GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #98 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon LBP 3200
Milan Četić
I pored velike rasprostranjenosti inkjet štampača, crno-beli laseri su uspeli da povrate deo popularnosti koje su imali pre 6-7 godina. Novi Canon Laser Shot LBP 3200 spada u sam vrh ekonomske klase laserskih štampača i predstavlja zgodnu dopunu vašeg radnog okruženja.
- PC #98 (Mart 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon LBP 3200

I pored velike rasprostranjenosti inkjet štampača, crno-beli laseri su uspeli da povrate deo popularnosti koje su imali pre 6-7 godina. Sve je više novih modela koji spadaju u ekonomsku klasu, koja se polako definiše u pogledu karakteristika i koncepcije proizvoda. Novi Canon Laser Shot LBP 3200 spada u sam vrh ove klase laserskih štampača; performanse su mu toliko dobre da bi se po specifikacijama čak moglo reći da spada u kategoriju više. Doduše, štampač nema PCL emulaciju, već se štampa obavlja kroz CAPT (Canon Advanced Printing Technology) – u pitanju je, dakle, WPS ili tzv. Widnows štampač, što znači da štampa iz DOS programa nije moguća.

Osim CAPT-a, LBP 3200 koristi i SCoA (Smart Compression Architecture), koja uz kombinaciju sa USB 2.0 interfejsom omogućava veoma brz prenos podataka iz kompjutera u štampač. Kod Windows štampača strana se rasterizuje u kompjuteru i u „sirovom“ obliku prenosi u štampač, gde se samo podaci prenose do laserskog mehanizma. Zato su ovakvi štampači jeftiniji, pošto im nije potrebna skupa elektronika, procesori i memorija. Tamnija strana je spor prenos podataka od PC-ja do štampača, što se rešava raznim tehnologijama kompresije. SCoA daje odlične rezultate, te se usporenje štampe kod LBP 3200 ne primećuje ni kada štampamo A4 fotografije u najboljem kvalitetu.

Uz deklarisanu brzinu štampe od 18 strana u minuti i sva pomenuta napredna rešenja, LBP 3200 štampa brzo – ni kod najkomplikovanijih dokumenata brzina ne pada ispod 12 strana u minuti, a tekst od 10 strana štampa se brzinom od oko 17.5 strana u minuti. U ovu vrednost je uračunato i vreme štampe prve strane, koje je deklarisano na 10, a u zavisnosti od konfiguracije kompjutera i softvera iz kojeg štampate može da se kreće do 15 sekundi. I ovaj štampač ima fjuzer kojem nije potrebno zagrevanje.

Kvalitet štampe je odličan s obzirom na to da je reč o štampaču čija je rezolucija 600 tačaka po inču. Za ovako visok kvalitet najviše je zaslužna AIR (Automatic Image Rafinement) tehnologija, koja najbolje efekte daje priliom štampe teksta – razlike u odnosu na 1200 dpi štampu su minimalne. Interfejs za povezivanje sa kompjuterom je USB 2.0. Priključivanje na mrežu moguće je dodavanjem eksternog USB print servera, čime se lista dodataka završava.

Konstrukcija LBP 3200 je vrlo neobična. Fioka kapaciteta 250 listova isporučuje se iz tri dela, a pre puštanja štampača u rad potrebno ju je sastaviti. Samo telo štampača je vrlo malih dimenzija, pa ova fioka viri sa njegove zadnje strane za oko 10 cm. Kaseta sa tonerom ima kapacitet od 2.500 strana pri 5% pokrivenosti i u sebi sadrži fotoosetljivi valjak.

Da nije cene koja je primetno viša od proseka u ekonomskoj klasi crno-belih lasera, LPB 3200 bi bio idealan personalni štampač. Nešto viša cena je, ipak, opravdana karakteristikama, a posebno brzinom ovog uređaja.

Cena: 239 evra

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #98
preview
Eurocase kućišta
Branko Maksimović
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter