GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #94 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Granice ekonomske klase
Vladimir Cerić
ECS-ovi proizvodi su od prvih dana bili usmereni ka kupcima najplićeg džepa. Međutim, neke stvari se kod ovog velikog proizvođača matičnih ploča menjaju...
- PC #94 (Novembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Granice ekonomske klase

Tajvanska kompanija Elitegroup, koja proizvodi matične ploče i prodaje ih pod imenima PC Chips, ECS i Matsonic, u startu je bila usmerena ka kupcima skromnijih zahteva. Samim time su i njihovi proizvodi spadali u ekonomsku klasu, kako po mogućnostima tako i po kvalitetu. Vremena se menjaju, pa i strategija razvoja i nastupa ove kompanije na globalnom tržištu. Suprotno očekivanjima, Elitegroup je preko svog brenda ECS u prodaju plasirao ploče nešto jačih karakteristika. Zahvaljujući njihovom distributeru za našu zemlju, kompaniji Comtrade, u prilici smo da vas upoznamo sa nekim od tih modela.

Za svakog ponešto

Kao prvo prijatno iznenađenje, do nas je stigao model 848P-A koji na sebi nosi najnoviji Intel-ov čipset namenjen širokom krugu kupaca. U pitanju je moderno dizajnirana ploča, čiji raspored elemenata možda nije optimalan, ali je kvalitet ugrađenih elektrolita i kondenzatora prihvatljiv. Iskorišćena je Intel-ova podrška u ICH5 delu čipseta za SerialATA standard, pa su tu pored dva IDE i dva SATA priključka. Iako na ploči ima dovoljno mesta, jedan PCI slot je izostavljen (ima ih „samo“ pet), ali je zato tu (nepotrebni) AMR. AGP 8x slot ima mehanizam za zaštitu od ispadanja kartice i prilično je blizu DIMM slotova, što može otežati ugradnju neke veće grafičke kartice. Sve moderne ploče imaju 5.1 zvučne adaptere po AC97 standardu, pa ni ova nije izuzetak (u pitanju je ALC655 čip), a Realtek-ova 10/100 mrežna kartica je bonus. Sa ploče je izostao jedan COM port, ali su zato tu četiri USB porta, koji rade po 2.0 standardu.

Na 845PE-A800 ploči (mislim po oznaci da možete da pretpostavite koji je čipset korišćen) najpre se uočava veliko prazno mesto; sličan momenat smo viđali i na nekim Intel-ovim pločama koje su izvedene iz micro ATX modela. Spisak slotova i njihov raspored je identičan kao na prethodnom modelu; SATA interfejs je izostao, ali su zato podržani Pentium 4 procesori koji rade na 800 MHz magistrali. Zadržan je Realtek-ov RTL8100C mrežni čip, dok je za zvuk ovog puta zadužen CMI9739A. Treba reći i da položaj ATX konektora u gornjem desnom uglu ploče zadovoljava i najprobirljivije ljubitelje hardvera.

Iako nije dostigao zasluženu slavu, SiS 648 čipset je našao mesto na modelu 648FX-A. Opremljen slično kao i prethodne dve ploče, ovaj model nudi opcije u BIOS-u koje kupcu omogućavaju da iz procesora izvuče i zadnji megaherc. Tu je i podrška za HyperThreading, uz već podrazumevani 800 MHz FSB. Pošto ovaj čipset može da alocira i do 3 GB memorije, ugrađena su tri DIMM slota. Podnožje procesora je rotirano za 90 stepeni, što će donekle olakšati montažu i demontažu procesorskog kulera. Na ovom modelu se možda i najviše vidi nešto niži stepen završne obrade: poneki konektori su malčice pomereni u odnosu na predviđena mesta na PCB-u, ali osim slabijeg estetskog utiska nema posledica po funkcionisanje ploče.

Imaju čak i nForce...

O ambicijama ECS-a govori i činjenica da su među prvima ponudili dva modela namenjena novim AMD-ovim Athlon 64 procesorima. Te ploče još nisu stigle do nas, ali je onaj koji jeste izazvao dosta pažnje. U pitanju je N2U400-A ploča sa nVidia nForce2 čipsetom, i to u verziji 400 Ultra. Iako većina proizvođača slepo sledi preporuke firme nVidia po pitanju rasporeda elemenata, ECS se odlučio za sopstveni dizajn, koji se doduše ne razlikuje puno od referentnog. Oprema ploče je najosnovnija, pa je izostao drugi mrežni adapter, dok je zvučna podrška realizovana preko CMI9739A čipa. Verovatno je predviđena i verzija sa integrisanom grafikom, pošto nedostaje drugi COM port.

Ploču karakteriše rotirani Socket A, konektor za flopi izmešten na samo dno ploče (što može biti problem kod nekih kućišta), te samo četiri PCI slota (iako ima prostora za više). Mrežni i zvučni adapter se podrazumevaju, a u paketu sa KT600 čipsetom dolazi i VT8237 southbridge koji donosi SerialATA podršku i mogućnost formiranja RAID 0 i 1 nizova.

Poslednja ploča koja je stigla na ovaj kratki prikaz nosi oznaku L7VTA i zasnovana je na VIA KT400 čipsetu. Na nju je integrisan RAID kontroler (Promise 20265) i FireWire podrška zasnovana na VIA VT6306 čipu. Ovo je jedna od najopremljenijih ECS-ovih ploča, i verovatno najbolje izrađena. Dizajn PCB-a sa zaobljenim ivicama koji je lansirao Gigabyte je i ovde usvojen, pa se i tu vidi koliko ECS prati korake konkurenata i primenjuje dobra rešenja.

Sve u svemu, ECS se odmakao od imidža proizvođača visokointegrisanih micro ATX ploča i sa velikim ambicijama ulazi na tržište kojim vladaju mnogo poznatija imena. Videćemo kako će se tržište odazvati, a o performansama drugom prilikom, možda na nekom uporednom testu.

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #94
preview
MegaPC za kancelariju
Branko Maksimović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter