GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #95 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zvuci revolucije
Voja Gašić
Kad su u pitanju računarske komponente, navikli smo na blagotvorni uticaj konkurencije. Tako se na tržište dobrog zvuka umešala i poznata kompanija VIA modelom Revolution 7.1. To je osmokanalna kartica vrhunskog kvaliteta u potrošačkom segmentu.
- PC #95 (Decembar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Zvuci revolucije

Kada smo pričali tužnu priču o subwoofer-u i sedam patuljaka, pomenuli smo da se nadamo da će Audigy2 ZS/NX uskoro dobiti barem nekog konkurenta. Pomenuta je i VIA, a očekivani pomak načinila je firma M-audio koja odavno pravi DeltaPro kartice sa VIA audio kontrolerima. VIA je, naime, prošle godine unapredila svoj 1712 Envy24 čip, pa su nastala dva izdanja: Envy24HT namenjen za ugradnju na PCI kartice i Envy24PT za integraciju na osnovne ploče. M-audio je iskoristio prvu varijantu i ljubiteljima dobrog zvuka ponudio karticu Revolution 7.1, osmokanalnu karticu vrhunskog kvaliteta u potrošačkom segmentu.

O čipovima...

Kao i njegov prethodnik, ICE 1724 podržava 3D zvučne standarde A3D, EAX i Sensaura. Nasuprot svim ostalim sjajnim karakteristikama, pomalo anahrono deluje podatak da kartica ima samo 16 hardverskih DirectSound kanala. Posledica je da u nekim (zaista retkim) igrama nećete moći da podesite maksimalan zvuk ili da premerite 3DMark03 performanse sa aktiviranih 60 kanala zvuka. Nešto ozbiljnija posledica je što nikada neće biti podržan EAX HD sa svim svojim specijalitetima poput oclusion i obstruction transformacija zvuka ili audiomorph transformacija zvučnog okruženja, ali ni to ne možemo da ubrojimo u ozbiljnije mane, jer igrači nisu ni približno pokazali interesovanje za zvučne prostorne inovacije kao što se raduju grafičkim poboljšanjima. Čak se dešava da potpuno isključe zvuk da bi poboljšali framerate.

Envy24 je očigledno stvaran sa malo istančanijim audiofilskim ambicijama, pa je njegovo pravo mesto u domovima ljubitelja dobrog zvuka. Pre svega, Envy24 procesira osam 24-bit / 192 kHz kanala bez ikakvog internog resamplovanja. To je tehnička karakteristika koja je Audigy2 familiji nedostajala do poslednjeg izdanja, pa i kod najnovije serije moći ćete samo da slušate DVD audio, ali nikako i da ga pravite ili prerađujete materijal, bar ne u punoj surround rezoluciji. Da bi podržao snagu ovog čipa, M-audio ga je dopunio kvalitetnim Asahi Kasei DAC/ADC čipovima, takođe za profesionalnu upotrebu. Na izlazu su šestokanalni AK4355 dopunjen stereofonskim AK4382, što je mudro smišljeno rešenje za dobijanje šestokanalnog zvuka bez čekanja da proizvođač ponudi novo (i skuplje) rešenje na jednom čipu. Na ulazu je AK5380 ADC, relativno jeftino rešenje za high-end sisteme. Uprkos kvalitetnim komponentama, ni revolution 7.1 se ne može svrstati u produkciona rešenja, ali svakako garantuje uživanje u svim poznatim vrstama muzičkog i filmskog zapisa zvuka.

Kako se kvalitetne komponente odražavaju na kvalitet zvuka? Pre svega, odnos signal/šum je poboljšan. Iako rezultati na papiru govore da je razlika samo jedan decibel (na nivou signala od 1 V) u odnosu na Audigy2 seriju, loopback merenja u SpectraLab-u ukazuju i na razlike od devet decibela u korist kartice revolution 7.1. Druga posledica odnosi se na nivo THD (total harmonic distorsion) izobličenja, koja su otprilike upola manja nego na Audigy2 seriji i, na kraju, nivo kvantizacionog šuma i izobličenja je poprilično manji (a upravo ove dve stavke su i najčujnije), jer revolution ne radi resampling pri reprodukciji zvuka. Ili, preciznije rečeno – ne mora da ga radi, ali može, ako mi tako želimo.

O kartici...

Sama kartica je prilično asketski izvedena, pa pored brojnih izlaza nećete primetiti ništa drugo. Tačno je da nema MIGI/Game porta, a objašnjenje koje daje M-audio je sasvim logično: nova generacija igračkih kontrolera gotovo da isključivo komunicira preko USB kabla, a za ljubitelje MIDI-ja na raspolaganju je opet paleta USB MIDI kontrolera koje proizvodi M-audio i koji su brži (što muzičarima nije zanemarljiva stavka) od standardnog MIDI porta. Ako baš ne možete bez standardnog MIDI porta, na pločama je već odavno integrisani MIDI/Game port obavezna stavka. Uostalom, kao krajnji argument, može se navesti i činjenica da revolution nije baš uzoran MIDI instrument, iako uz pristojan procesor može dobro da uposli sve bolje softverske sintisajzere.

Ako želite da se bavite produkcijom, mikrofonsko i line-in snimanje ne pružaju neke naročite karakteristike, ali oba ulaza obezbeđuju preko 100 dB dinamike i 24-bit/96 kHz snimanje. Drajveri imaju ASIO podršku, pa je obrada već usnimljenog materijala daleko bolje podržana. Kao i kod svih profesionalnih ASIO kartica, može da se menja veličina ASIO drajvera. Primera radi, Audigy2 koji je „izmislio“ ASIO podršku, ne pruža ovu mogućnost u svojim ASIO drajverima.

Da je prvenstvena namena ove kartice kvalitetna reprodukcija zvuka vidi se iz pažnje koja je posvećena softveru za podešavanje zvuka i zvučnika. Tako su mikser i surround podešavanja veoma obimna, ali istovremeno veoma laka za razumevanje, pa neće biti problem da podesite reprodukciju prema svom ambijentu, željama i setu zvučnika kojim raspolažete. Tu je QuickSwitch setovanje za one koji imaju poznate zvučnike, a na raspolaganju je impozantan broj definisanih vrednosti za mnoštvo modela proizvođača zvučnika. Zastupljeni su Altec Lansing, Creative, JBL, Harman Kardon, Logitech, Klipsch i mnogi drugi proizvođači sa obiljem modela.

Revolution nudi izvanrednu kastomizaciju zvučnog sistema, pa možete da koristite 5.1 zvučnike kao dopunu vašeg stereo Hi-Fi sistema, tako što zvučnike Hi-Fi sistema iskoristite kao prednje satelite, a ceo računarski 5.1 set kao surround sistem. U Speaker Bass Management sistemu zatim možete da podesite da je crossover frekvencija za prednje satelite 40 Hz (pustite ceo čujni opseg), a za sve ostale satelite podesite vrednost od 140 Hz i subwoofer-u prepustite bas i LFE frekvencije. Podešavanja idu do tako tananih, da je moguće podesiti i veličinu dispezora (zvučnika) od 7, 5 ili 3 inča.

O prostoru...

Što se tiče obrade ambijenta, revolution 7.1 može da radi u tri osnovna moda: bez procesiranja, u Sensaura/Game ili u Circle Surround II načinu procesiranja zvuka. Bez procesiranja će se zvuk prosleđivati tačno onako kao što je zapisan, što znači da ćete stereo signal čuti samo iz prednjih satelita. Sensaura mod obezbeđuje i neophodnu DirectSound 3D kompatibilnost, a najzanimljiviji je SRS Circle Surround II & SRS TruSurround XT način rada koji obezbeđuje remapiranje.

CSII tehnika obuhvata upmix bilo kog signala (mono, stereo...) na 6.1 ili 7.1 sistem, ali i tehnike koje upotrebljava Windows Media Player Series 9 kao što su SRS TruSurround, SRS TruBass i SRS Dialog Clarity. Iako nisam zagovornik ni jednog od ovih SRS rešenja, može se desiti da niste u mogućnosti da pravilno rasporedite zvučnike i da morate da upotrebite TruSurround da bi zvuk iz pozadinskih satelita dolazio sa kašnjenjem, inače ćete imati neprirodan utisak u slučaju da su vam zadnji sateliti bliži od prednjih. Treba naglasiti da CSII nije nikakva viruelna tehnika, već profesionalni surround standard koji koriste mnogi profesionalni broadcaster-i (npr. Paramount TV), a uključuje i dekodiranje mnogih matričnih surround sistema koji podrazumevaju kodiranje surround informacije unutar dvokanalnog zapisa. TruBass i Dialog Clarity ćete upotrebljavati ako volite jake basove ili ako su vam dijalozi u filmu nedovoljno razumljivi.

Kad je u pitanju prostornost u igrama, situacija je unekoliko nepovoljnija od Audigy2 porodice koja je upravo dizajnirana da zadovolji sve DirectSound zahteve. Iako je revolution 7.1 u stanju da izvede gotovo sve što se traži i u najzahtevnijim situacijama, njena sposobnost je otprilike na nivou sličnih Hercules i TerraTec proizvoda. Zbog uzorne Direct Sound podrške, utrošak procesorskog vremena sa povećanjem zvučnog angažovanja daleko sporije raste na Audigy2 proizvodima nego kod konkurenata. Rast zvučnog angažovanja procesora neminovno utiče na smanjeni učinak oko drugih zadataka, pa uticaj na framerate grafike može da bude primetan. Ako vas najviše zanima igranje, najbolje rešenje je Audigy2 familija, odmah posle nje je nForce2 platforma, a tek na trećem mestu Envy24 kartice.

O paketu

Paket je relativno siromašan, ali zato je cena kartice veoma povoljna. Od kablova nećete dobiti ništa, ali se i tako kablovi dobijaju uz svaki set zvučnika. Pored diska sa drajverima, dobićete igru Tony Hawk Pro Skater 3 te programe Mixman Studio i VJ Lite. Priložen je i M-powered CD sa muzičkim primerima umetnika koji koriste M-audio proizvode i CD sa probnim verzijama raznih produkcionih programa. Posebno je koristan WinDVD 4.0 Dolby Digital EX.

Instalacija kartice teče uz mnogo manje problema nego kod Creative proizvoda, a nesumnjiva prednost je što su u drajverima odmah iskorišćene sve mogućnosti kartice. Ukoliko želite da koristite 192 kHz kao baznu frekvenciju, to će biti moguće samo ako imate Windows XP SP1. Ako želite dobru zvučnu karticu, namenjenu prvenstveno ljubiteljima dobre muzike i filmskog zvuka, revolution 7.1 je pravi izbor za vas.

Korisne adrese:

Lira Style
Francuska 38, Beograd
tel: 011/3343-402

SLEDEĆI TEKST U PC #95
preview
Pisaća mašina za ovaj vek
Dragan Grbić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter