GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #96 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kyocera FS-1900n
Milan Četić
Japanska firma Kyocera ne odustaje od prvobitne koncepcije koju koristi u svojim laserskim štampačima - super-čvrsti valjak i toner koji se sipa u kasete. FS-1900 je predstavnik najnovije generaciju Kyocera lasera namenjenih malim radnim grupama.
- PC #96 (Januar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kyocera FS-1900n

Ni posle desetak godina, japanska firma Kyocera nije odustala od prvobitne koncepcije koju koristi u svojim laserskim štampačima. Ova koncepcija se zasniva na posebnoj obradi fotoosetljivog valjka, koji je od keramike i ima izuzetno tvrdu površinu. Valjak se menja samo u servisu, ali mu je zato trajnost deklarisana na oko 300 hiljada strana. Osim visoke otpornosti na habanje, izuzetno je otporan na mehanička oštećenja, pa retko strada, osim ako u štampač stavite zaheftane listove.

FS-1900 je predstavnik najnovije generaciju modela namenjenih malim radnim grupama. Brzina štampe je 18 strana u minuti, rezolucija 1.200×600 tačaka po inču, a spoljnim izgledom podseća na mnogo ozbiljnije štampače koji spadaju u jednu kategoriju više. Dakle, kućište mu je visoko, a fioka za papir ima kapacitet od 500 strana. U ovom kućištu nalazi se velika kaseta sa tonerom, koja obezbeđuje štampu čak 10 hiljada stranica prosečne pokrivenosti.

Takva konstrukcija ima prednosti i mana. Najveća prednost je u niskoj ceni eksploatacije – cena tonera je za barem 20% niža nego kod ostalih štampača. Nedostatak je u tome što kaseta sa tonerom nema ni developer valjak, pa može doći do rasipanja tonera ako niste dovoljno pažljivi. Osim toga, kod zamene tonera treba zameniti i kasetu za otpadni prah i očistiti vitalne delove štampača koristeći sredstva priložena u svakom pakovanju tonera. Ovo je procedura koju treba uvežbati – ako je obavljate redovno i pažljivo, vaš FS-1900 će raditi bez problema.

Iako se štampač isporučuje u dve verzije – standardnoj (sa paralelnim i USB interfejsom) i mrežnoj (RJ-45 konektor), jasno je da je njegova glavna namena rad u mreži. Osim memorijskih proširenja (osnovnih 16 MB se može proširiti do 144 MB), tu su dodatne fioke za papir (još 500 listova, sa najviše tri fioke), dodatak za dvostranu štampu, dodatak za automatsko povlačenje koverti i sortir kapaciteta čak 1.000 listova. Štampač ima i slot za CF kartice, koje mogu biti solid-state (16 do 64 MB) ili Microdrive od 384 MB. Na njima čuvate fontove i podloge za memorandume, formulare i druge često korišćene dokumente.

Važno je napomenuti i da je softverska podrška za rad u mreži vrlo dobra. Ona se sastoji od softvera NetViewer i posebnih mrežnih drajvera. Tu je i Prescribe IIe jezik kojim se definišu grafičke podloge (pomenuti memorandumi i formulari) i potom smeste u flash memoriju koja se opciono ugradi u štampač.

Sa vrlo pristojnim kvalitetom štampe i solidnom brzinom, FS-1900 je odičan kancelarijski štampač u okruženjima koja štampaju otprilike 100 listova dnevno (u proseku). Njegova prvenstvena namena je da radi u mreži, mada ga je moguće povezati i preko USB interfejsa kao deljeni štampač na jednom od računara. Glavne karakteristike ostaju robustna konstrukcija i pouzdan rad.

Cena: 530 evra (1900), 610 evra (1900n)

Korisne adrese:

Ecotech
tel: 011/3086-667



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter