GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #95 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung u crno-belom
Milan Četić
Ako posmatramo uspon korporacije Samsung na IT tržištu, lako primećujemo kako je svaki njihov korak brižljivo planiran. Sada su na redu multifunkcionalne mašine 5115, 5315F i SCX-4216. Dve su zasnovane na inkjet a jedna na laserskom štampaču...
- PC #95 (Decembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung u crno-belom

Već šest-sedam godina Samsung proizvodi štampače, a najviše uspeha je imao na polju crno-belih lasera, gde se posebno posvetio modelima ekonomske klase. U čitavom ovom periodu, Samsung je radio kao proizvodni pogon za firme Lexmark i Xerox, ali je polako počeo da razvija i sopstvene proizvode. Prvo je to bilo usavršavanje štampača koje su drugi konstruisali, a od nedavno je počeo da razvija i kompletno nove proizvode. Radilo se o crno-belim laserima, ali sada pred nama imamo i tri multifunkcionalne mašine koje za osnovu imaju laserski štampač. Prve dve su praktično isti uređaji, i zasnovani su na mehanici koja više priliči fotokopir uređajima nego laserskim štampačima: modeli 5115 i 5315F koriste sistem u kojem su kaseta sa tonerom i fotoosetljivi valjak odvojeni. Kaseta sa tonerom ima kapacitet od 6.000 strana teksta pri 5% pokrivenosti i nije skupa, a valjak može da izdrži oko 15.000 strana. Pri tom trajnost valjka nije vezana za pokrivenost, već samo za broj strana koje može da odštampa.

Od lasera do MF mašine

Konstrukcija štamparskog mehanizma je izuzetno kompaktna. Kada god u štampaču ili fotokopiru imamo odvojen toner od fotoosetljivog valjka, postoji rizik od rasipanja tonera po unutrašnjosti mehanike štampača, što za rezultat ima prljanje odštampanih strana, ali može i da dovede do kvara štampača. Način na koji je ovaj problem rešen kod modela 5115 i 5315 nije originalan, ali je jedan on najpouzdanijih koji su do sada izmišljeni, a pri tom i omogućava da se i toner i fotoosetljivi valjak izuzetno lako i brzo promene. Još je važnije što se u kaseti sa tonerom nalazi i developer, i to je najbolja garancija za čuvanje tonera tamo gde mu je mesto. Takođe, na taj način se obezbeđuje da habanje developer valjka neće trajno uticati na kvalitet štampe.

Samsung je rešio da napravi MF mašine koje će imati kompletnu kolekciju mogućnosti, pa zato i 5115 i 5315F imaju sve delove potrebne za postizanje maksimalne funkcionalnosti. Na poklopcu skenera koji ima rezoluciju od 600 piksela po inču nalazi se kvalitetno konstruisan i napravljen ADF. Njegov kapacitet je 30 listova papira i omogućava samo jednostrano kopiranje. Skeniranje uz pomoć ADF-a obavlja se na uskom prorezu pored stakla, koje se inače koristi da se na njega stave dokumenti kada ručno okrećemo stranu po stranu. Mehanizam skenera se u tom slučaju „parkira“ ispod prolaza, a papir se kreće preko njega. Na taj način je moguće postići prilično veliku brzinu kopiranja, koja je ravna brzini štampe od 15 strana u minuti. Sinhronizacija skeniranja i štampe je odlična, pa je zadrška od trenutka kada pritisnete taster za kopiranje do prve kopije minimalna.

Mogućnosti podešavanja kod kopiranja su brojne. Tu su kontrast i osvetljenost, broj kopija, tip originala (tekst, slika ili mešoviti), broj kopija i zum (od 24 do 400% sa stakla i 25-100% iz ADF-a). Podešavanje ovih parametara je vrlo jednostavno – pozove se parametar pritiskom na odgovarajući taster a onda se njegove vrednosti podese kursorskim dirkama.

Kvalitet kopiranja je odličan, što je posledica i rezolucije štampe od 1.200×600 tačaka po inču. Tekst je kristalno čist i oštar, a slično važi i za dijagrame, dok kod fotografija nije moguće izbeći povećanje kontrasta u odnosu na original. I pored ovog malog nedostatka, ono što daju modeli 5115 i 5315 je ekvivalentno većini sličnih kopir-mašina A4 formata. Kvalitet štampe je sličan onome koji se postiže prilikom kopiranja. I kod štampe sa PC-ja, najviši mogući kvalitet je deklarisan kao 1200 Image Quality, što je u praksi oznaka za fizičkih 600 dpi, uz dodatak neke od tehnologija za poboljšanje rezolucije. Kao i kod kopiranja, i ovde imamo vrhunski kvalitet štampe teksta, odličnu štampu poslovne grafike i pristojnu reprodukciju fotografija, baš kako je potrebno za poslovnu primenu. Skener koji se nalazi u modelima 5115 i 5315 omogućava isključivo crno-belo skeniranje, i to sa osam bita po pikselu (256 nivoa sive).

Osim dodatka za dvostranu štampu, mogućnosti za manipulaciju papirom na ove dve MF mašine su impresivne – standardna fioka ima kapacitet 500, a (zatvorena) univerzalna još 100 listova. Odštampani papir izlazi na gornji deo štamparskog mehanizma, ispod skenera, i to najviše 250 listova. Standardna memorija štampača je 4 MB, a za vezu sa kompjuterom mogu da se koriste USB 1.1 ili paralelni bidirekcionalni interfejs. Kao dodatak se može dokupiti interni print server, pa MF mašine mogu da opslužuju i mrežu.

Jedina razlika između modela SCX-5115 i 5315 je u tome što ovaj poslednji ima ugrađen faks koji omogućava prijem i slanje brzinom od 33.6 Kbps. Ovo znači da je najkraće vreme za koje je moguće poslati jednu stranu oko 3 sekunde, a naše merenje je pokazalo da je realnije očekivati 6 sekundi po strani ako je linija kvalitetna. Osim direktnog slanja sa uređaja, 5315F može da se koristi i kao PC fax, a ugrađena baterija omogućava da se memorisani faksovi u slučaju nestanka struje „pamte“ do 72 sata. Interesantna je i mogućnost da se primljeni faksovi, radi štednje papira, štampaju dvostrano.

SCX-4216 kombinacija

Za razliku od prethodne dve MF mašine, koje su po koncepciji slične kopir-mašinama, SCX-4216 u osnovi ima Samsung-ov laserski štampač najnovije generacije – ML-1510. To automatski znači da je ova MF mašina napravljena u skladu sa najnovijim trendovima, te da je putanja papira zaokrenuta za 90 stepeni u odnosu na pravac skeniranja. U stvari, skener sa kontrolnim panelom je „nasađen“ na štampač, što za posledicu ima mnogo manje zauzeće prostora na stolu.

Već ovo jasno govori da je 4216 namenjen za upotrebu u manjim kancelarijama, pa je razumno i da je on primetno jeftiniji od 5115 i 5315. Osim toga, i korišćenje laserskog štampača kao osnove podrazumeva da kaseta sa tonerom u sebi sadrži i fotoosetljivi valjak, što za posledicu ima nešto višu cenu štampe. Ova kaseta ima kapacitet od 3.000 strana i sa njom se postiže visok kvalitet otiska kroz ceo životni vek.

Činjenica da je SCX-4216F zasnovan na štampaču ML-1510 govori da se na njemu štampa uz pomoć GDI drajvera (5115 i 5315 koriste PCL 6 emulaciju), pa standardnih 16 MB nije moguće proširivati. Veći deo te memorije se ionako koristi kod kopiranja, te za memorisanje primljenih faksova.

Iako koristi GDI štampač, 4216 radi vrlo brzo – brzina štampe delimično zavisi od konfiguracije kompjutera sa kojeg štampate, ali i od toga da li za vezu koristite USB ili paralelni kabl. Osnovna brzina štampe je malo veća (oko šesnaest strana u minuti), ali se u praksi postižu skoro isti rezultati kao i kod njegovih skupljih rođaka. I kvalitet štampe teksta je skoro isti, ali je zbog rezolucije od „čistih“ 600 dpi kvalitet grafike i fotografija odštampanih na 4216 prosečan.

Komande za kopiranje i slanje faksova su slične kao kod modela 5315, s tim što je podešavanje još lakše. Za svaki parametar postoji poseban taster i odgovarajuće LED diode za indikaciju, a tu je i jednoredi LCD na kome se vidi i broj faksa koji šaljete.

Kolorni skener rezolucije 600 ppi, sa istim ADF-om kao na modelu 5315, omogućava slanje faksova u boji, a funkcionalnost uređaja kod kopiranja uz pomoć ADF-a je odlična. I ovde je brzina kopiranja ravna brzini štampe, ali je zadrška koja se javlja od početka skeniranja do početka štampe nešto veća. Slanje i prijem faksova sa 4216 je jednako kvalitetno kao i kod 5315, s tom razlikom što je nešto teže ostvariti vezu ako koristite ručno biranje broja uz pomoć paralelno priključenog telefona. U svim ostalim situacijama, kvalitet rada faksa je odličan, naročito kada se koristi Fine mod i rezolucija skeniranja od 300 dpi. Tada se dobija kvalitet otiska koji je vrlo blizak fotokopiranju.

I 4216 ima i USB i paralelni interfejs, ali nema mogućnost povezivanja na mrežu. Kapacitet fioke za papir je 250 listova, a u otvor za manuelno ulaganje moguće je stavljati samo pojedinačne listove. Pri tom ih štampač uvlači na sličan način kao što se stavlja kaseta u videorikorder – stavite papir u otvor i posle kratke zadrške, štampač ga sam uvuče u početni položaj. I priloženi softver koji dolazi uz SCX-4216F je tu da olakša individualno korišćenje i sastoji se od AnyPage OCR programa i SmarThru softvera za manipulisanje dokumentima.

Ovim mašinama nedostaje samo rezolucija od punih 1200 tačaka po inču; ona bi modele 5115, 5315F i 4216 učinila savršenim. Međutim, i ovakve kakve su, nove Samsung-ove MF mašine odlično zadovoljavaju najvažniju kancelarijsku primenu, a to je štampa i kopiranje tekstova, te slanje i prijem faksova. Osim toga, njihova cena je niska u poređenju sa sličnim proizvodima, 4216F košta 380 evra, 5115 košta 549 a model 5315F 659 evra. Odnos kvaliteta i cene kod sva tri modela je veoma povoljan, pa će svaki od njih predstavljati odličan izbor za sve „budžetski limitirane“ kupce. Ovo posebno važi za SCX-4216F, koji je najjeftinija laserska MF mašina sa faksom na našem tržištu.

Korisne adrese:

Erc Commerce
http://www.erccommerce.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #95
preview
HP PSC 1350/2510
Angelina Vučković


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter