GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #97 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Comtrade-ov brend
Vladimir Cerić
Prva četiri brand računara kompanije Comtrade su ovog meseca prošla kroz našu laboratoriju: da li se opredeliti za model 210, 310, 410 ili 510?
- PC #97 (Februar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Comtrade-ov brend

Kada prosečnog stanovnika upitate za ime neke firme koja se bavi računarima, velika je šansa da će prva asocijacija biti upravo Comtrade. Logičan korak u razvoju našeg najvećeg uvoznika i distributera opreme bilo je stvaranje domaće linije PC računara, pa je posle nekoliko meseci vrednog rada inženjera, servisera, ekonomista i stručnjaka za marketing kreirana linija računara pod nazivom CT. Probni modeli su ugledali svetlost dana krajem 2003, a ubrzo potom su prvi primerci počeli da se isporučuju kupcima širom zemlje kroz lanac Comtrade-ovih prodavnica. Sa minimalnom vremenskom zadrškom, u našu Redakciju su stigla sva četiri CT modela – 210, 310, 410 i 510.

Četiri su dovoljna

Iako će se možda neko zapitati zašto su kreirana baš četiri modela, reč je o (nepisanoj, ali široko prihvaćenoj) podeli na klase koja na našem tržištu važi još od najranijih PC konfiguracija. Tako su u najnižoj klasi mašine sa integrisanom grafikom i procesorom skromne snage. Stepenik iznad zauzima mašina elementarnih mogućnosti, dovoljna za prosečne kućne i poslovne aktivnosti koje se obično definišu kao „Word, Internet, ali i da se dete poigra“. Sledi procesorski i grafički jača konfiguracija koja nudi dobar odnos cena/performanse, ali je za nijansu iznad platežnih mogućnosti prosečnog kupca. Na vrhu se nalaze kućne radne stanice, za kupce koji ne žale novac za mašinu koja predstavlja trenutni tehnološki vrh. S obzirom na to da kod nas ne postoji jasno profilisana ponuda za manje i srednje firme, prethodno navedena podela uglavnom važi i za njih, uz blage modifikacije.

Upućeniji čitaoci će odmah po pregledu hardverskog sastava (možete ga naći na www.comtrade.co.yu/ctracunari/ ) shvatiti da CT modeli u potpunosti odgovaraju navedenoj podeli. Jedino preostaje pitanje da li su te mašine pravilno sklopljene i podešene i da li mogu da ispune zahteve koje kupac postavlja pred njih. Krenimo zato redom, od samog procesa proizvodnje ovih računara. Iako seriju CT Comtrade-ov marketing naziva „prvim domaćim brendom“ (mada dobro znamo barem još tri firme čije konfiguracije testiramo iz meseca u mesec) ipak postoji nešto u čemu oni jesu među prvima. To je serijska proizvodnja veće količine računara, za koje proizvođač može garantovati identičan hardverski i softverski sastav, pa samim tim i adekvatno funkcionisanje. Strogim sistemom finalne kontrole eliminiše se proizvoljnost, pa ste sigurni da ćete u bilo kojoj prodavnici širom zemlje dobiti isti računar kao i vaš komšija ili prijatelj mesec dana ranije.

Uvek bitan hardver

Drugi bitan momenat u kreiranju kvalitetnih računara jeste besprekoran hardverski sastav, čime se izbegavaju problemi izazvani ugradnjom neproverenih i (samim tim) često nepouzdanih komponenti. Imena kao što su Asus, Gigabyte i Sapphire, uz box pakovanja Intel i AMD procesora, garantuju da će računar raditi dobro, pouzdano i brzo. Pođimo zato od pojedinačnih komponenata CT računara, da bismo na kraju došli do celih mašina i njihovog funkcionisanja.

Nekoliko komponenata je zajedničko za sve modele iz CT serije, a najvažniji među njima je monitor. Comtrade se potrudio da na njega stavi svoj logo, a budući da se ispod crvenog natpisa krije naš stari znanac 17“ LiteON C1770NSL (čiji deo proizvodnje za svoje potrebe preuzima i IBM) nema razloga da sumnjamo u njegov kvalitet i pouzdanost. Primerak koji smo imali na testu, nasumično odabran u Comtrade-ovom magacinu (kao uostalom i same konfiguracije), davao je odličnu sliku za ovu klasu monitora. Bez ikakvih problema je izdržao optimalnu frekvenciju osvežavanja od 85 Hz u rezoluciji 1.024×768, dok više rezolucije ne preporučujemo za duži rad. Obična, zakrivljena katodna cev će odvratiti grafičke dizajnere ili CAD projektante, dok će kućni (da ne kažemo multimedijalni) i kancelarijski korisnici koji uglavnom rade u Office programima biti sasvim zadovoljni.

Druga zajednička komponenta je neobično dizajnirano kućište proizvođača ANS, čiji kvalitet izrade spada u zlatnu sredinu kada su u pitanju modeli koji se mogu nabaviti kod nas, ali je daleko iza (osetno skupljih) modela poznatih proizvođača. Mesta unutar kućišta ima dovoljno, naročito za optičke (4×5.25“) i ostale uređaje masovne memorije (3×3.5“). Serviserima se neće dopasti način izmene kartica, dok u pluseve kućišta spadaju USB portovi na prednjoj strani (koji su na sve četiri mašine bili uredno povezani). Iako izgleda interesantno, ručka za nošenje na gornjoj strani može zasmetati ako je prostor za računar ograničen po visini, a i pristup tasterima će tada biti otežan. Najznačajniji deo kućišta svakako je napajanje, pa je ugrađeno ANS-ovo od 400 W. Dakle, rezerve ima, mada nismo baš sigurni šta bi se desilo ako bi se u mašinu ugradili još neki uređaji, naročito kod najjačeg modela 510. Garantni rok od dve godine za čitavu mašinu i zagarantovan servis u roku od 48 sati odvratiće vas od razmišljanja o dugovečnosti i sigurnosti ovog napajanja, jer je teško poverovati da su u CT-u ugradili nešto za šta su znali da će im praviti glavobolje.

U sve četiri mašine smo zatekli Sweex 56k/V.92 modem sa Intel Ambient čipom, koji se uz odgovarajuća podešavanja može koristiti i na starijim centralama i vezama sa PCM uređajima. Uz sve mašine kupac dobija i 10 besplatnih sati kod provajdera AbsolutOK, za koga je podešena i SMIN dial-up konekcija.

Pri osmišljavanju CT serije vođeno je računa o uštedi, a ona je najveća kod tastature i miša. Iako nijedna od ovih komponenti nije bila neispravna, izražavamo sumnju u njihovu dugovečnost i pouzdanost. Ako spadate u one kojima je periodična promena miša i tastature sasvim normalna stvar, onda vam neće smetati prilično nekvalitetna tastatura (koja u tri od četiri računara na testu nije imala ni YU raspored) i još nekvalitetniji Sweex-ov optički miš. Comtrade će morati da obrati više pažnje na kvalitet ovih važnih komponenata, koje u nekim verzijama nose i njihov logo.

Svi CT računari u sebi imaju Maxtor-ove hard diskove kapaciteta 40 odnosno 80 GB koji se okreću 7.200 puta u minuti, pa problema sa njihovom brzinom i kapacitetom sigurno neće biti. Sve ploče na sebi imaju 10/100 mrežne adaptere (sa Realtek-ovim čipovima), pa je povezivanje u lokalnu mrežu jednostavno. Tu su i zvučni adapteri (tri od četiri su po 5.1 standardu), koji će nezahtevnim korisnicima sigurno „odraditi posao“. Svi optički uređaji dolaze iz Sony-ja, pa je tako kod modela 210 ugrađen 52x CD, kod modela 310 48-brzinski pisač, a dva najjača nose kombo (DVD/CD-RW) uređaj.

Modeli za sve prilike

I tako smo posle pregleda zajedničkih komponenti došli i do konkretnih modela. Prvi na redu je CT 210, zasnovan na Intel P4 Celeron procesoru na 2 GHz sa 256 MB NCP-ove DDR333 memorije. Osnovu čini Asus-ova ploča sa SiS650 čipsetom koji integriše i grafičku podršku. Osim nešto manje oštrine slike i primetno manje brzine u odnosu na odvojene adaptere, ovaj čip nema mana kojima bi doveo u pitanje normalno funkcionisanje mašine. Office radi bez greške, DivX filmovi ne „seckaju“ na punom ekranu, a može se odigrati i poneki nivo 3D igre ranije generacije. Sve u svemu, za 515 evra ovaj model nudi dovoljno mogućnosti.

Ovo je ujedno i jedini računar na čiji smo kvalitet sklapanja imali primedbe – modem je u transportu ispao iz slota. Sve ostale mašine su bile veoma dobro sklopljene, sa pravilno povezanim kablovima koji se na dva jača modela mogu videti kroz providnu stranicu (providna kućišta i dalje su u trendu). Podešavanjem sistema smo uglavnom zadovoljni, uz poneku sitnu i jednu veoma krupnu zamerku – nije izvršena lokalizacija, što je uz tastature bez našeg rasporeda vrlo neobično za domaći brend. Generalno zadovoljstvo podešavanjima operativnog sistema prenosi se i na BIOS.

CT 310 donosi AMD Athlon XP 2000+, 256 MB DDR-a i izuzetni Sapphire ATI Radeon 9200, koji je najviše zaslužan za odlične rezultate 3D testova. Matičnu ploču sa VIA KT600 čipsetom potpisao je ECS, pa je to jedina komponenta za koju ne možemo reći da spada u klasu vrhunskog kvaliteta, ali je ipak pokazala solidne rezultate na testovima. Ti rezultati, uz cenu od 605 evra, kvalifikuju model 310 za titulu najbolja kupovina, jer se on najlakše opisuje kao „univerzalna kućna/SOHO mašina“. Celina je lepo zaokružena (pomalo bučnim) CD pisačem.

CT 410 ima 512 MB DDR memorije u dual channel konfiguraciji na Gigabyte-ovoj nForce2 ploči. Sirovu snagu daje mu Athlon 2600+ sa Barton jezgrom, pa je nejasno kako je ovde mesto našla nejaka Radeon 9600SE kartica, koja je u nekim testovima dala niže rezultate od one u modelu 310. Zato je pitanje da li dodatak u procesoru, memoriji, hard disku i combo uređaju može da kompenzuje nedostatak u 3D brzini i opravda cenu od 755 evra. Ako vam brzina 3D grafike nije primarna, znajte da u svim ostalim namenama (Office, Photoshop, CAD) ovaj model ipak nudi dosta više nego CT 310.

Na vrhu piramide je CT 510 sa Pentium 4 procesorom na 2.6 GHz (800 MHz), 512 MB memorije, pouzdanom Gigabyte-ovom Intel i865 pločom i brzom Radeon 9600XT grafičkom karticom. Ako želite računar koji će za tren oka izvršiti ono što naredite, model 510 se potvrdio na testovima kao odličan izbor. Naravno, cena od 915 evra predstavlja značajnu investiciju, ali onaj ko „odreši kesu“ za ovaj računar neće zažaliti.

Uz računare dobijate uputstvo za rukovanje te produžni kabl koji štiti od naponskih udara, ali kao najvažniji dodatak treba pomenuti inkjet štampač, koji donosi posebnu dodatnu vrednost CT seriji. U svoj ovoj priči o hardveru umalo da zaboravimo da uz CT računare dolazi i licencirani Windows XP Home, pa to obavezno uzmite u obzir kada budete računali isplati li vam se kupovina nekog od modela. I pored sitnih zamerki (ništa nije savršeno, zar ne?) mnogi razlozi govore u korist kupovine CT-ovog brand računara, a naročita prednost je u razvijenoj servisnoj službi i garantovanom vremenu za intervenciju.

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #97
preview
Štampa bez kompjutera
Milan Četić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter