GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #97 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Sava Zdravković
Utisci o godini koju smo ispratili polako se sležu. Po čemu će ona biti zapamćena u istoriji računarstva?  «pročitajte više»
- PC #97 (Februar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Branko Maksimović
Prvi GeForce FX5700 Ultra modeli su nas prijatno iznenadili, ali naziru se i nove zvezde na tržištu grafičkih kartica: XGI gradi koncepciju na ideji koja je proslavila 3dfx Voodoo...
preview
Vladimir Cerić
Prva četiri brand računara kompanije Comtrade su ovog meseca prošla kroz našu laboratoriju: da li se opredeliti za model 210, 310, 410 ili 510?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Made in India
Nenad Jovanović
U čemu je tajna uspeha indijske softverske industrije... gledano iz njihovog ugla?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Nagradna igra
Propozicije velike nagradne igre, koju časopis "PC" organizuje u saradnji sa deset najvećih računarskih firmi u zemlji. Izrežite prvi kupon i učestvujte u izvlačenju nagrada iz fonda vrednog preko 1,500,000 dinara.
nopreview
Milan Bašić
Da je tržište kućnih računara sazrelo postalo je jasno još sredinom 2003, kada su se pojavili lanci računarskih prodavnica. Comtrade je zatvorio krug predstavljanjem svog personalnog kompjutera...
nopreview
Milan Bašić
Tokom dve decenije postojanja, CORES je izrastao u kompaniju spremnu da izađe u susred potrebama najsloženijih poslovnih sistema.
nopreview
Milan Bašić
Mudrom poslovnom politikom i izborom distributerskih programa DirectLink je stekao visoku reputaciju na našem tržištu. Kakvi su planovi za naredni period?
nopreview
WiFi - Happy meal?
Jelena Rupnik
Živimo u vremenu u kom je sve moguće. Zato manje čude a mnogo više zabavljaju vesti da ćete uskoro moći da se povežete sa Internetom čak i preko obične, ulične bandere. WiFi revolucija je u toku...
nopreview
Windows premijera u Holivudu
Dragan Sretenović
Kako to da uz novu verziju Windows-a istovremeno stižu i nove verzije programa koje ne prodaje Microsoft? Odgovor može dati konferencija za profesionalne programere koju Microsoft održava svake godine. Naš saradnik je proveo nekoliko dinamičnih dana u Las Vegasu...
nopreview
Jesen sajmova
Esad Jakupović
Dvosmisleni naslov još uvek najbolje opisuje atmosferu na proteklim IT manifestacijama širom sveta. Informatička industrija se polako oporavlja, ali smo još daleko od nekadašnjeg sjaja. Naš saradnik posetio je Smau u Milanu, Systems u Minhenu, Infos u Ljubljani i Info u Zagrebu, ali i pripremio kalendar sajmova u ovoj godini...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Slabo svetlo i kratki kablovi
Branko Đaković
Došlo je vreme za nešto novo - test notebook-a i dodataka u uslovima za koje su oni i napravljeni. Dakle, prvi road test u našoj kompjuterskoj štampi...
nopreview
Mali računar za sve uslove
Dejan Ristanović
Povremeno u našu Redakciju stigne neki uređaj koji izgledom ili namenom odudara od opreme koju obično testiramo. Ovoga puta to je Psion Netpad 5710, mali računar za teške uslove...
nopreview
Konzervativna besprekornost
Aleksandar Veljković
Samsung već godinama predstavlja referentni kvalitet kada je reč o CRT monitorima. Šta nude njihovi novi TFT modeli 152MP, 172MP, 172N, 173T a posebno novi hit, 21-inčni 213T?
nopreview
WiFi manija
Voja Gašić
Asus je snažno nastupio na tržištu SOHO i kućnog wireless umrežavanja, a na našem stolu našla se nova Asus-ova 802.11b i 802.11g oprema.
nopreview
Još korak do idealnog
Milan Bašić
Cena ili performanse... dilema koju najčešće rešava novčanik. U potrazi za savršenstvom, isprobali smo dva FSC Amilo računara,kao i adute firmi Dell i Rexton.
preview
Milan Četić
Pojavio se čitav niz inkjet štampača koji imaju mogućnost štampe direktno sa memorijskih kartica. Istražili smo ponudu firmi Canon, Epson i Hewlett-Packard.
nopreview
Sigurni krov za podatke
Milan Bašić
Dobrih i jeftinih servera nema baš puno na ovom svetu i zato nismo propustili priliku da se upoznamo sa jednim od njih, koji stiže iz firme Asus.
preview
Aleksandar Veljković
Da li je bolja skupa ploča sa bogatom opremom ili jeftina ploča koja nema posebnu opremu, ali je veoma pouzdana? Izreka kaže da ono čega nema ne može ni da se pokvari...
nopreview
Olympus za profesionalce
Aleksandar Veljković
Može li E1 potpuno novi pristup u projektovanju digitalnih SLR aparata da pretvori u konkretnu prednost?
nopreview
PDA višestruke namene
Vladimir Cerić
Sony UX50 nije baš klasičan Palm PDA, ali nije ni Tablet PC. Potražili smo njegov pravi identitet...
nopreview
DVD pisači pod lupom
Uroš Radulović
Četiri DVD pisača, LG GSA-4081B, Gigabyte GO-W0404A, MSI DR8-A i LiteOn LDW-411SX, zastupaju četiri pogleda na ujedinjenje "plus" i "dash" standarda. Kupac se nalazi u slatkoj dilemi...
nopreview
Aristokratski MP3
Branko Maksimović
MP3 plejeri odavno nisu novitet - izbor je veliki, a konkurencija oštra. Kako su izazovu odgovorile firme iRiver i Creative Labs?
preview
Aleksandar Veljković
Canon-ova najprodavanija familija digitalnih fotoaparata napravila je korak dalje - rezolucija je stigla od 4 megapiksela, ali je proizvođač ponudio i nešto više od povećanog broja tačnica.
nopreview
Canoscan 3200F
Milan Četić
Iako sve više ljudi u svetu kupuje digitalne fotoaparate, film-skeneri ne gube na popularnosti. Zato smo sa zadovoljstvom isprobali Canoscan 3200F.
nopreview
HP Business Inkjet 1100d
Milan Četić
Koncept poslovnog inkjet štampača koji je HP promovisao pre nekoliko godina pokazao se kao izuzetno interesantan, pa je sada ovaj proizvođač rešio da ga "spusti u mase". Rezultat se zove BI 1100d i košta otprilike koliko i DeskJet-ovi.
nopreview
HP LaserJet 4200ln
Milan Četić
Najnoviji HP-ov laserski štampač više klase nosi oznaku LaserJet 4200ln i predstavlja oslabljenu i pojeftinjenu verziju modela LJ 4200, prilagođenu pre svega tenderskim ponudama. Kako ovaj štampač funkcioniše u firmi?
nopreview
Kodak 6340
Milan Četić
Kodak ima dugu tradiciju proizvodnje digitalnih fotoaparata, ali je tek u poslednjih godinu-dve dana uobličio koncepciju i okrenuo se najširem tržištu. Njihovi aparati su namenjeni prvenstveno foto-amaterima, a novi primer se zove Easyshare DX 6340.
nopreview
Microtek 4850+ i 6100
Milan Četić
Rezolucija skenera i dalje raste - kao da korisnicima nikada nije dovoljno tačkica. Microtek je na tržište plasirao dva nova modela koji lepo kompletiraju ponudu ove poznate firme...
nopreview
Fujifilm S3000
Aleksandar Veljković
Fujifilm nudi instant rešenja, ali ponekad ume da iznenadi modelom namenjenim ambicioznijim fotografima. S3000 je najnoviji izdanak te tradicije, sa solidnom rezolucijom i mogućnosti snažnog zumiranja; čak i fizički podseća na SLR aparate.
nopreview
Jenoptik fotoaparati
Milan Četić
Na tržištu fotoaparata ima mesta za proširenje ponude. Predstavljamo proizvode nemačke firme Jenoptik namenjene pre svega amaterima: JD3.3xz3, JD 4.1xz3 i JD 5200z3.
nopreview
Kako ukrotiti divlju bateriju
Voja Antonić
Veliki kapacitet uz male dimenzije i nisku cenu, lako održavanje i oko 1.000 ciklusa punjenja i pražnjenja... Sve to postoji ali, nažalost, ne u jednoj bateriji.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
3D Vision eksterni TV tjuner, Creative Webcam Pro / Ultra, H&B Home Theatre, Logitech MX 900 Bluetooth miš, Logitech Pocket Video 550 mini kamkorder, M-Audio Sonica eksterni zvučni adapter, Mercury CyberPix S-450V digitalni fotoaparat, Mercury MP3 plejer, Teac i US Blaster zvučnici
nopreview
Vektorska simfonija
Bojan Stojanović
Nekoliko dragocenih poboljšanja i savršena integracija sa ostalim članovima paketa Adobe Creative Suite - to je novi Illustrator CS.
nopreview
Program koji ćete zavoleti
Dragan Grbić
Stigao je novi program odličnih mogućnosti, izuzetne lakoće upotrebe koji umnogome utiče na radne navike. Microsoft OneNote će brzo osvojiti vašu naklonost.
nopreview
Poklon iz Italije
Đorđe Grujić
Prikaz Cigraph-ovih dodataka ArchiCAD-u nastavljamo novim verzijama plug-in-ova i jednim iznenađenjem...
preview
Dragan Grbić
PowerPoint 2003, najpopularniji program za izradu interaktivnih prezentacija, donosi novine u domenu grupnog rada i multimedije, ali i rešenje za siguran put do sale za predavanja.
nopreview
Digitalni daktilograf
Bojan Stojanović
Verzijom 7, FineReader potvrđuje status najboljeg OCR programa koji sa lakoćom čita ćirilicu i latinicu. Ima li problema?
nopreview
Servers Alive! 4
Kristijan Lazić
Uz Servers Alive kompanije Woodstone automatski nadzor nad velikim mrežama postaje znatno lakši.
nopreview
Zaštita diska
Zvezdan Dimitrijević
Pozabavili smo se programima koji idu korak dalje od zaustavljanja spamera i hakera, pokušavajući da nas zaštite od opasnosti koje vrebaju izbliza. Isprobali smo programe za šifrovanje (dela) sadržaja diska PGP Personal Desktop, BestCrypt DriveCrypt Standard Edition, DriveCrypt Plus Pack i CompuSec.
nopreview
Kopiranje DVD-ova
Dejan Ristanović
Pošto se uverite da je DVD zgodan medijum za backup, poželećete da ga primenite još nekako. Kopiranje filmova je sledeća ideja, ali njena realizacija nije baš jednostavna.
preview
Žarko Živanov
Imate multimedijalnu tastaturu, ali posebni tasteri ne rade ništa ili ne funkcionišu u vašim omiljenim programima kao što su Winamp ili RadLight? Isprobajte Girder...
nopreview
Windows u fabrici računara
Vladimir Cerić
Sa rastom tržišta računara rasla je i potreba za kvalitetnim serviserima, koji će posao obavljati brže i efikasnije. Nažalost, konfigurisanju softvera se često poklanja (pre)malo pažnje...
nopreview
Prečicom do efikasnosti
Boris Ilić
Predstavljamo iskustva kompanije koja je odlučila da instalira i primeni Microsoft Navision Attain 3.60.
nopreview
Microsoft Solutions Framework
Radoje Dimitrijević
Kako razviti softverski paket koordinirajući rad ekipe projektanata, programera i stručnjaka za testiranje? Kako se prilagoditi činjenici da naručilac na početku projekta nije tačno znao šta mu je potrebno? MSF nudi rešenje...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Download Express, FastDefrag, Registry Medic i Winamp 5.
nopreview
Kućno bankarstvo (2)
Boris Stanojević
Mogućnost plaćanja računa i obavljanja novčanih transakcija preko Interneta, posle HVB, sada nude Raiffeisen i Jubanka. Kako radi njihov softver i čime je garantovana bezbednost?
nopreview
Na pravom tragu
Mihailo Đorić
Koliko je ljudi videlo vaš sajt? Koje su stranice otvarali? Ovo su samo neka od pitanja koja zanimaju vlasnike Web prezentacija, a odgovori se kriju u log fajlovima koje treba analizirati.
preview
Dejan Ristanović, Voja Gašić
Po sedmi put krećemo na krstarenje Internetom u potrazi za najboljim Web prezentacijama na našem jeziku. Ko će ove godine imati priliku da na naslovnu stranu svog sajta stavi PC Press-ovu TOP50 markicu?
preview
Vladana Rašić
Krstareći Internetom pročitaćete razne ljubavne izjave, koje mogu poslužiti kao inspiracija uoči predstojećeg 14. februara, Dana zaljubljenih.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Egipat
Branislav Bubanja
nopreview
Ladislav Struharik
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Seli smo (ili možda ipak legli?) u idealnu stolicu i pažljivo isprojektovali lepu ljuljašku, pozivajući u pomoć nepismene eksperte koji su stalno obilazili automat za piće zaštićen savešću. A rezultat? Njega čak ni Web sajt sa vremenskom prognozom nije mogao da pogodi...
nopreview
YU INFO, deseti put
Jelica Protić
U zemlji koja je u poslednje vreme tako brzo menjala imena i granice, u oblasti koja je tako mlada kao informatika, sve što traje jednu deceniju može se pohvaliti dugom tradicijom. Do magične brojke 10 ovog proleća stiže najveći simpozijum o računarskim naukama i informatici koji se održava u Srbiji, YU INFO. Bacili smo pogled na rezultate ovoga skupa, uz poseban osvrt na interesantne ideje koje su saopštili predavači iz inostranstva...Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter