GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #99 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
IBM ThinkCentre A50p
Nenad Akšić
Corporate Desktop je najbrojnija kategorija računara na svetu pa je IBM, kao jedan od giganata u IT industrijim izneo je svoje predloge za ovo tržište. Predstavljamo njihov model iz srednje klase ThinkCentre A50p.
- PC #99 (April 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

IBM ThinkCentre A50p

Corporate Desktop je verovatno najbrojnija kategorija računara na svetu. Predstavljamo jedan od modela srednje klase koji je stigao iz IBM-a, jednog od giganata u IT industriji – ThinkCentre A50p. Računar je stigao na test bez monitora, što znači da je kupcima ostavljena sloboda da se odluče za model po želji.

Računar je lepo dizajniran, u jednom tonu (crna boja), što ostavlja utisak da konfiguracija zauzima manje prostora. Sam PC je jednostavan – zasnovan je na microATX matičnoj ploči sa i865G čipsetom, što znači da je grafički podsistem baziran na Intel Graphics Extreme 3 čipu. Procesor je prilično jak Pentium 4 na radnom taktu od 2.66 GHz, dok je hard disk relativno malog kapaciteta od 40 gigabajta (očekuje se da će računar raditi u mreži, tj. da će većina podataka biti na serveru) i izuzetno je tih. Memorije ima sasvim dovoljnih 256 megabajta, dok nam se nije svideo izbor CD-ROM uređaja – CD-RW pisač bi bio pogodniji izbor. Zamerke upućujemo i kvalitetu miša, koji je kuglični i nema „točkić“.

Kućište je besprekorno odrađeno, sve komponente mogu se bez muke demontirati u kratkom roku. Od sitnica, navešćemo integrisanu muzičku kartu, čak osam USB 2.0 portova, kao i integrisanu Intel-ovu 100-megabitnu mrežnu kartu. Operativni sistem je Windows XP Proffesional, što je standard u klasi. Softvera nema mnogo, ali tu su licencirani Norton Antivirus 2003, kao i besplatni Adobe Acrobat Reader. Generalno, u Corporate Desktop kategoriji više softvera nije ni potrebno.

Za testiranje brzine koristili smo tri programa: SiSoft Sandra 2004 Pro, PC Mark 04 i HD Tach 2.7, i od njih smo napravili PC Index, koji možete pogledati i koristiti tokom ove godine za ocenjivanje konfiguracija koje spadaju u ovu kategoriju. Sam računar ima solidne performanse, a slaba tačka je spor hard disk, praktično na nivou nekog diska iz notebook-a. Sve u svemu, solidna Corporate Desktop mašina, koja bi uz minimalne promene (miš, tastatura, CD-RW) bila još bolje prilagođena velikom, ali i zahtevnom poslovnom tržištu.

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #99
preview
HP DesignJet 5500
Milan Četić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter