GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #100 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mozilla napreduje
Mihailo Đorić
Pre godinu dana opisali smo Mozilla Application Suite 1.0, a danas su pred nama Mozilla 1.6, Firefox 0.8 browser i Thunderbird 0.5 klijent. Zašto je Firefox postao toliko popularan?
- PC #100 (Maj 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mozilla napreduje

(kliknite za veću sliku)

Tako je teško boriti se za tržišni uticaj protiv Internet Explorera, Mozilla napreduje sigurnim koracima. U proteklom periodu se dosta pričalo o napuštanju ideje Mozilla application suitea, integrisanog rešenja za najpopularnije Internet servise koga čine Navigator, Mail & Newsgroups, Composer i Chatzilla. Ova nagađanja su posledica fokusiranja Mozilla tima na razvoj Firefox browsera i Thunderbird mail klijenta. Ipak, razvoj Mozilla application suitea se nastavlja: „Naša pažnja je usmerena na razvoj Firebirda i Thunderbirda, ali nećemo napustiti suite", naglasio je Bart Decrem, portparol Mozilla fondacije.

Šta može novi browser

Najprimetnija, ako i ne najvažnija poboljšanja Mozilla je doživela u domenu prilagodljivosti, koja je od samog početka glavni adut browsera. Druga važna stvar je Bugzill (bugzilla.mozilla.org), baza podataka o greškama u softveru tj. bagovima. Pitate se kakve to veze ima sa browserom? Na Mozilla serverima se često pojavljuje tzv. nightly build tj. verzija na kojoj se trenutno radi. Dakle, ako prijavite primećeni bag, postoji velika šansa da ispravljena verzija programa bude dostupna u kratkom roku.

Od verzije 1.4 Mozille podržava NTLM (NT LAN manager) autentifikaciju, dok je podrška za Linux i MacOS dostupna od verzije 1.6. U praksi ovo znači da je moguće NTLM logovanje na Windows servere sa IISom, korišćenje Microsoft proxy servera te Windows integrated autentifikacije. Ovo je važan korak u približavanju Mozilla browsera korisnicima Windows. NTLM, prema našim testovima, radi solidno na svim platformama.

Popup filter je sastavni deo browser aplikacije – kada otvorite stranicu koja poziva popup, u statusnoj liniji će se pojaviti ikona; kliknete na nju i videćete popup, a možete i da izaberete opciju unblock site, što je jednostavna i praktična ideja. Slična poboljšanja u smislu lakoće rukovanja doživeo je i image manager. Kada već govorimo o slikama, treba napomenuti da od verzije 1.3 Mozilla vrši automatsko smanjivanje slika. Za razliku od Internet Explorera koji traži da kliknete na taster za širenje slike, Mozilla se zadovoljava klikom na samu sliku.

Korisnike Linuxa obradovaće informacija da Mozilla od vezije 1.6 ima bolju podršku za GNOME MIME Type ekstenzije, što rezultira boljom saradnjom sa drugim aplikacijama, odnosno automatsko dodeljivanje određenog fajla odgovarajućoj aplikaciji. Informacije o tome dobijate kucajući about:plugins dok je kompletna konfiguracija Mozilla browsera dostupna na virtuelnoj stranici about:about.

(kliknite za veću sliku)

Napredovao je i bookmarks manager: Update stranica je pojednostavljen a moguće je podesiti obaveštenja kada se neka stranica izmeni. U zavisnosti od potrebe, stranica se otvara u novom prozoru, aktivira sa grafički ili zvučni alarm ili se samo promeni odgovarajuća ikona. Pored toga što je prošao „ulepšavanje“, sidebar je postao „prilagodljiviji“. Koliko je korišćenje sidebara postalo popularno govori činjenica da ga podržavaju kuće kao što su Google, ZDNet, CNN, FedEx i veliki broj sajtova širom sveta. Jedini strani jezik koji poznajete je engleski? Nema problema, Mozilla će prevesti stranicu na engleski uz pomoć Google prevodioca uz samo jedan klik. Prevod nije savršen, ali je dovoljno dobar da shvatite o čemu se na stranici govori.

Aplikacija koja je ranije (s pravom) smatrana za beskorisnu, Composer, konačno je dobila smisao. Unapređen je, naime, image i table resizing, apsolutno pozicioniranje objekata, manipulisanje zindex atributom i kao sam HTML editor. Ovaj WYSIWYG alat je namenjen pravljenju statičnih HTML stranica, očigledno bez tendencija da postane profesionalno rešenje za pravljenje sajtova. I pored toga, to je dobro (i besplatno) rešenje za osnovni Web dizajn.

Chatzillaa, Mozilla IRC klijent, nije značajnije unapređen, a verovatno neće ni biti pošto popularnost IRCa već godinama opada. I dalje nedostaje podrška za DCC, koja je najvaljena za budućnost. Ako to „zaboravimo“, Chatzilla je solidan i prilagodljiv IRC klijent sa svim potrebnim funkcijama.

Thunderbird 0.5

(kliknite za veću sliku)

Verovatno nema čitaoca koji nije barem ponekad iznerviran spamom. Bayesian spam filter prepoznaje neželjene poruke na osnovu njihovog sadržaja poruke, a pri tom uči kako od poruka koje označite kao spam, tako i od „normalnih", što za rezultat ima veoma mali procenat greške. Ako niste spremni da bezrezervno verujete filteru, spam će biti odlagan u određeni folder. Da biste aktivirali filter, otvorite Tools / Junk Mail Controls i na Adaptive Filters tabu obeležite Enable adaptive junk mail detection.

Thunderbird je konačno dobio i program za kontrolu spelovanja. Rečnik za srspki jezik još nije dostupan, ali će možda biti kada budete čitali ovaj tekst – pogledajte dictionaries.mozdev.org/installation.html. Treba napomenuti da spellcheker ne vrši proveru u toku pisanja, već ga pozivate po potrebi.

Thunderbird od verzije 0.5 podržava NTLM autentifikaciju za POP3 i SMTP. Unapređena je saradnja i sa Windows clipboardom, tako da sada možete lakše ubacivati i koristiti slike iz poruka. Podrška za IMAP je sve bolja i bolja – Thunderbird 0.5 je verovatno najbolji klijent kada su u pitanju IMAP nalozi. Za razliku od Outlook Expressa, pravilo proverava potfoldere sa IMAP naloga, za sada do tri nivoa „dubine“ a poboljšanjan je i rad sa fajlovima uz poruke. Moguće je, najzad, pretraživanje IMAP foldera na servera.

Thunderbird podržava više identiteta po jednom nalogu ali, za razliku od ostalih email klijenata, „inteligentno“ detektuje identitet, što znači da kada kliknete reply automatski biva podešen odgovarajući identitet. Naravno, svaki identitet je moguće podesiti odvojeno – uz identitet koji predstavlja firmu može ići vcard, a za lični email odgovarajući potpis. Jedina zamerka je što ne postoji grafički interfejs za ove opcije. Filteri poruka su takođe podržani, ali bez mogućnosti korišćenja regularnih izraza. Dialup korisnike će obradovati mogućnost brisanja poruka sa POP severa bez preuzimanja.

Korisnici programa Microsoft Outlook, Outlook Express, Eudora i Netscape na Microsoft Windows platformama neće imati problema pri prelasku na Thunderbird. Podržan je uvoz emailova, naloga i adresara. Probleme mogu imati korisnici drugih operativnih sistema, jer je direktno podržan samo Netscape Communicator, dok je za uvoz iz drugih mail klijenata potrebno malo „akrobatike".

Prednost Thunderbirda je dobro organizovan interfejs opcija, podrška za teme i dodatke (extensions). Ima već tridesetak dodataka (texturizer.net/thunderbird/extensions ) što je uvek vredno pažnje. Takođe, Thunderbird nudi opciju podešavanja default foldera za snimanje fajlova uz poruke, što je vrlo praktično. Neke opcije koje ima Mozilla mail i news izbačene su iz Thunderbirda, ali dostupne kao dodaci.

Kineski crveni panda

(kliknite za veću sliku)

U počektu poznat kao Phoenix, kasnije kao Firebird, a sada kao Firefox, mladi browser Mozilla tima za kratko vreme je osvojio mnogo korisnika. Autori navode da je osnovni cilj da Firefox postane najbrži, najsigurniji i najefikasniji browser. „Within minutes, it becomes clear that Firebird is a breath of fresh air compared to Explorer", napisao je novinar Forbesa.

I pored toga što je još uvek u beta fazi, Firefox je kompletan i funkcionalan proizvod. Zasnovan je na sjajnom Gecko rendering engineu, odakle potiče i sličnost sa Mozilla browserom. Windows instalacija je „teška“ samo 6.3 MB, a uključuje download manager, popup filter i dodatak za direktno pretraživanje preko izbaranih pretraživača (default je Google). Download manager je lepo dizajniran, radi u pozadini i dobro se snalazi sa većim brojem istovremenih downloada. O aktivnosti obaveštava aktiviranjem malog popup prozora u dnu ekrana, a svi preuzeti fajlovi su dostupni na jedan klik.

(kliknite za veću sliku)

Sa Firefoxom, pretraživanje Web stranica postaje mnogo lakše i efikasnije. Find as you type opcija omogućava da pronađete tekst tako što ga naprosto unosite; dok kucate, Firefox će selektovati tekst koji odgovara stringu. Valja spomenuti kontrolu JavaScripta, odnosno mogućnost sprečavanja stranica da menjaju text u status baru, da podešavaju veličinu i položaj prozora, te da menjaju slike. Na raspolaganju vam je veliki broj dodataka (texturizer.net/firefox/extensions), od kojih je najkorisniji Tabbrowser Extensions pomoću kog definišite ponašanje tabova i dobijate dodatne opcija za rad sa njima. Na istom sajtu (texturizer.net/firefox/themes/) možete birati između velikog broja lepo dizajniranih tema, koje se instaliraju jednim klikom.

Zašto biste prešli sa Internet Explorera na Firefox? Prvo, Internet Expoloreru nedostaju tabovi; postoje dodaci, ali one usporavaju ovaj program koji i tako nije brzinski šampion. Zatim, IEu nedostaju download manager i ugrađeni popup filter. Ako za vas sve to nije presudno, razmislite o brzini i sigurnosti: sa Firefoxom vam se neće dogoditi da vam sajtovi menjaju home page koga ne možete da se otarasite, da vam bez dozvole instaliraju parazitske programe ili da vam sistem postane trom nakon otvaranja većeg broja stranica. Čak i korisnici browsera Mozilla imaju jedan dobar način da pređu na Firefox – on je, kratko rečeno, nedostižno brz! p

SLEDEĆI TEKST U PC #100
preview
Office 2003 na srpskom
Branko Maksimović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter