GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #94 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
INFOFEST (za) deset
Jelica Protić
Od 28. septembra do 4. oktobra informatičari su se okupili u Budvi, da izlože nova IT rešenja, prodiskutuju razvojne trendove i razmene iskustva. Ovogodišnje okupljanje, na kome je u zvaničnom statusu učestvovao i naš časopis, počelo je i završilo se slavljeničkim vatrometom, koji je obeležio značajan jubilej...
- PC #94 (Novembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

INFOFEST (za) deset

U struci koja je tako mlada kao IT, deset godina predstavlja dug period, pa održavanje jednog stručnog skupa deset puta zaredom samo po sebi predstavlja veliki uspeh. Taj uspeh INFOFEST je svakako zaslužio: od 1994. do danas zadržao je jasnu strukturu i odabranu publiku, uz praćenje trenda internacionalizacije i dobru komunikaciju sa javnošću.

Deseti put

Deseti INFOFEST otvoren je večernjom ceremonijom na predivnoj terasi hotela „Avala“ – svečanom raspoloženju doprineo je nastup grupe Assa voce, ali i govornici: direktor Festivala, gospodin Milan Mrvaljević, predsednik Upravnog odbora gospodin Dušan Simonović i potpredsednik Vlade Crne Gore Branimir Gvozdenović, koji je naglasio da upravo preko informacionih tehnologija ponajpre možemo postati deo Evrope. Slavlje je završeno veličanstvenim vatrometom i raznobojnim konfetama koje su grunule na nas (kao) iz topa.

Zvanični program INFOFEST-a počeo je kompanijskim nastupima – organizatori su izračunali da je program Festivala trajao 4.160 minuta ili 92,44 školska časa, organizovanih u 47 programskih jedinica. Dominirale su prezentacije ekskluzivnih učesnika, a to su ove godine bili Meridian, Digit Montenegro, Comtrade Group (nastupio je prvi put na Festivalu), kao i SAGA i SBS, koji za poslednjih deset godina nisu izostali nijednom.

Pet dana programa INFOFEST-a proteklo je u uobičajenoj atmosferi – 15 firmi se predstavilo na 760 kvadratnih metara izložbenog prostora, a predavanja su tekla u velikoj Kongresnoj dvorani i Žutom salonu. Status zvaničnog učesnika imalo je 48 firmi, a u festivalskoj formi „Autorski radovi“ prijavljeno je 128, a od toga odabrano i izloženo 29 radova. Broj učesnika je impozantan: registrovano ih je 1.306, ali se procenjuje da je Festival posetilo oko 3.600 ljudi. Internacionalna komponenta Festivala zadržala je uzlazni trend, jer je iz 17 zemalja došlo 188 inostranih učesnika.

Najzapaženiji gost iz inostranstva bio je Ramjee Prasad sa Univerziteta Aalborg u Holandiji, čija istraživačka grupa sarađuje sa Univerzitetom u Podgorici. On je nadahnuto govorio o budućnosti telekomunikacione infrastrukture i bežičnim tehnologijama, koje su i inače bile dominantna tema ovogodišnjeg INFOFEST-a. Zahvaljujući firmi Monet, wireless pristup Internetu bio je omogućen u holovima hotela „Avala“ i „Mogren“, svima koji nisu zaboravili da ponesu notebook sa Wi-Fi karticom.

Pažnju je privukao nastup firme SAGA – govorilo se o prisustvu kompanije u telekomunikacionom sektoru, o programu Avizo, o saradnji kompanije sa Microsoft-om i HP-om, kao i o rezultatima u oblasti elektronskog poslovanja. Siemens je održao zanimljivu prezentaciju, na kojoj je osim informacionih tehnologija i mobilnih telefona predstavljena i oprema za medicinu i energetiku, a na večernjem Festivalu piva koji je priredio Siemens proslavljeno je otvaranje ekspoziture ove firme u Podgorici. „Informatika Montenegro“ takođe je imala razloga za slavlje, jer je najavila da otvara Mont Sky, svoju novu firmu za Internet provajding u Crnoj Gori. HP je pažnju posvetio novim modelima notebook računara, skenerima i štampačima, a prikazan je i zanimljiv izveštaj o tome kako su po integraciji Compaq-a i HP-a reorganizovali štampanje dokumenata uz velike uštede.

Comtrade Group je stavio akcenat na upravljanje poslovnim procesima, sa posebnim osvrtom na Microsoft Navision. O ovom prizvodu govorili su Milorad Filipović i Duška Zarić iz Spinnaker-a, a naglašeno je da se radi lokalizacija MS Navision-a za naše tržište i da je u pitanju source open proizvod, te ga programeri mogu prilagođavati potrebama i promenama u zakonodavstvu. Gospođa Zarić je govorila o načinima da se identifikuju, privuku i zadrže kupci, što je osnovna namena CRM modula Navision-a.

PC Press na INFOFEST-u

Na jubilarnom INFOFEST-u po prvi put svoj štand i prezentaciju imao je i PC Press. Prezentacija je bila posvećena broadband Internetu, a o primeni ove tehnologije u stvaranju časopisa „PC“, o njenim potencijalima i budućnosti govorili su Dejan Ristanović i Bojana Bojanić. PR PC Press-a Sanja Ivković organizovala je i malu nagradnu igru za prisutne, koji su joj slali SMS poruke. Nadahnute „porukice“ koje su se direktno projektovale na platnu sa Sanjinog notebook-a stizale su, kažu iz Monet-a, dugo nakon što smo im vratili karticu. Mada nam se činilo da o INFOFEST-u znamo sve, nastup na štandu doneo je i nova saznanja: naučili smo da organizatori posebno brinu o izgledu izložbenog prostora i radnom vremenu, dok predstavnike hotela više muči briga o farbi na zidovima, sa kojih su revnosno poskidali naše plakate, nego o prljavim stolovima na štandu, za koje su se odmah proglasili nenadležnim.

Učesnici jubilarnog INFOFEST-a imali su sreće sa vremenom – bilo je mnogo više sunca nego kiše, pa su dva krstarenja jedrenjakom „Jadran“ organizovali SAGA i Comtrade, a bilo je i vremena za posetu Mogrenskoj plaži.

Svečano zatvaranje INFOFEST-a u Kongresnoj sali hotela „Avala“ bilo je prilika da nas gospodin Milan Mrvaljević upozna sa statističkim podacima o jubilarnom Festivalu i pročita zaključke Stručnog odbora. Nagrada za najbolji autorski rad dodeljena je S. Neškoviću i M. Vučković sa FON-a, za najbolje rešenje proglašen je projekat FIS firme Digit a nagrada za najbolji kompanijski nastup dodeljena je, kao i prethodne godine, firmi SAGA. Dolazeći na ceremoniju, nisam ni sanjala ko će zatvoriti INFOFEST, a organizatori su čast završnog obraćanja sa govornice za kojom su se pet dana smenjivali eminentni domaći IT stručnjaci dodelili – meni. Učesnicima Festivala poželela sam da i sledeće godine dođu u Budvu pa da tokom jedanaestog INFOFEST-a wireless tehnologije isprobaju (i) na plaži...

Pogledajte foto-priču o PC Press-u na INFOFEST-u user.sezampro.yu/~dejanr/album/infof03/index.htm

SLEDEĆI TEKST U PC #94
preview
Tri putnika
Milan Bašić


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter