GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #94 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Minolta Dimage Z1
Milan Četić
Minolta se, barem kada je reč o digitalnim fotoaparatima, ne bavi vrhunskim, profesionalnim modelima, već nudi solidne aparate koji se logično koriste. Najzanimljiviji model je mudro koncipirani Dimage Z1...
- PC #94 (Novembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Minolta Dimage Z1

Minolta se, barem kada je reč o digitalnim fotoaparatima, uglavnom ne trudi da napravi vrhunske profesionalne modele, ali je uvek imala solidne aparate koji se veoma logično koriste. Najzanimljiviji model je mudro koncipirani Dimage Z1. Reč je o ultrazum aparatu sa objektivom žižne daljine 38-380 mm (ekvivalent za 35 mm film). Ovaj objektiv, sa deset elemenata raspoređenih u sedam grupa, ima svetlosnu moć od f2.8/f3.5. Zumiranje je vrlo brzo i kontroliše se standardnom klackalicom koja se nalazi pod palcem desne ruke.

Z1 ima jedan od najbržih autofokus sistema među ultrazum aparatima – prosečno vreme fokusiranja je oko 0.4 sekunde, a u širokougaonim položajima čak i kraće. Tako se često dešava da ni ne primetite zadršku od trenutka kada pritisnete okidač do trenutka kada se na displeju pojavi crveni kvadratić koji označava lokaciju fokusiranja. Aparat ima tri horizontalno raspoređene fokusne tačke, a autofokus koristi kombinaciju izoštravanja preko slike i pasivnog senzora, pa nije samo brz već i veoma precizan. Jedini problem nastaje kada pokušate da fokusirate izvan opsega (od 50 cm u širokougaonom, 2 m u tele i 10 mm u supermakro režimu) – tada prođe nekoliko sekundi dok aparat ne „shvati“ da izoštravanje nije moguće. I pri slabom svetlu izoštravanje radi malo sporije, ali je pri normalnom sobnom svetlu sve besprekorno.

U modovima za brzo snimanje sistem za automatsko izoštravanje može da prati i vrlo brzo krećuće objekte iz snimka u snimak, pa možete biti sigurni da će barem jedan od brojnih snimaka ispasti kako treba. U Continious modu može da se snimi oko 5 snimaka za malo manje od 3 sekunde, a u progresivnom se snimaju snimci brzinom od jednog snimka u sekundi, ali aparat „pamti“ samo pet poslednjih snimaka napravljenih pre otpuštanja okidača – toliki je kapacitet bafera. Prosečan razmak između snimaka je oko jedne sekunde, a od fokusiranja do okidanja prolazi samo jedna desetinka sekunde. Od uključivanja do aktivnog stanja prođe oko dve sekunde, što dobro dođe u situacijama kada treba brzo napraviti snimak.

U Z1 je ugrađen odličan blic, koji u širokougaonom položaju objektiva ima aktivni domet od čak 6.1 metara, a interesantno je i to što nema automatskog iskakanja blica (normalno je zatvoren) već ga treba podići rukom. Tu je i hot-shoe priključak, u koji je moguće staviti tri modela Minolta automatskih bliceva.

Način određivanja ekspozicije odabira se jednostavnim okretanjem točkića na gornjoj strani aparata. Na raspolaganju su praktično svi modovi: programski, prioriteti blende i ekspozicije, ručni kao i četiri Digital Program moda – dnevni i noćni portret, zalazak sunca i sportski mod. Merenje ekspozicije ima tri uobičajena položaja (spot, centralno i višesegmentno), a balans belog može da se određuje automatski, ručno ili da se namesti na jedan od unapred programiranih modova koji uključuju i sobno i fluorescentno osvetljenje. Osetljivost CCD-a kreće se u opsegu od ISO 50 do 400, a najbolji rezultati se dobijaju sa najnižom osetljivošću – šum je tada najmanji.

Kvalitet snimaka koji daje Z1 je vrlo dobar. Na pozitivnoj strani je oštrina i reprodukcija detalja, koji su visoki za 3 Mp kameru. Mali nedostatak je u ne sasvim vernoj reprodukciji boja, koja je posledica namere proizvođača da boje na snimcima napravljenim sa Dimage Z1 budu što jače i zasićenije. Ovo je uglavnom zadržano u granicama korektnog, ali ponekad se desi da aparat potpuno „omaši“ nijansu neke od boja na slici.

Dimage Z1 može da snima i filmove čije je trajanje ograničeno samo prostorom na SD kartici, ali je stvarno velika stvar to što je na ovom aparatu (osim uobičajenih rezolucija 320×240 i 160×120) moguće snimati filmove u VGA rezoluciji i to sa 15 ili 30 sličica u sekundi. Ovi filmovi imaju jednako visok kvalitet kao na DV video kamerama danas, ali je kapacitet 16 MB kartice dovoljan za oko minut filma. Zato ovaj gotovo idealan aparat za godišnje odmore zahteva dodatnu investiciju u karticu kapaciteta barem 256 MB ako želite da ga ozbiljno koristite za snimanje filmova.

Na zadnjoj strani aparata nalazi se vrlo kvalitetan 1.8“ TFT displej, a odmah iznad njega je tražilo – Z1 nema optičko tražilo, već se u okularu vidi slika sa displeja, koja je kod većine sličnih aparata obično slabijeg kvaliteta i sa manje detalja nego kada je gledate na ekranu. Rešenje firme Minolta je inovativno, jer koristi eksterni displej i za sliku u tražilu. Ispod TFT dipleja nalazi se taster za uključivanje i isključivanje aparata, a oko njega je tropoložajni prsten – jedan položaj je za pregled slika, drugi za snimanje pomoću eksternog displeja, a treći za kadriranje pomoću tražila. Kada preklopnik prebacimo u poslednji položaj, TFT displej, koji se nalazi iza stakla, TFT displej se pomera iza stakla, a slika sa njega se pomoću optike projektuje u tražilo, koje ima i dioptrijsku korekciju. Slika na displeju je vrhunskog kvaliteta, a osvežavanje od 60 Hz garantuje da neće biti „razmazivanja“ ni pri snimanju brzo krećućih objekata.

Minolta Dimage Z1 je skoro savršen amaterski fotoaparat. Njegov odličan i brz zum-objektiv pokriva čitav opseg žižnih daljina koje mogu da zatrebaju prosečnom korisniku. 3 Mp snimci omogućavaju da se naprave fotografije formata 18×24 cm u vrlo dobrom kvalitetu, a sam kvalitet snimaka je na zadovoljavajućem nivou. Pri tom je aparat izuzetno brz i lak za korišćenje, pa se neće desiti da zbog sporosti aparata propustite važan snimak. Jednostavno, reč je o idealnom porodičnom aparatu, koji će bolje i preciznije uhvatiti one neponovljive i dragocene trenutke nego mnogi, značajno skuplji, digitalni fotoaparati.

Cena: 470 evra (sa porezom)

velika brzina rada, mala potrošnja baterija, odlična oštrina slika

slabija reprodukcija boja

Korisne adrese:

IMTEL Computers
Bulevar M. Pupina 165b, Novi Beograd
tel: 011/141-992

SLEDEĆI TEKST U PC #94
preview
Kancelarija generacije 2003
Dragan Grbić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter