci za ulaganja zaokružuju utisak o uspešnoj kompaniji, a ne manji pokazatelj je i znatno poboljšan „vozni park“ ispred hotela „Grand“ na koji je ukazao gospodin Živaljević.

Prezentacije, prezentacije...

Prezentacije je započeo je g. Milenko Vasić iz beogradske kancelarije IDC-a. Kratak staž koji ova agencija ima na našem tržištu i tradicionalna zatvorenost firmi rezultovali su siromašnim podacima o našem stanju, ali se nadamo da će sledeće godine moći da se kaže znatno više, uz uočavanje trendova i vrednovanje rezultata.

HP-ova prezentacija se uglavnom odnosila na reorganizaciju distribucionog kanala, a povod je bila dodela CDP (Channel Development Partner) statusa „Pakomu“. Auditorijumu su se obratili predstavnici Microsoft-a, najpre gospodin Franjo Ridzi koji je predstavio Microsoft Navision kao rešenja za mala i srednja preduzeća, dok se Nikola Mirčić obratio system builder-ima.

Ferenc Peter je detaljno predstavio novi program Sony monitora i na kraju izlaganja demonstrirao je rad čuvenog Sony-jevog robota-ljubimca, a Paul Wallis je predstavio paletu Sony projektora. Gospodin Slavko Pavlović, predstavnik Ministarstva za finansije, pokušao je da razjasni šta je to porez na dodatnu vrednost, zašto se uvodi i šta je predmet oporezivanja, a g. Goran Pejić predstavio je Diners Club International uz navođenje trendova prelaska na plaćanje karticama. Krunu prvog prezentacionog dana predstavljalo je ipak izlaganje Vladimira Živaljevića pod nazivom „Ubrzajte svoj biznis“ koje je u potpunosti bilo posvećeno B2B sistemima, njihovom projektovanju, zamkama i mogućim rešenjima. Uz dozu smele improvizacije predstavljeno je „Pakomovo“ B2B rešenje, uz demonstraciju i Živaljevićevo brzo i lucidno tumačenje najrazličitijih aktuelnih podataka iz „Pakomove“ B2B baze.

U subotu je najpre Radoš Popadić predstavio Post Express, servis za brzi transport robe. Dejan Pavlović nastavlja priču o „Pakomu“ i poslovnom uspehu, ovoga puta iz ugla obezbeđivanja, a zatim i pravilnog preusmeravanja sredstava. Čini se da je kombinacija mudrog raspolaganja novčanim sredstvima i brzog i efikasnog upravljanja ostalim resursima predstavlja dobitnu kombinaciju – pod uslovom da na vreme obezbedite Dejana i Žiku...

Vrlo efektnom i modernom prezentacijom Igor Stanek predstavlja novu generaciju 64-bitnih AMD procesora, a gospodin Nikola Grujić paletu Fujitsu-Siemens rešenja. Pored Gericom notebook-a, gospođa Marija Matović je predstavila i nove proizvodne programe ove firme.

Kraj je, kao i obično, bio posvećen prezentacijama dva najveća svetska proizvođača ploča i grafičkih kartica. Asus i MSI su predstavili proširenja proizvodnih programa koja obuhvataju barebone, servere i home media sisteme, optičke uređaje, wireless opremu i mnoštvo IA uređaja specijalizovane namene. Sean Chen je stavio poseban akcenat na Asus-ove sve veće uspehe na polju notebook-a, mobilnih barebone sistema i PDA uređaja. Dragan Milanović je, s druge strane, ponosno isticao pionirsku ulogu MSI-ja u transformaciji PC-ja, lidersku ulogu na polju grafičkih kartica i pokazivao funkcionalnu platformu za Athlon64 koju smo videli na delu samo par dana nakon promocije Athlon64 familije.

Do novih susreta...

Paralelno sa glavnim programom održavale su se radne sesije koje je trebalo da unaprede saradnju sa prodavcima, distribuciju, servis... Za sve koji su izdržali sledio je uobičajeni ručak u prirodi, zatim žurka na kojoj su mogli da se piju kokteli i sluša muzika za koju su bili zaduženi Romana i „Amadeus Band“. Preostalo je sasvim malo vremena za fakultativni odmor pre povratka na nove radne zadatke do novih susreta na Kopaoniku i novog godišnjeg sumiranja... uspeha. „Pakom“ nas je samo na to i navikao.

SLEDEĆI TEKST U PC #94
preview
INFOFEST (za) deset
Jelica Protić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter