GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #94 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tri putnika
Milan Bašić
Tri računara (HP Compaq nx7000, Dell Inspiron 1100, Gericom Blockbuster Advance), tri pristupa u konstrukciji, tri kategorije, jednom rečju - za svakoga ponešto. Ali ono što nas posebno raduje: svi su takvi da bi mogli da se nađu na vašem stolu. I drugim mestima koja posećujete...
- PC #94 (Novembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tri putnika

Jedna od blagodeti življenja u normalnom svetu na početku XXI veka je mogućnost izbora. Shodno interesovanju, ukusu, kupovnoj moći ili želji da pripadate određenom društvenom krugu birate koju knjigu ćete da čitate, ploču da slušate, hranu da spremite za ručak, za koji klub ćete da navijate... možete čak i da ne navijate ni za jedan. Isto je i sa notebook računarima: ima ih koji plene dizajnom, onih koji kućištem prosto otkrivaju vaš karakter koji govori da o modi ne hajete, ali cenite proverene vrednosti. Treći opet brinu da ne isprazne i poslednji dinar iz vašeg novčanika. To je dobro jer, imati računar uz sebe svuda i na svakom mestu za mnoge više nije stvar prestiža, već potrebe. Za nas je, takođe, dobro da smo ove godine po bogatstvu ponude prenosnih kompjutera počeli da ličimo na normalan svet.

Tako su nam u Redakciju za ovomesečni pregled stigla tri modela, a svaki od njih je tipični predstavnik svoje klase. HP Compaq nx7000 je definitivno mašina koja otkriva u kom pravcu će se pomerati tržište notebook-ova, ali najmodernija rešenja i dalje su privilegija visoke klase. Dell nam se ovog puta predstavio modelom u ekonomskoj klasi koja sve manje zaostaje po pitanju performansi, uz i dalje jasno razgraničenje kada je u pitanju opremljenost. Treća firma, Gericom, postala je gotovo redovna u našim mesečnim prikazima, a izbor modela koji se nudi pokriva svaku kategoriju prenosnih računara. Model za novembar je njihovo viđenje poslovnog PC-ja za one koji prednost daju arhitekturi koja ne dolazi iz Intel-ovih laboratorija. Nedavno smo predstavili sličan računar sa Pentium-om, a njegov parnjak sa Athlon-om samo nas uverava da je mogućnost izbora uvek privlačna.

HP Compaq nx7000

Ovaj računar kod nas je stigao sa malim zakašnjenjem, budući da je prodaja počela s početkom leta. Ali, bolje ikad nego nikad, tim pre što je nx7000 predstavnik nove generacije poslovnih notebook-ova ove kompanije. Osnova je (naravno) Intel Centrino tehnologija sa dodatkom širokog ekrana sa odnosom vetrikalne prema horizontalnoj strani u srazmeri 8:5. Na probi smo imali slabiju od dve verzije ovog računara, na kojoj Pentium-M čip radi na 1.4 GHz, ima 256 MB memorije, dok na hard disku mesta ima za 40 GB programa i podataka. Sviđa nam se što su konstruktori odlučili da ugrade grafiku sa ATi Radeon 9200 čipom sa 32 MB memorije, dok je slika na ekranu dijagonale 15.4 inča u rezoluciji 1.280×800 piksela. Kombo CD-RW drajv je, naravno, standardni deo opreme.

Što se tiče broja i asortimana priključaka, Hewlett-Packard je poštovao ustaljene standarde za ovu klasu uz dodatak koji će se svideti svima koji su poklonici digitalne fotografije. Na prednjoj strani je slot za Secure Digital (SD) memorijske kartice, a tu su još priključci za audio, kao i prekidač kontrolera za bežično umrežavanje. Tu su još jedan PC Card Type II slot, priključak za 56k modem, Ethernet, IrDA i S-Video portovi, a sliku o opremljenosti računara dopunjuju IEEE 1394 i tri USB 2.0 konektora. Ako ne možete bez flopi drajva, može da se dokupi eksterni sa USB priključkom.

Kao što smo i očekivali od računara sa tako zvučnim imenima (HP i Compaq), kvalitet izrade je na visokom nivou, mada primećujemo da ni u jednoj komponenti konstrukcije ne može da mu se dodeli titula najboljeg. Utisak više podseća na onaj koji smo često videli kod Fujitsu-Siemens notebook-ova, a što bi se najbolje opisala fraza „ni u čemu prvi, ali perfektno usaglašen sistem“. Široki ekran povećava dimenzije računara, ali i daje višu funkcionalnost.

Slično može da se zaključi i za performanse – prosek za računar ove klase. Istini za volju to je sasvim dovoljno, ali malo više „rezerve“ u memoriji ne bi bilo na odmet. Zanimljivo je da na ostalim tržištima HP ne prodaje ovaj model sa manje od 512 MB RAM-a, što može da bude i politika kuće na našem tržištu.

Dell Inspiron 1100

U nedavno revidiranoj Inspiron seriji modelu sa oznakom 1100 pripala je čast da bude najjeftiniji u porodici. To nikako ne treba da vas uplaši, pošto su mnogi delovi slični ili identični sa onima koje ima atraktivniji, ali i skuplji Inspiron 5100. To se pre svega odnosi na kućište obojeno u kombinaciju venecijansko plave i srebrne boje. Model na našem testu je bio nešto bolje opremljen od osnovne verzije. To podrazumeva procesor Pentium 4 na 2.4 GHz, 512 MB RAM-a, ekran od 15 inča, Fujitsu disk od 40 GB i Philips-ov kombo drajv. Reći ćete da je reč o računaru koji je sasvim u skladu sa trendovima, ali razlika je u čipsetu. Stari, dobri i845G sigurno nije za bacanje, ali i on i njegova integrisana grafika zaostaju za onim što danas može da se kupi pod imenom Centrino.

S obzirom na prilično veliko kućište i da je reč o računaru koji je pre namenjen individualnim kupcima nego korporacijama, očekivali smo da ćemo naići i na flopi-disk drajv. Nažalost to nije slučaj, a jedini razlog nalazimo u sve izraženijem trendu da se disketa „penzioniše“, barem kada su notebook modeli u pitanju. Što se tiče priključaka, tu je manje-više sve što je neophodno i ništa što spada u luksuz. Zamerku možemo da uputimo činjenici da Inspiron 1100 ima samo dva USB 2.0 porta. U uslovima, na koje često nailazimo, da su na računar priključeni eksterna tastatura i miš, nema više slobodnih portova za priključenje USB diska ili digitalne kamere. Stalno isključivanje jednih i uključivanje drugih uređaja nikako ne doprinosi udobnom i brzom radu za notebook-om. Iako se oseća kao dodatak na težinu, hvalimo bateriju prilično velikog kapaciteta. S njom na našem testu autonomije rada, a on nije nimalo restriktivan, ovaj Inspiron je postigao vreme od preko dva časa. I sve to sa sasvim standardnim Pentium 4 procesorom koji ne zna da štedi energiju.

Ni u segmentu ergonomije ovaj Dell-ov notebook nas nije razočarao. Naprotiv, čak nam je ulio nadu da je i ovaj proizvođač počeo da brine kakvu tastaturu, TouchPad i ekran nudi. Ranije smo na ove komponente znali da upućujemo primedbe, ali ovog puta teško da se za njih može naći mesta. Naravno, nijedna od njih ne spada u one najfinije vrste, ali ovde govrimo o seriji koja buduće korisnike na prvom mestu treba da zadovolji po ceni. Nama ostaje još samo da se nadamo da nije reč samo o usamljenom primeru, već o novom trendu u konstrukciji Dell notebook-a.

Gericom Blockbuster Advance

A sada nešto sasvim drugačije... Gericom, mada želi to da postane, još uvek nije igrač u prvoj ligi. Pomislićete, kakve to veze ima sa HP-om i Dell-om, ali... spojite pretenzije nx7000 ka poslovnim korisnicima i želju da se cenom učini prihvatljivim širokom krugu korisnika, što je važna karakteristika Inspiron-a i dobićete Gericom Blockbuster. Dodajte tome, kao začin, Athlon XP 2500+ za mobilne računare, pa će recept dobiti još jedno Advance u imenu. Šalu na stranu, već po imenu Blockbuster i po iskustvu koje smo imali sa računarom iste serije od pre nekoliko meseci bilo nam je jasno da se sa ovim prenosnikom ne treba šaliti.

Čini se da su se konstruktori i ovog puta potrudili da ništa ne prepuste slučaju. Pored već pomenutog AMD-ovog procesora na matičnoj ploči su se našli VIA Appolo KT266 čipset i 256 MB memorije. Sliku o računaru upotunjuju Fujitsu hard disk od 40 GB, već obavezni kombo-drajv, ovog puta u Samsung-ovoj izvedbi i grafika sa ATi Mobility Radeon 9000 čipom i 64 MB memorije. U set portova koje ćete naći na bočnim i zadnjoj strani uključeni su FireWire i tri USB-a od kojih je jedan 2.0 standardu. Jedino što nije našlo mesta u kućištu je Wi-Fi mrežni kontroler, ali njega dobijate na kartici koju treba postaviti u PC Card slot. Ovo je manje udobno nego da pritisnete dugme kao kod računara na kojima se šepuri nalepnica sa natpisom Centrino Technology ali poslužiće odlično. Zašto toliko insistiramo na tome da notebook treba da ima Wi-Fi adapter? Uputićemo vas na tekst objavljen u prošlom broju gde smo predstavili nekoliko Access Point uređaja, a neki od njih su postali dovoljno jeftini da ih i sasvim prosečna firma može priuštiti.

Gericom Blockbuster Advance se pokazao kao sasvim pristojan računar. U performanse ne treba da sumnjate, da su solidne garantuje dobro osmišljena arhitektura sistema kojoj se objektivno nema šta prigovoriti. Možda bi dvostruko više memorije dobro došlo; isto smo sugerisali i kada je HP Compaq nx7000 u pitanju. Primećujemo da je i tastatura sasvim solidna, ali kvalitet prikaza slike na ekranu nije zaslužio više nego da ga ocenimo prosečnim. To već spada u onu priču s početka – više novca zarađenog u proteklim mesecima direktori Gericom-a su pametno uložili u reklamiranje, naročito preko sponzorstva svetskog šampionata u motociklizmu što je dalje poboljšalo prodaju.

Svi ovi koraci svakako su bili neophodni za ulazak u prvu ligu, ali i ponešto još treba uraditi na kvalitetu. Naime, kod ovog računara smo primetili neprijatno tiho zujanje dok se puni baterija – nedostatak je verovatno banalan i sasvim smo sigurni da ne spada u redovnu pojavu. Sitne greške poput ove smo spremni da oprostimo, naročito kada se uzme cena računara koja je sasvim prihvatljiva s obzirom na performanse i opremljenost notebook-a.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

Informatika
Jevrejska 32, Beograd
tel: 011/3215-151

SLEDEĆI TEKST U PC #94
preview
Granice ekonomske klase
Vladimir Cerić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter