GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #95 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Manje, brže, bolje, iPaq
Vladimir Cerić
Po preuzimanju Compaq-a, Hewlett-Packard je izmenio mnoge proizvodne programe. Posebno su zanimljive promene u porodici malih iPaq računara, pa smo sa zadovoljstvom testirali jeftini 1930 i skupi, ali moćni iPaq 5550.
- PC #95 (Decembar 2003)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Manje, brže, bolje, iPaq

Iako je iPaq jedan od najuspešnijih PDA uređaja i rodonačelnik mnogih noviteta u palmtop svetu, pritisak konkurencije (ali i par krupnijih mana) nateralo je Hewlett-Packard da temeljno obnovi njegovu gamu. Tako su nastale dve nove serije, 19xx i 22xx, orijentisane ka manje zahtevnim korisnicima, koje su odmah doživele veliki uspeh, dok je najjača serija dobila novu oznaku. Do nas su stigla dva nova modela – jeftini 1930 i skupi, ali moćni 5550.

Mali, ali efikasan

Prvo što primetite kod modela 1930 jesu smanjene dimenzije u odnosu na „stariju braću“. I zaista, on sa svojih 124 grama i oko 1 cm debljine izgleda kao „3970 posle dijete“. Osnovne osobine su zadržane – srebrnasto metalno kućište, četiri tastera i petosmerni navigatorski taster, kao i dobar TFT ekran u boji. Ipak, sam ekran nije na nivou prethodnih uređaja, što nije pohvalno jer iPaq-ovi ekrani važe za referentne po pitanju kvaliteta slike i osvetljenosti.

Osnovne izmene nalaze se „ispod haube“. Tu je najpre Samsung-ov procesor iz serije 2410 koji radi na frekvenciji od 203 MHz. Ovim izborom HP je značajno uticao na cenu, ali i na mogućnosti i autonomiju rada. Kada smo kod autonomije, novitet u celoj porodici predstavlja mogućnost izmene ugrađene baterije, koja je u slučaju modela 1930 litijum-jonska i kapaciteta 900 mAh. Proizvođač navodi da je ona dovoljna za osam sati rada, mada je kod nas izdržala pet-šest sati, uz poduži interval punjenja od oko tri sata. U providni Power taster integrisan je indikator koji svetli isprekidano narandžasto dok se baterija puni, neisprekidano kada je napunjena, a zelenom svetlošću označava tihi alarm.

Sa svakom novom generacijom PDA uređaja povećava se najmanja količina ugrađene memorije, pa smo tako sa 19xx serijom dogurali do 64 MB RAM-a, od kojih je korisniku na raspolaganju 56 MB. Za one kojima to nije dovoljno, tu je mesto za SD memorijske kartice. Ono služi i za dodatne adaptere (npr. za WLAN ili Bluetooth) koji povećavaju upotrebljivost ovog modela opremljenog samo najosnovnijim opcijama. Od interfejsa, na raspolaganju su iPaq-ov univerzalni konektor smešten na donjoj strani uređaja i IR port smešten na levu ivicu, što je neuobičajeno i ne baš praktično. U paketu ne dobijate i cradle, mada se on može dokupiti, a univerzalni konektor omogućava da na 1930 priključite bilo koji od mnoštva dodataka za iPaq (tastature itd.). Nažalost, nije predviđeno priključivanje expansion pack-ova.

HP je odlučio da i na najjeftiniji model ugradi veoma kvalitetan voice recorder, čiji je taster za aktiviranje dobro zaštićen od slučajnog pritiskanja. Pošto je u pitanju nov uređaj, 1930 stiže sa instaliranom najnovijom verzijom Pocket PC operativnog sistema. Spisak noviteta koji su ugrađeni u verziju 2003 nije dug, pa ćemo pomenuti samo izmenjeni Connections panel, koji je sada praktičniji za upotrebu i znatno brže se odaziva na komande nego kod verzije 2002. Osim funkcija Pocket Outlook-a, koji se može sinhronizovati sa Outlook-om 2002 kojeg dobijate u paketu, u njega su ugrađeni Internet Explorer, te Pocket verzije Word-a i Excel-a. Ovime je postignuta zavidna funkcionalnost, pa se na pratećem CD-u nalazi malo dodatnih aplikacija (pomenućemo Adobe Acrobat Reader i RealOne, koji nije naročito potreban pošto Pocket PC već sadrži Windows Media Player). Od sistemskih aplikacija treba pohvaliti IE koji dobro interpretira komplikovane sajtove na malom ekranu, a nikako ne treba zaboraviti zaraznu igru Jawbreaker, koja je poslužila kao lak način za utvrđivanje izdržljivosti baterije.

Spisak zamerki nije dugačak, a jedna od najkrupnijih odnosi se na priloženi stylus. Osim male debljine, što otežava držanje, zameramo mu i na maloj masi, što može uticati na preciznost pokreta i produktivnost uopšte. Iako 1930, kao i svaki drugi iPaq, ima mogućnost reprodukcije MP3 fajlova, mala je šansa da ćete ga koristiti kao (malo skuplji) MP3 plejer pošto umesto uobičajenog 3.5 mm stereo priključka za slušalice ima priključak prečnika 2.5 mm (?!) za koji ćete teško naći slušalice. No, ako zanemarimo ovaj aspekt, 1930 predstavlja veoma zgodan PDA uređaj niže klase, namenjen manje zahtevnim korisnicima koji tek ulaze u svet Pocket PC-ja. Sa maloprodajnom cenom od oko 300 evra on je vrlo konkurentan, kako u odnosu na Pocket PC uređaje drugih proizvođača (HP već duže vreme postavlja nove standarde svojim iPaq modelima), tako i u odnosu na neke modele sa Palm OS-om.

Svemoćni mali pomoćnik

Na drugom kraju lestvice nalazi se trend-seter, naslednik popularne 39xx serije, model 5550. Najvažnije rezlike u odnosu na maleni 1930 su jači procesor (Intel XScale na 400 MHz) i veće mogućnosti povezivanja. Pored IR porta, iPaq 5550 ima ugrađen Bluetooth i 802.11b WLAN, čime postaje pravi notebook u malom. Spoljne razlike u odnosu na model 3970 su male po broju priključaka (jedino uočavate WLAN antenu), ali je razmeštaj promenjen. Četiri funkcijska tastera su zadržana, ali je centralni navigacijski taster značajno izmenjen – veliki i ovalni 5-way taster zamenio je mali, kružni taster koji se zbog smanjenih dimenzija prilično teško koristi. Glavni „krivac“ za to je dodatak 55xx seriji – biometrijski senzor za čitanje otisaka prstiju.

Pitanje sigurnosti podataka kod PDA uređaja veoma je važno, a ne treba zanemariti ni česte krađe ovakvih računara. Do sada su se pitanja sigurnosti kod iPaq-a rešavala zadavanjem alfanumeričke lozinke, što su spretniji kradljivci uspešno zaobilazili. Iskustvo sa ovim senzorom govori da se najviše problema ispoljava tokom perioda „treniranja“ uređaja na otisak vlasnika, a da vremenom problema ima sve manje. Svi ovi dodaci utiču i na veću potrošnju energije, pa je u 5550 ugrađena (takođe izmenljiva) baterija kapaciteta 1250 mAh. Zato je u cilju smanjenja potrošnje ugrađeno adaptivno pozadinsko osvetljenje izuzetno kvalitetnog ekrana, čiji se senzor nalazi pri vrhu računara, pored indikatora BT i WLAN adapter i malenog, ali kvalitetnog zvučnika. Mikrofon je premešten na donji kraj prednje strane, a taster za aktiviranje snimanja glasa ima i funkciju podešavanja jačine zvuka ugrađenog zvučnika. Zamerke za stylus i priključak za slušalice kod modela 1930 ovde ne postoje, pa je jedino što nam se nije svidelo masa – čitavih 207 grama.

Kao što i priliči uređaju najviše klase, ugrađeno je solidnih 128 MB memorije, što uz čak 48 MB flash ROM čini sasvim dovoljan potencijal za ozbiljniju upotrebu. SD slot je naravno tu, pa je za ozbiljnu kancelarijsku upotrebu dovoljno da softverski uključite WLAN adapter, odaberete mod rada (ad-hoc ili infrastructure) i zaplovite kompanijskom mrežom. Podešavanje parametara mreže (pod uslovom da ih znate) prilično je jednostavno, a eventualne probleme mogu zadati firewall i slični sistemi zaštite. Za komunikaciju na terenu ostaju vam IR i BT (zavisno od modela mobilnog telefona koji posedujete), ali i obavezno prisustvo rezervne baterije jer je BT, kao i WLAN, intenzivno troši. Izgleda da je HP mislio i na budućnost jer se na modelu 5550 nalazi i mesto za SIM karticu, ali ono za sada nema nikakvu funkciju. Do tada kao zgodno, ali ne i jeftino rešenje možete koristiti GSM/GPRS expansion pack, koji smo već predstavljali u našem časopisu. Od dodatnih opcija ne treba zaboraviti i ugrađenu vibraciju kao jedan od načina alarmiranja.

Oba uređaja se i pored razlike u arhitekturi i brzini procesora, u svakodnevnoj upotrebi veoma slično ponašaju, naročito pod jakim opterećenjem, pa se glavne razlike svode na ugrađene dodatke. 1930 je opremljen samo najosnovnijim priključcima, ali je sa time u skladu i njegova prilično niska cena, naročito ako uzmete u obzir visoki kvalitet izrade. Sa druge strane, snažni 5550 bogatstvom opcija mami uzdahe kod svih ljubitelja visoke tehnologije koji nisu spremni da izdvoje preko 750 evra za (makar i za ovako svestran) PDA uređaj. Doduše, ima onih kojima cena ne predstavlja problem, a ne žele da sa sobom nose neki teži notebook, i upravo njima je namenjen model 5550. Nama „smrtnicima“ ostaje simpatični 1930, koji u osnovnoj funkcionalnosti ne zaostaje puno za „većim bratom.“

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

SLEDEĆI TEKST U PC #95
preview
Samsung u crno-belom
Milan Četić


Plazma

Pantheon PAW
Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter