GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #95 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP PSC 1350/2510
Angelina Vučković
Hewlett-Packard, promocijom PSC 1350 i PSC 2510, započinje novi napad na tržište multifunkcionalnih mašina. Konačno kvalitet i brzina štampe odnosno skeniranja ne zaostaju za uređajima specijalizovanim samo za jednu od ovih primena, a i integracija je sve čvršća...
- PC #95 (Decembar 2003)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

HP PSC 1350/2510

U manjim kancelarijama sve se više traže uređaji koji bi objedinili rad skenera, kopir-mašine, štampača i faks-aparata, što je rezultiralo velikim brojem multifunkcionalnih mašina. Razvoj je bio usmeren i u pravcu osamostaljivanja ovih uređaja, kao i u pravcu sinhronizacije rada skenera, štampača i faks-aparata. HP je nedavno ponudio nove modele PSC 1350 i PSC 2510, koji kvalitetom i brzinom štampe i skeniranja ne zaostaju za uređajima specijalizovanim samo za jednu od ovih primena.

HP PSC 1350 objedinjuje skener, kopir-mašinu i inkjet štampač rezolucije 4.800× 1.200 dpi koji, sa (opcionim) trokolornim foto-kertridžom, daje dobre fotografije, na kojima su boje jasne i izražene, a razlike u sličnim nijansama vidljive. Može se reći da je kvalitet fotografija zadovoljavajući i sa običnim kertridžom, bez obzira na to što se tada ne pretenduje na fotorealizam pa i ne koristi Photo Ret IV tehnologija. Crno-bele kopije pri rezoluciji 600×600 dpi su odlične – po kvalitetu ne zaostaju za listovima štampanim na laserskom štampaču. Brzina štampe je solidna a preporučeni obim je, po specifikaciji, 1.000 stranica mesečno.

Maksimalna rezolucija skenera je 600× 1.200 dpi, pri čemu brzina skeniranja nije baš za pohvalu, ali kako je ovo jedan od jednostavnijih multifunkcionalnih modela u HP-ovoj ponudi, to i nije neka zamerka. Kvalitet dobijenih skenova je solidan i može da zadovolji potrebe korisnika u kućnom okruženju ili u manjim kancelarijama, kojima brzina skeniranja nije prioritet.

PSC 1350 je samostalan uređaj koji može da štampa i fotografije sa ili bez margina i to direktno sa memorijske kartice, ili da kopira dokumenta bez priključivanja na računar. Veza sa računarom ostvaruje se preko USB 2.0 interfejsa.

PSC 2510 Photosmart, pored skenera, i inkjet foto-štampača, sadrži i kolor faks. Dopala nam se sinhronizacija rada skenera i štampača, odnosno štampača i faksa koji ima dovoljno memorije da može da primi do 50 strana. Faks ima i autoredial funkciju, radi pri rezoluciji 200×200 dpi, što je sasvim dovoljno, a jedina zamerka mu je što nema telefonsku slušalicu, pa se manuelno slanje faksa ne može obavljati.

Foto inkjet štampač na modelu PSC 2510 radi u rezoluciji 4.800×1.200 dpi, a pored crnog i trokolornog kertridža ima i opcioni foto trokolorni kertridž. Fotografije štampane sa foto trokolornim kertridžem izgledaju realno zahvaljujući i Photo Ret IV tehnologiji. Preporučeni obim štampe je do 5.000 kopija mesečno. PSC 2510 Photosmart kopira sa maksimalnim rezolucijama 300× 1.200 dpi za crno -belu kopiju, odnosno 600× 600 dpi za kolor kopije. Brzina kopiranja je odlična, jer može da odštampa do 21 crno-bele kopije u minuti, odnosno do 12 kolor kopija, bez priključivanja na računar. Skener na ovom modelu ima visoku rezoluciju od 1.200×2.400 dpi, a kvalitet dobijenog skena je odličan. I PSC 2510 može direktno da štampa sa memorijskih kartica. Veza sa računarom može da se ostvari preko USB 2.0 interfejsa ali i preko Ethernet konektora, tako da se može koristiti i u lokalnoj mreži. Oba modela multifunkcionalnih uređaja mogu da štampaju na različitim vrstama papira.

Softver i drajveri koji se standardno isporučuju uz ove uređaje (HP Photo & imaging software) pružaju korisnicima velike mogućnosti u obradi skeniranog materijala, a interesantni su i u oblasti pripreme materijala za štampu. Optičko prepoznavanje teksta ne funkcioniše baš sjajno, jer OCR program ne poznaje ćirilične fontove, a i kod obrade latiničnog teksta ovom funkcijom se gubi forma.

Male dimenzije, dobra sinronizacija u toku rada, veliki broj slotova za različite memorijske kartice, samostalnost, kvalitet kopija i skenova, kao i zadovoljavajuća brzina kopiranja i skeniranja su karakteristike ovih modela. Zato verujemo da će oni naći svoje mesto u kancelarijama.

Cena: još nije poznata

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #95
preview
Zvuci revolucije
Voja Gašić


Plazma

Pantheon PAW
Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter