GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #102 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lexmark C510
Milan Četić
Novi Lexmark C510 ojačaće pozicije ove firme na izuzetno kompetitivnom polju koje se zove ekonomska klasa kolor laserskih štampača.
- PC #102 (Jul/Avgust 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lexmark C510

Novi Lexmark C510 ojačaće pozicije ove firme na izuzetno kompetitivnom polju koje se zove ekonomska klasa kolor laserskih štampača. Lexmark je projektovao štampač koji, barem po specifikacijama, odskače od konkurencije – brzina kolorne štampe je deklarisana na 8 a crno-bele na 30 strana u minuti. I vremena štampe prve strane deluju impresivno – 13 i 18 sekundi respektivno. Ovi podaci odgovaraju realnim vrednostima, doduše pod uslovom da štampate običan tekst. Kada u C510 pošaljete malo komplikovaniji dokument, vreme procesiranja raste i može da potraje preko 20 sekundi po strani. Kada ovome dodamo još i vreme same štampe, kao i vreme potrebno da se dokument pošalje iz kompjutera u printer, brzina štampe u boji zna da padne ispod dve strane u minuti.

C510 koristi četvoroprolaznu štampu, a mehanizam se sastoji od fotodevelopera (kombinacije foto-valjka i prenosne trake) na kog se naslanjaju četiri horizontalne kasete koje, jedna po jedna, prenose toner. Lexmark C510 se u našoj Redakciji pojavio u poslednjem trenutku pred zaključenje ovog broja, pa nije bilo mogućnosti da ispitamo koliko je proizvođač uspeo da reši problem sa distribucijom tonera u pljosnatim horizontalnim kasetama. Kod ove varijante često se dešava da u kaseti ima tonera, ali biva prijavljeno da je ona prazna jer prah sa dna ne može da stigne do developera. Problem se rešava rotacionim mešačima u samoj kaseti, ali njihovo postojanje nije bilo moguće detektovati bez otvaranja. Takođe, kod ovakvih kaseta mućkanje kao rešenje problema ne dolazi u obzir, jer tako rizikujete da se toner raspe po prostoriji ali i po unutrašnjosti štampača, što nikome ne bismo želeli.

Lexmark je napravio kasete sa tonerom velikog kapaciteta – one koje se isporučuju uz štampač mogu da ispišu 1.500 strana pri 5% pokrivenosti, ali će kasete koje naknadno kupite ispisati 3-6 hiljada kolor, odnosno 5-10 hiljada crno-belih strana. Od ostalih potrošnih delova tu je fotodeveloper koji može da odštampa do 40 hiljada strana, kaseta za otpadni toner (12 hiljada strana) i fjuzer (50 hiljada strana). Vek većine ovih komponenti se skraćuje i do četiri puta ako pretežno štampate u boji. Kvalitet štampe je visok, za šta je zaslužna rezolucija od 600 tačaka po inču i 2400 image quality tehnologija. Kaseta za papir ima kapacitet čak 250 listova, a u verziji C510dtn je obezbeđena i dodatna kaseta koja prima 530 listova. Postoji još i verzija C510n, koja osim USB i paralelnog ima i mrežni interfejs, ali i više memorije: 510n i dtn imaju 128 umesto 64 MB memorije, a maksimalna količina kod svih modela je 320 MB. Sve u svemu, C510 je brz i kvalitetan štampač koji ćemo u nekom od sledećih brojeva detaljnije analizirati.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

SLEDEĆI TEKST U PC #102
preview
Samsung SCX4216F
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter