GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #96 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #96 (Januar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Događaje na IT tržištu obično povezuje neka nit koja ukazuje na vladajuće trendove. Tokom 2003. taj "fil rouge" nije postojao, barem u fizičkom obliku - bila je to godina wireless tehnologija. Prodaja WiFi opreme prevazišla je očekivanja, veći gradovi na Zapadu su pokriveni wireless mrežama, a aerodromi, hoteli i druga mesta na kojima se okupljaju poslovni ljudi ne mogu se ni zamisliti bez direktnog pristupa Internetu. U našim uslovima infrastrukturni poslovi uvek teku sporije nego što bi trebalo (kako da očekujete wireless mrežu na beogradskom aerodromu kad već godinama nikome ne pada na pamet da osvetli put do njega?) ali smo dobili GPRS, što je dobar početak. Značajniji napredak ostvaren je u oblasti "žičanih" komunikacija, pošto je "Telekom" konačno obezbedio provajderima resurse, pa je Internet tržište značajno poraslo. Nažalost, još nema xDSL priključaka, kablovski Internet je skup i pristupačan samo na nekim lokacijama, pa broadband ostaje za sledeću godinu.

Što se problema tiče, 2003. su obeležile najezde štetočina. Kompjuterski virusi su u novembru "proslavili" 20. rođendan - dugogodišnji čitaoci kompjuterskih časopisa setiće se da je 11. novembra 1983. Fred Cohen, student završne godine Univerziteta Južne Kalifornije (USC), demonstrirao program koji napada druge programe i "razmnožava" se bez znanja korisnika. Njegov profesor Leonard Adleman je, posle proučavanja dejstva programa, prvi pomenuo ime "kompjuterski virus". Današnji virusi se prenose preko Interneta koristeći bagove operativnih sistema i mogu za nekoliko dana zaraziti milione računara. Srećom, sve ređe su destruktivni - umesto da uništavaju podatke, virusi uglavnom koriste resurse zaraženih kompjutera za napade na druge i (u poslednje vreme) za slanje spam poruka, koje su i ove godine neumorno zagađivale naše elektronske poštanske sandučiće.

"Godišnji izveštaj" ipak završavam vedrijim temama. Za našu Redakciju 2003. je bila veoma uspešna, pošto smo uz značajan rast časopisa realizovali i dva velika projekta: prvo domaće DVD izdanje i "Windows XP na srpskom", najtiražniju domaću računarsku knjigu u protekloj deceniji, koja je štampana ćirilicom i latinicom. Zato sa optimizmom gledam u budućnost, očekujući da tokom 2004. komunikaciona i poslovna infrastruktura omoguće firmama punu primenu sjajnih paketa kao što je Microsoft Office 2003. Provedite prijatne božićne i novogodišnje praznike i... vidimo se 5. februara!

SLEDEĆI TEKST U PC #96
preview
Sto nagrada za stoti broj
Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter