GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #100 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Epson Stylus Photo R300
Milan Četić
Epson-ov adut na inkjet tržištu je štampa fotografija, pa nije neobično što ovaj proizvođač na svakih nekoliko meseci plasira novi foto-štampač. Najnoviji model nosi naziv Stylus Photo R300.
- PC #100 (Maj 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Epson Stylus Photo R300

R300 je direktni štampač što znači da, osim sa kompjutera, može da štampa i direktno sa memorijske kartice ili bilo kog USB uređaja kao što je eksterni CDROM pisač. Mogućnosti intervencije na fotografijama su velike – uz brojne i uglavnom uobičajene filtere, moguće je podesiti i oštrinu, kontrast, osvetljenje i zasićenost boja. Osim Epson‑ovog PIM 2, R300 podržava i Exif 2.2 standard, a štampa je moguća sa svih digitalnih fotoaparata koji podržavaju novi PictBridge standard.

Što se kvaliteta štampe tiče, Epson je rešio da u konceptu ovog modela koristi klasičnu šestobojnu štampu, koja podržana interpoliranom rezolucijom od 5.760 tačaka po inču i zapreminom najmanje kapljice od 3 pikolitra, daje vrhunske rezultate, posebno kada je reč o prikazivanju detalja. I reprodukcija boja je na zavidnom nivou, mada ima malih problema kada treba odštampati crnobelu fotografiju, jer se i one štampaju korišćenjem svih boja.

Brzina štampe je korekta, pa se A4 fotografija ispiše za 4 minuta. Za ovo je najviše zaslužna nova glava koja ima 540 mlaznica – po 90 za svaku od boja. To nije u rangu najbržih Canon‑ovih modela namenjenih fotoštampi, ali je sasvim dovoljno za fotoamatere koji ne proizvode velike količine fotografija. Stylus Photo R300 može da štampa i na CD/DVD medijima koji imaju površinu spremnu za inkjet tehniku. Moguća je štampa ne samo na medijima pune veličine, već i na single i CompanyCard formatima.

Svih šest mastila nalaze se u odvojenim kertridžima prilično velikog kapaciteta – 450 strana pri 5% pokrivenosti za crni i po 430 za svaki kolorni kertridž. Na taj način se postižu niže cene štampe u odnosu na ranije Epsonove modele koji su imali jedan petobojni kertridž.

Stylus Photo R300 nije doneo ništa revolucionarno novo, ali je reč o kvalitetnom i dobro koncipiranom štampaču, koji može da proizvede izuzetne fotografije, a da pri tom možete, uz dobar digitalni fotoaparat, potpuno da izbacite PC kompjuter iz vaše digitalne fotolaboratorije.

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #100
preview
Putovati a ne eksplodirati
Branko Đaković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter