GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #99 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Decenija YU INFO-a
Jelica Protić
Od 8. do 12. marta na Kopaoniku je održan deseti YU INFO, koji je okupio veliki broj informatičara, spremnih da u predivnom snežnom ambijentu "svečano i radno" obeleže jubilej...
- PC #99 (April 2004)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Decenija YU INFO-a

dr Miodrag Ivković, predsednik Organizacionog odbora, sa Miss YU i Miss Internet

Ko se još seća aprila 1995. godine, kada je na Brezovici po prvi put održan YU INFO, posvedočiće da je to bio najmasovniji i najperspektivniji skup stručnjaka iz oblasti računarstva do tada održan u našoj zemlji. Devet godina kasnije, 8. marta 2004, na Kopaoniku je otvoren deseti YU INFO. U međuvremenu je ovaj skup delio ne baš laku sudbinu zemlje u kojoj se održavao, ali je ipak tokom svih tih godina sačuvao svoju vitalnost, jedinstvenu atmosferu i prijateljski duh.

Učesnici desetog YU INFO-a s razlogom su očekivali dobro skijanje – sneg je ove godine prekrio Kopaonik, pa informatičari prosto nisu mogli da sačekaju da izađu iz autobusa i zakorače u belu idilu. Pošto su maksimalno iskoristili lepo vreme, učesnici su se u slavljeničkom raspoloženju uputili na otvaranje skupa.

Prizori sa otvaranja

Najpre se prisutnima obratio dr Miodrag Ivković, predsednik Organizacionog odbora, koji je pozdravio učesnike i podsetio ih na prvi YU INFO. Iste te 1995. godine, upravo 8. marta, osnovan je i PC Press, pa je naš časopis za deveti rođendan dobio najlepši poklon – kao nagradu za medijsku podršku, dr Ivković je direktorki „PC Press“-a gospođi Vesni Jeremić Čarknajev uručio skulpturu „Planinka“. Podsećajući da je prvo predstavljanje našeg časopisa bilo upravo na Brezovici, Sanja Ivković, PR „PC Press“-a poklonila je dr Ivkoviću martovski broj časopisa i specijalnu plaketu dodeljenu povodom jubileja.

Umesto zvaničnog otvaranja, pripala mi je čast i zadovoljstvo da prisutne podsetim na istoriju YU INFO-a. Uz fotografije iz ličnog albuma (iz preddigitalne i digitalne ere), prisetili smo se starih vremena, kao i naučnika koji su na YU INFO dolazili izdaleka, dajući skupu posebnu atmosferu. Mesto u retrospektivi su našli i neformalni prateći sadržaji, među kojima i druženje sa „misicama“, koje su među informatičare donele tako deficitarni glamur.

Ove godine na bini su se našle Katarina Hadži Pavlović (Miss Internet i Miss Earth) i Dragana Dujović (Miss YU za Miss Universe), donoseći maksimalnu dozu lepote koja je zaljubljenike u kompjutere ostavila u nedoumici – da li su im „koeficijent lepote“ podigle za jedan ili dva promila? Najlepše je bilo onima koji su iz ruku ovih devojaka (uz obavezni poljubac) dobili po primerak skulpture „Planinka“ – profesor Veljko Milutinović sa beogradskog ETF-a nagrađen je za rad na unapređenju internacionalne komponente simpozijuma, a profesor Borko Furht za najveći broj predavanja koje je održao kao eminentni strani stručnjak.

Od svih kompanija na YU INFO-u je najviše puta učestvovala SAGA, dok su među stranim firmama kao „najrevnosnije“ izdvojene CISCO i Fujitsu-Siemens. Po posebnoj kreativnosti u osmišljavanju nastupa istakla se firma Ericsson, a za vredan rad na organizaciji i unapređenju skupa nagrađeni su dr Branimir Đorđević, dr Dušan Surla i mr Dušan Korunović. Tako je podeljeno deset skulptura „Planinka“, koje je izradila Marjana Gvozdenović, magistar vajarstva. Pošto je pozdravila informatičare, gospođa Gvozdenović iznenadila je dr Miodraga Ivkovića jedanaestom skulpturom, uverivši nas da je kalup razbijen i da je statua koju je sačuvala za njega zaista i poslednja.

Radni dani...

Dobitnici statue „Planinka“ na otvaranju skupa YU INFO

Radni deo skupa počeo je predavanjem Internet Glory, Collapse and Beyond, u kome se dr Borko Furth osvrnuo na perspektive mobilnog Interneta, m-commerce aplikacije, telemetrijske servise, različite tipove portala i večnu žeđ korisnika za povećanjem komunikacione propusne moći. Zatim je firmu CISCO predstavio direktor njene beogradske kancelarije, gospodin Miloš Đurković, koji je govorio o IP komunikacijama i naglasio da je upravo 2005. godina kada će se zastupljenost klasične i IP telefonije izjednačiti.

Nakon predavanja, binu Kongresne sale su preuzeli muzičari – izuzetan koncert održali su profesor Nikola Rackov, Oliver Njego, Ekstra Nena i Danka Stojiljković. U kasne sate, organizovano je i „Veče menadžera“ u restoranu „Sport“, na kome je ovim muzičkim zvezdama pesmom ravnopravno konkurisao prof. Branimir Đorđević, poznat kao najbolji pevač među informatičarima.

Ko je posle ovako bogatog noćnog programa uspeo da ustane na vreme, upoznao je goste iz Austrije, Carmen Siller i Georga Melzera. Njihova prva tema bila je: ISIS – Information Society Initiative for South-East Europe, o inicijativi kojom se podstiče saradnja zemalja Balkana u unapređenju informatičkog društva u oblastima kao što su e-government i e-learning. O tome je bilo reči i u predavanju Information Society 6th Framework Programme on RTD. Još jedno predavanje po pozivu, pod nazivom Security Computer Systems Using Public Key Cryptography, održala je dr Irina Branović sa Univerziteta u Sieni, Italija.

Drugog dana skupa dominirale su komercijalne prezentacije. O firmi Oracle govorio je g. Saša Pivalica, koji je posebnu pažnju posvetio najnovijem elementu njihove tehnologije Oracle Collaboration Suite i istakao spremnost Oracle-a za dolazeće vreme dominacije mobilnih uređaja. Firmu Fujitsu Siemens predstavio je g. Nikola Vučić, koji je istakao orijentaciju na proizvodnju opreme po meri i zahtevima kupca, koja se u Evropi odvija na četiri lokacije, pri čemu se preko 7 milijardi evra godišnje ulaže u razvoj. O rezultatima Microsoft-a na našem tržištu govorio je g. Nebojša Momčilović, koji je sumirao rezultate kampanje nakon koje je stopa neleganog softvera smanjena sa 99% na 73%, što je u odnosu na druge zemlje u regionu dobar rezultat. Govoreći o strategiji i ciljevima za naredni period, on je istakao primenu infrastrukturnih Microsoft rešenja, uključenje konsultanata u projekte i razvoj Telesale sistema. G. Milorad Filipović iz firme Comtrade – Spinnaker NT predstavio je MBS Navision, istakavši procenu Gartner grupe po kojoj će 2004. godine 80 posto srednje velikih preduzeća u Evropi koristiti ovaj softver.

Po završetku prepodnevne sesije izvučene su nagrade koje su obezbedili Oracle, Comtrade i Rubin, a najsrećniji učesnik bio je Duško Korica iz firme „Soko Štark“, koji je dobio HP Photo Smart kameru. U popodnevnim satima predstavile su se firme Telegroup, Ericsson, SAGA i Pexim, a u večernjim satima održan je sastanak organizacije YU GENDER. Treći dan skupa obeležile su prezentacije firmi „Telefonija“, Marimpex i Alvarion, a sa posebnom pažnjom praćeno je izlaganje predstavnice Telekoma Srbije vezano za promociju ADSL-a, koji će uskoro biti prodavan kroz nekoliko paketa; cena instalacije biće oko 10,000 dinara, a paket punog pristupa Internetu brzinom 768/192 Kbps koštaće oko 6500 dinara mesečno. Tokom prezentacije besplatni ADSL paket je dobio Slavko Gajin, koji je dokazao da je najpažljiviji slušalac.

Pored komercijalnih prezentacija, održan je i okrugli sto NIONET – E-government inicijativa Ministarstva za nauku, tehnologiju i razvoj, čiji su moderatori bili dr Dragan Domazet i prof. dr Zoran Jovanović, upravnik RCUB-a. O ciljevima i rezultatima ovog projekta govorio je dr Branko Marović. Radovi domaćih autora svrstani u deset programskih oblasti prezentirani su tokom druga dva dana simpozijuma u tri paralelna toka, u govornim i poster sesijama.

...i oko njih

Po dobrom običaju, ni ovaj YU INFO nije prošao bez aktraktivnih pratećih sadržaja. Kompanija „Rubin“ organizovala je degustaciju vina u restoranu „Sport“. Pošto su još pre nekoliko godina rešili da volove treba postaviti na svoje mesto (tj. na ražanj), učesnici YU INFO-a su i ovog puta masovno uzeli učešće u gastronomskom događaju pod geslom „Ja sam gladan, mogu da pojedem vola“, u organizaciji časopisa Jisa INFO. Mada je vo pethodne godine „pobegao, pa su ga lovci uhvatili i od njega napravili kobasice“, ove godine je nastupila reinkarnacija, pa je vo ponovo „stradao“, ovog puta ispred hotela „Putnik“, što je po divnom sunčanom vremenu nateralo u dužu šetnju (ili kraću vožnju) i najrevnosnije slušaoce predavanja. Uz ražanj su se našli i ćupovi sa pravim svadbarskim kupusom, pa se i skeptičnijim informatičarima šetnja isplatila o čemu su, od svih 350 kilograma „žive vage“, ostale da svedoče samo ogoljene kosti...

Posle ovog gastronomskog doživljaja trebalo je potrošiti suvišne kalorije pa su informatičari, posle par godina zatišja, rešili da se vrate sportskim takmičenjima. Turnir u basketu, prošle godine otkazan zbog atentata na premijera, ovog puta je uspešno održan, pod pokroviteljstvom kompanije Tehnicom. Prema pravilima, u svakoj ekipi učestvovala je po jedna predstavnica lepšeg pola, ali se ipak igralo „muški“. Ekipa „Vlade Divac“ (momci iz Vojne akademije koje je pojačala Kosa Nenadić) okitila se zlatnom medaljom, „srebrna“ je ekipa FON-a dok su ravnopravne bronzane medalje dobile ekipe „RCUB“ i „Peto tri“, oduzevši tako monopol „Telekomu“ koji je, eto, ostao bez odličja na ovom takmičenju.

Poslednje veče simpozijuma podsetilo nas je na stara dobra vremena, kada se YU INFO održavao na Brezovici – na programu su, posle duže pauze, bile karaoke, u organizaciji Boška Gajića, pa su iz hotela „Grand“ odjekivali glasovi informatičara ohrabrenih „Rubinovim“ vinima, koja su se točila do kasno u noć.

Pošto su spakovali kofere, dobro raspoloženi učesnici jubilarnog YU INFO-a okupili su se u Kongresnoj sali da sumiraju rezultate skupa: tri predavanja stranih gostiju, jedan okrugli sto, 14 kompanijskih prezentacija i 204 autorska rada razvrstana u govorne sesije (114) i poster prezentacije (90). Posećenost prezentacija radova domaćih učesnika bila je 60% za izlaganja a 50% za postere, dok je prosečan broj posetilaca po sesiji iznosio 30, od kojih je desetak slušalaca bilo spremno da diskutuje. Diskusije u holovima i u redu za žičaru nisu ušle u statistiku, a činjenica da je poneko diskutovao i sa aktuelnom Miss možda vas dodatno motiviše da dođete na XI YU INFO... Čekamo vas 2005. na Kopaoniku!

SLEDEĆI TEKST U PC #99
preview
60 digitalnih prozora
Branko Maksimović


Plazma

Pantheon PAW
Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter