GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #98 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Centra i pokretne slike
Branko Maksimović
PC Centar je za nas pripremio snažno konfigurisan računar posebno prilagođen obradi pokretne slike. Kako komponente koje su potpisale firme AMD, nVidia, MSI i Maxtor sarađuju?
- PC #98 (Mart 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Centra i pokretne slike

Pre samo dve godine, najveći broj korisnika računara nije ni mario za izgled, a kamoli funkcionalnost i kvalitet kućišta, pa čak ni tastature i miša. U međuvremenu se situacija iz korena promenila. Jedna od firmi koje ostavljaju najjači utisak je Thermaltake, a kućište Xaser III spada u sam vrh njihove ponude. Počev od robustne završne obrade, kvalitetnih materijala i do sada neprevaziđenih rešenja za hlađenje hard diska, PCI i AGP kartica i unutrašnjosti, lako pristupačnih prednjih panela i displeja sa informacijama o temperaturi i broju obrtaja, do agresivno dizajnirane spoljašnjosti – sve ostavlja snažan utisak na posmatrača. Posle ovakvog uvoda koji govori o „najmanje bitnoj komponenti“ sistema, verovatno očekujete da i ono čime je ona ispunjena bude na odgovarajućem nivou. I zaista...

Sistem je baziran na nForce 2 matičnoj ploči kompanije Microstar, na koju je instaliran odgovarajući Athlon 2500+ i čitav gigabajt Kingston (VR) PC3200 memorije (2×512 MB). Kako je rashladni sistem radio na minimumu, ostaje prostora da se ovaj procesor ubrza do 3200+ (2.3 GHz), a radni takt magistrale na barem 200 MHz, a da sve i dalje radi stabilno. Ugrađeni Maxtor disk ima kapacitet od 80 GB. MSI je potpisao i grafičku karticu baziranu na FX 5200 Ultra, što ovu konfiguraciju udaljava od gaming kategorije. Ipak, kartica ima dva video-izlaza i S-Video konektor. Sa njom sarađuje Samsung 753 DFX monitor.

Fantastični Altec Lansing ATP5 zvučni sistem je optimalno rešenje, saglasno sa Dolby DTS i EAX standardima, a neće bitno povećati cenu. Zvučnici se povezuju na već dokazani Creative Audigy. Najviše nas je obradovalo prisustvo dva izuzetna IDE uređaja – Teac CD-RW/DVD i DVD pisača sa potpisom istog proizvođača.

Operativni sistem je savršeno podešen – iz startup-a je izbačeno sve što nije neophodno i isključeni su servisi koji nepotrebno zauzimaju resurse sistema. Performanse su, u skladu sa tim vrlo dobre, osim kada su igre u pitanju, gde se ova Centra pokazala kao prosečna. Konfiguracija je sastavljena od komponenti renomiranih proizvođača, operativni sistem je dobro podešen, a „PC Centar“ obezbeđuje odličnu servisnu podršku i kupovinu na kredit. Ako je ovako koncipiran sistem u skladu sa vašim potrebama, ne morate tražiti dalje...

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #98
preview
Canon LBP 3200
Milan Četić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter