GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #95 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
25 u Dositejevoj
Branko Maksimović, Nenad Akšić
Ako ste radoznali kako izgleda 25 aktuelnih konfiguracija iz domaće ponude na jednoj gomili, pogledajte naš novogodišnji test kućnih računara, podeljenih u dve grupe - multimedijalne mašine i računari prilagođeni igrama. Rezime je kratak: u proseku - odlično. Neki su se, osim toga, izdigli i znatno iznad proseka...
- PC #95 (Decembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

25 u Dositejevoj

Tradiciju treba poštovati, mada to nije uvek lako - kada smo na adrese velikog broja domaćih računarskih firmi poslali obaveštenja o tradicionalnom prednovogodišnjem testu kućnih računara, nismo se nadali da ćemo dobiti čak 25 konfiguracija. O gabaritima da i ne pričamo - uz računare su redovno stizali sistemi zvučnika čiji gabariti prevazilaze i zapreminu CRT monitora od 19 inča (a bilo je i dosta CRT monitora od 19 inča), uz svaku mašinu isporučena je pregršt kesa sa kutijama matičnih ploča, grafičkih kartica i ostalih komponenti... Ukratko, u Redakciji je vladalo "vanredno stanje", svi su "uživali" u preskakanju kutija, ali posao je tek bio pred nama.

Računari za 2004. godinu

Svaka od firmi je imala potpunu slobodu u odlučivanju o tome šta će se u konfiguracijama naći i koliko će koštati finalni proizvod. Naravno, zahtevali smo potpunu i detaljnu specifikaciju svakog sistema, tačnu cenu, podatke o uslovima kupovine, spisak prodajnih mesta... Gotovo svaki od prodavaca potrudio se da kreira sopstveni brend, koga karakteriše određen naziv sa manje ili više logičnom nomenklaturom kada je brojna oznaka u pitanju, način na koji je sistem podešen i afinitet prema nekom ili nekim od proizvođača hardvera. Asembleri nude mogućnost kupovine konfiguracije na kredit ili putem čekova - što je više prodajnih mesta i više banaka sa kojom firma sarađuje, to je i naša ocena u ovom segmentu bila veća i učestvovala sa određenim koeficijentom u kreiranju krajnje ocene o nekom računaru odnosno odgovarajućem brendu.

Prosek jačine konfiguracija, kvaliteta monitora i zvučnog sistema, tastature i miša koji smo mogli da vidimo na našem testu zasigurno ne odgovara proseku kućnih računarskih sistema koji se prodaju u Srbiji i Crnoj Gori. Tako je na testu bilo više TFT monitora, i to onih veoma dobrih, iako se na našem tržištu i dalje mnogo bolje prodaju CRT modeli. Takođe, većina asemblera je ponudila veoma kvalitetna i skupa kućišta, kao i bežične komplete tastatura i optičkih miševa, a poznato je da se i dalje najmasovnije prodaju osnovni modeli bezimenih kućišta, generičke tastature i najjeftiniji miševi. Ali prosek onoga što ćete videti u decembarskom "PC"-jevom testu konfiguracija svakako predstavlja tržišni trend - nešto čemu se teži i što se na nekim bogatijim tržištima odavno ceni u većoj meri.

Naravno da je izgled i kvalitet kućišta bitan - taj sistem se nalazi u vašoj sobi, zbog čega bi se ružnim kućištem narušavao njen izgled, a jeftinim rešenjem ugrožavale ostale komponente? Crna i siva su neutralne nijanse, pa je većina kućišta, monitora i zvučnih sistema imala upravo ove tonove. Veliki broj proizvođača potrudio se da ponudi kvalitetne zvučne sisteme, kao i odlične tastature i miševe (neretko su na testu bili i bežični set tastatura i optički miš). Apsolutna dominacija Microsoft-a i Logitech-a kao proizvođača ovih komponenti nije iznenadila jer su njihovi proizvodi veoma kvalitetni. Iako vlada mišljenje da je zbog boljeg odnosa performanse/cena AMD Athlon XP bazirani sistem prodavaniji od Intel-ovog, možete primetiti da su na našem testu oba proizvođača procesora bila prisutna u jednakoj meri.

Procedura testiranja obuhvatila je mnoge aktuelne test-programe koji ocenjuju pojedine podsisteme računara. U test-bateriju uvrštena su najnovija izdanja poznatih paketa Sandra, PC Mark, 3D Mark, nekoliko popularnih igračkih benčmark testova, ali bio je to samo deo posla do dobijanja konačnih rezultata. Trebalo je uzeti u ozbir činjenicu da neki test-programi (namerno ili slučajno) favorizuju pojedine platforme, ali čak i posle neminovnih korekcija, analiza rezultata pokazala je da sve računare ne možemo porediti u istoj grupi, jer su po performansama i ceni "nesamerljivi". Zato smo test reorganizovali tako da odrazi tržišne trendove, pa smo računare podelili na kategorije "kućni multimedijalni sistemi" i "igre".

Ovako podeljene kućne sisteme trebalo je različito i vrednovati pa smo uveli niz težinskih faktora za rezultate pojedinih testova. Svakako da kod igračkih konfiguracija kvalitet miša i tastature, odziv monitora i famozni 3D indeks igraju veću ulogu, a kod multimedijalne primene su mnogo značajniji brzina procesora i memorije, kvalitet optičkog uređaja i mogućnost prikaza na TV-u. Naravno, naše ocene nikako ne treba uzimati kao konačne ili presudne, ali se nadamo da će one predstavljati značajan putokaz ka onome što očekujete od kućnog računara, a uzimajući u obzir i budžet kojim raspolažete. Nama, nakon napornog rada, ostaje zadovoljsvo da smo mogli da isprobamo veliki broj dobro sklopljenih i podešenih računara i da se uverimo da i kod nas postoji niz ozbiljnih firmi koje ovom poslu prilaze odgovorno, nudeći kupcima sve veće povlastice i pogodnosti.

Računari za igranje

Jedna od lepih osobina PC sistema je njegova modularnost - mogućnost da sebi sastavite mašinu kakva vama odgovara. Odlučite se za Intel ili AMD, onda za neki od aktuelnih setova čipova, u AGP port ubacite neku Radeon ili GeForce karticu čija cena varira u rasponu od 15 do 515 evra, izaberite količinu memorije i magistralu na kojoj će raditi, veličinu i tip hard diska, proizvođača kućišta, monitor po ukusu, tastaturu, miša... Ipak, nisu svi kupci informisani o detaljima, a marketing često ume da zbuni plasirajući pretenciozne informacije.

U računarskom sistemu namenjenom igranju bitni su brz procesor, frekvencija na kojoj radi sistem i količina memorije. Performanse hard diska nisu presudne ni približno kao kod, recimo, obrade filmova. Takođe, nije preterano bitno da CD pisač ima specifikaciju 52x24x52 ili 32x16x32 - sve današnje aplikacije rade direktno sa hard diskova. Druga informacija, koju navodimo zbog uočenog proseka svih gaming konfiguracija sa testa vezana je za trenutno stanje na tržištu grafičkih kartica. Svako ko je u poslednjih nekoliko meseci testirao aktuelne Radeon 9600 i 9800 akceleratore i poredio ih sa odgovarajućim GeForce FX 5600 i 5900 modelima složiće se da ATI-jevi modeli trenutno predstavljaju bolji izbor, pa je i naš kriterijum morao da se povinuje ovoj činjenici.

Bel Computers
Boox Computers
Cores
Desk
Eurolink
Informatika
Jugodata
MB Soft
MBN Union
Pakom
PC Centar
PiN Computers
Sampro

Računari za kućnu zabavu

Digitalne tehnologije su tokom devedesetih promenile način korišćenja računara. Do tada nezamisliva rešenja, poput digitalnog video-zapisa, digitalne fotografije i MP3 plejera donele su potpuno nova tržišta, a njihov razvoj je zaposlio dobar deo IT stručnjaka u cilju unapređenja tehnologija. Multimedija, grubo rečeno, označava praktično kombinovanje svih poznatih digitalnih nosača zvuka i slike, kao i reprodukovanje njihovog sadržaja.

Glavna prednost multimedije je njena dostupnost, pre svega finansijska: DVD plejeri i diskovi, digitalni fotoaparati i MP3 plejeri su sve jeftiniji, a u centru svega toga nalazi se računar. Multimedijalni sistem u današnje vreme košta oko 1.500 evra, što je sasvim prihvatljivo za ono što se nudi. Na kraju, svi žele (i) da se zabave na računaru, a u narednim tekstovima ćemo se pozabaviti načinima na koji 12 domaćih firmi vidi Home Multimedia sisteme.

Boox Computers
Cores Dimension Home
Desk
Eurolink
Informatika
Infoteam
Jugodata
MB Soft
Pakom
PC Centar
PiN Computers
Sampro Professional PR2600

Za detaljan opis 25 testiranih računara, tabelu njihovih karakteristika, ocene i nagrade (Izbor urednika, Vrhunske performanse i Povoljna kupovina u svakoj od kategorija) pogledajte decembarski broj časopisa "PC".

SLEDEĆI TEKST U PC #95
preview
Manje, brže, bolje, iPaq
Vladimir Cerić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter