GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #97 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon A80
Aleksandar Veljković
Canon-ova najprodavanija familija digitalnih fotoaparata napravila je korak dalje - rezolucija je stigla od 4 megapiksela, ali je proizvođač ponudio i nešto više od povećanog broja tačnica.
- PC #97 (Februar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon A80

Canon-ova najprodavanija familija digitalnih fotoaparata napravila je korak dalje. Pri tom ne bi bilo korektno reći da je A80 zapravo isto što i A60/70, ali sa rezolucijom od 4 Mp. Koncept jeste ostao isti (što ne čudi s obzirom na njegovu uspešnost), ali u Canon-u svaki put nastoje da učine i nešto više.

Najočiglednija fizička promena u odnosu na A70 jeste pokretni LCD, napravljen po uzoru na G seriju. Možete ga rotirati za 180 stepeni oko vertikalne i čak 270 stepeni oko horizontalne ose, što daje punu fleksibilnost pri fotografisanju iz neobičnih uglova. Druga promena su preraspoređeni tasteri na zadnjoj strani aparata, pri čemu je Func taster (koji se u Canon-ovom korisničkom konceptu najčešće pritiska) stavljen na logičnije mesto, odmah ispod kursorskih tastera, koji su sada rešeni u vidu četvorosmerne „klackalice“.

Promena koja nije toliko očigledna odnosi se na softver u aparatu, u kome je sada PictBridge tehnologija, novi standard za direktnu štampu. Canon-ov Digic foto-procesor i ovoga puta je zaslužan za to što je A80 u odnosu na konkurente superioran po pitanju brzine autofokusa i kvaliteta procesiranja snimaka.

Za one koji nisu videli nijedan aparat iz A serije treba naglasiti da je njihov osnovni kvalitet u tome što su jeftini, ali za razliku od većine konkurentskih proizvoda u istoj klasi nude izuzetan raspon podešavanja, koji nimalo ne zaostaje za aparatima namenjenim ozbiljnijoj klijenteli. Zahvaljujući tome, aparati iz A serije mogu se u automatskom modu koristiti kao „idioti“, ali korisnik sa jednakom lakoćom može da kontroliše radne parametre, uključujući i fokus. Fotoaparati iz A serije nisu predimenzionirani, imaju odličan rukohvat, poluga za zumiranje je na logičnom mestu (ispred okidača)... ukratko, logično su koncipirani.

A80 nudi rezoluciju od 4 megapiksela što prevedeno u tačke iznosi 2.272×1.704 i dovoljno je i za ozbiljnije primene. Fotografije koje ćete njime napraviti su besprekorne, bile one u otvorenom ili zatvorenom prostoru. Boje su uvek prirodne, što ćete najlakše primetiti na ljudskoj koži. Nema vinjeta ili bilo kakvog oblika distorzija, a iznenadićete se kako je objektiv (3x optički zum, 11x kombinovano sa digitalnim) sa prividno slabom svetlosnom moći (F2.8-4.9) sposoban da napravi oštre i generalno kvalitetne snimke čak i u uslovima slabog osvetljenja. Sve u svemu, Canon je ponovo iskoristio sva svoja znanja kako bi napravio aparat kome, u rangu cena od oko 400 evra, nije lako konkurisati.

Cena: 402 evra

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #97
preview
Obilje jednostavnosti
Dragan Grbić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter