GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #102 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Sava Zdravković
Velike IT manifestacije su već neko vreme u ozbiljnoj krizi, ali ni najveći pesimisti ne bi pomislili da će jesenji Comdex biti otkazan.  «pročitajte više»
- PC #102 (Jul/Avgust 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Uroš Radulović
Intel je načinio sledeći veliki korak u razvoju personalnih računara - promovisao je novi Prescott, Socket-T matične ploče, DDR2 memorije i PCI Express magistralu. Ukratko, zamena celokupne arhitekture računara. Kako rade prvi inženjerski primerci novih uređaja?
preview
Branko Maksimović
Čitave dve godine je Radeon familija video akceleratora visoke klase je u prednosti u odnosu na nekada vladajuće GeForce modele. nV40 je prilika da se situacija na tronu preokrene, makar i uz vodeno hlađenje...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Potraga za IT stručnjacima
Nenad Jovanović
Ko će biti uspešniji u trci za kvalitetnim IT kadrovima na ovim prostorima? Verovatno onaj ko shvati način razmišljanja domaćeg stručnjaka...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Nove ploče i novi čipovi
Nenad Akšić
Posle promocije novih Intel-ovih čipova, situacija na tržištu razvija se veoma brzo a proizvođači matičnih ploča munjevito reaguju. Potrudili smo se da i sami budemo brzi - nabavili smo čak tri ploče sa Intel-ovim novim setom čipova Grantsdale.
nopreview
Duplo veća zabava
Vladimir Cerić
Dvoslojni DVD-ovi su sasvim standardni u vašoj filmskoj kolekciji, ali su svi oni proizvedeni u fabrici. Konačno je došlo vreme da i sami snimate dual-layer diskove kapaciteta 8.5 GB - predstavljamo pisač i DL medije.
nopreview
Sony Ericsson K700i
Dejan Ristanović
Pre godinu dana Sony Ericsson je napravio pravu revoluciju predstavivši model T610, najprodavaniji mobilni telefon svih vremena. Hoće li K700i ponoviti takav uspeh?
preview
Vladimir Cerić
Posle uspešnog Tablet PC-ja iz Stylistic serije, Fujitsu Siemens kreće dalje oslanjajući se na modernu Centrino platformu - stigao je Lifebook T.
nopreview
Mercury u dve varijante
Branko Maksimović
Isprobali smo dva različito koncipirana muzička plejera firme Mercury: IXA-32li i IXA-520i.
nopreview
Kuleri za leto
Nenad Akšić
Leto je stiglo, pa je krajnje vreme da razmislite o novom kuleru. Isprobali smo čak 15 modela namenjenih Athlon platformi, koje su popisale tri poznate firme: Thermaltake, Cooler Master i GlacialTech.
nopreview
Samsung plazma monitori
Aleksandar Veljković
Ako niste skloni nabavci PC projektora, a možete da izdvojite više novca za pokretnu sliku impresivnog formata, isprobajte plazma ekran. Recimo, Samsung PPM50H3 ili PPM42S3.
nopreview
Mali pomoćnik
Vladimir Cerić
Specifične namene traže i specifična rešenja, pa je tako nastao mini-računar Psion NetBook Pro, negde na pola puta između PDA uređaja i Tablet PC-ja.
nopreview
Canon MV690 digitalni kamkorder
Nenad Akšić
Isprobali smo najjeftiniji Canon-ov digitalni kamkorder MV690 - šta možete da očekujete za 460 evra?
nopreview
MSI 845PE Max3 vs. 848P Neo-L
Nenad Akšić
Microstar je odlučio da osveži stari Intel-ov 845PE čipset dodajući mu podršku za 800 MHz Front Side Bus. Uporedili smo novi i obnovljeni čipset.
nopreview
Kopija kao original
Vladimir Cerić
Asus-ov DRW-0804P pisač zadovoljavas 8x specifikacije i dolazi u zanimljivom pakovanju. Kada smo zavirili ispod haube, ugledali smo starog znanca...
nopreview
Epson EMP 735
Milan Četić
Epson je dodao neke "trendi" mogućnosti portabilnom projektoru - zašto vaša prezentacija ne bi putovala salom posredstvom 802.11b interfejsa?
nopreview
Teškaši iz Altec Lansing-a
Nenad Akšić
Altec Lansing nam je posla dva sistema iz 2.1 klase za koje mogu da se kažu razne stvari, ali nikako ne da su tihi...
nopreview
Nokia za poslovne ljude
Dejan Ristanović
Visoku reputaciju Nokia mobilnih telefona potvrđuju modeli 6610i i 6230. Izgledom i karakteristikama namenjeni su pre svega poslovnim ljudima.
nopreview
Novi Celeron, nova priča
Uroš Radulović
Usred buke koja se podigla oko novog LGA-755 socket-a, Intel je gotovo neprimetno promovisao seriju Celeron procesora baziranih na Prescott jezgru. Koliko su oni brži od "klasičnog" Celeron Northwood-a?
nopreview
Mustek digitalni video-rikorder
Aleksandar Veljković
R100B-5 podseća na DVD plejer pristojnog gabarita, ali omogućava jednu zanimljivu uslugu - snimanje da DVD+R diskove. Da li to znači zbogom za klasični video-rikorder?
nopreview
Epox EP-8KDA3+
Nenad Akšić
Nakon MSI matične ploče zasnovane na najnovijem NVidia NForce3 250Gb čipsetu, prvi sledeći model koji smo imali prilike da probamo je Epox-ovo novo "čedo" EP-8KDA3+.
nopreview
GeForce 6800
Branko Maksimović
NVidia je predvidela tri osnovne kartice zasnovane na nV40 čipu. Ao vam je 6800 Ultra preskupa, probajte 6800 GT ili 6800...
preview
Milan Četić
Novi Lexmark C510 ojačaće pozicije ove firme na izuzetno kompetitivnom polju koje se zove ekonomska klasa kolor laserskih štampača.
nopreview
Nagradna igra
Izvučena su imena srećnih dobitnika u nagradnoj igri kompanija Terratek i Pakom.
nopreview
HP ColorLaserJet 2550
Milan Četić
Kolor laser koji košta manje od 500 evra? Hewlett-Packard je ujedinio najbolje osobine dve prethodne serije štampača i nastao je model 2550, u kome je kvalitet CLJ 2500 dopunjen niskom cenom modela 1500...
nopreview
Samsung hard diskovi
Uroš Radulović
Ako želite hard disk koji nije Maxtor-ov, na raspolaganju su vam zanimljivi Samsung-ovi modeli...
preview
Voja Gašić
Multifinkcionalni uređaj Samsung SCX4216F privlači pažnju retro izgledom ali i zanimljivim tehnolološkim karakteristika koji ga izdvajaju iz standardne ponude.
nopreview
HP ScanJet 5590
Angelina Vučković
Stalna nadmetanja proizvođača skenera i pokušaji da se zadovolje potrebe sve zahtevnijih korisnika, rezultirala je pojavom modela HP ScanJet 5590. On je direktni naslednik ScanJet-a 5550, ali se za sličan novac dobija više...
nopreview
Multifunkcionalni USB disk
Branislav Bubanja
Do sada smo viđali svakakve kombinacije vezane za USB diskove, ali ST Lab-ov model je otišao najdalje od svih. To je uređaj ima čak pet namena...
nopreview
OptiMICE podloga
Dejan Ristanović
Dokaz sazrevanja tržišta jeste i činjenica da se više ne nude samo neophodne komponente, već i sitnice koje rad sa računarom čine prijatnijim. Lepo iznenađenje te vrste je (domaća!) podloga za miša OptiMICE Catwalk.
nopreview
Genius GHT-510
Nenad Akšić
GHT-510 se sastoji od Jazz 9940 zvučnika kojima su, u skladu sa imenom Home Theater, ugrađeni činčevi za povezivanje sa izvorom 5.1 zvuka...
nopreview
Leica Digilux2
Jelena Rupnik
Spoj novog i starog, analognog okruženja i digitalnog jezgra. Jednom rečju, Leica Digilux2.
nopreview
Smart Skin
Jelena Rupnik
Dosadilo vam je da personalizujete svoj mobilni telefon plastičnim futrolama koje se mogu kupiti na uličnim tezgama? Prilagoditi ga vašem raspoloženju...
nopreview
Prenosnici na stolu
Milan Bašić
Domaće tržište se prilagođava ideji mnogih korisnika koji notebook posmatraju kao svoj jedini računar. Potvrdili smo to kroz uporedni test desktop replacement notebook računara koje prodaju naše velike firme...
nopreview
AMD-ovi aduti
Nenad Akšić
Iz AMD-a nam je stigao najbrži PC procesor na svetu, Athlon 64 3500+, spreman da premosti razliku između serverskih i korisničkih ploča. Iskoristili smo priliku da ga testiramo u njegovom prirodnom okruženju...
nopreview
Foto za ovo leto
Milan Četić, Aleksandar Veljković
Digitalni fotoaparat više nije "igračka" za ljubitelje tehnike, već proizvod za najšire tržište. Zato smo za letnji test prikupili mainstream modele čija je osnovna namena da, uz jednostavno rukovanje, omoguće snimanje fotografija visokog kvaliteta, a da pri tom ne koštaju previše. Izaberite jedan od 15 testiranih modela.
nopreview
Laser za početak
Milan Četić
U ekonomskoj klasi laserskih štampača nalaze se modeli koji koštaju oko 150 evra, a obezbeđuju veoma efikasan rad, nisku cenu eksploatacije i impresivan otisak. Koji od njih izabrati?
nopreview
Pametni(ji) telefon
Vladimir Cerić
PDA koji radi kao mobilni telefon? Ovog meseca imamo priliku da ekskluzivno prikažemo dva predstavnika različitih filozofija u izradi minijaturnih komunikatora: Motorola MPx200 i O2 XDA II.
nopreview
Gadžeti sa Computex-a
Voja Gašić
Sajam kao što je Computex Taipei 2004 svakako je najzanimljiviji po opremi koju ćete tamo videti. Pored primeraka koji ukazuju na trendove, nađe se i ponešto što ste videli sada i nikad više...
nopreview
Koji Linux?
Vlada Ćalić
Američki RedHat, francuski Mandrake i nemački SUSE danas vode glavnu reč na Linux tržištu. Upravo su se pojavile najnovije verzije svih ovih distribucija, što je dobra prilika da uporedimo njihove karakteristike...
nopreview
Kontakti i poslovne šanse
Dragan Grbić
Da li ste zainteresovani za bolji plasman svoje robe na tržištu? Poslužite se interesantnim softverskim rešenjem u dobro poznatom radnom okruženju - Business Contact Manager.
nopreview
Album za digitalne fotografije
Bojan Stojanović
Ako smatrate da je Photoshop previše skup a Photoshop Elements komplikovan za upotrebu, pogledajte Adobe Photoshop Album 2.0, alat za osnovnu obradu digitalnih fotografija.
nopreview
Obavezan softver za Pocket PC
Marko Savković
Na našem tržištu sve je veća ponuda Pocket PC uređaja koji u mnogim sferama uspešno pariraju notebook računarima. Isprobali smo i "džepni" softver.
preview
Draško Drašković
Kontrola operativnog sistema daljinskim upravljačem, centralna aplikacija za pregled slika, reprodukcija DVD filmova, slušanje muzike, digitalni VCR... Predstavljamo dva rešenja za pretvaranje "običnog" Windows-a XP u Media Center Edition.
nopreview
Kutija puna PDF trikova
Bojan Stojanović
U mnoštvu dodatnih modula za Acrobat 6 izdvajaju se proizvodi firme Quite koji povećavaju produktivnost DTP korisnika. Šta donose Quite a Box of Tricks i Quite Revealing?
nopreview
Virtuelne mašine
Zvezdan Dimitrijević
Nekoliko operativnih sistema na istom računaru? Uporedili smo tri klasična rešenja: VMware, Virtual PC i twoOStwo.
preview
Dragan Grbić
Više ne morate čekati da biste isprobali DSI tehnologiju na delu: neki Microsoft-ovi proizvodi će vam pomoći da napravite jeftinu platformu za razvoj dinamičkog sistema.
nopreview
Optimizacija memorije
Mihailo Đorić
Nabavili ste nove mašine, instalirali softver, povezali sve to u mrežu ali performanse nisu ni blizu onome što ste očekivali. Dobro došli u svet optimizacije...
nopreview
Za bolji prevoz
Vladimir Cerić
Talas opšte informatizacije zahvatio je i saobraćaj, pa se pojavljuju informacioni sistemi koji olakšavaju svakodnevne poslove. Jedan od takvih kreirao je švedski Volvo i nazvao ga Dynafleet.
nopreview
Pogled u sebe
Dejan Vesić
Računari se sve češće koriste u medicini pa predstavljamo Dimedris, besplatni medicinski program za pregled i analizu radioloških snimaka.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Jaws PDF Creator, CopyToDVD, LifeGlobe Goldfish Aquarium, HijackThis, FreshUI i IconMagic.
nopreview
Peer-to-peer mreže
Dražen Dotlić
Vreme brzih veza i broadband-a polako dolazi, čak i u našim uslovima. Na koji način najbolje iskoristiti takav kapacitet? Za mnoge glavni adut u prilog uvođenja ADSL-a ili kablovskog Interneta u kući predstavljaju peer-to-peer mreže...
nopreview
pc102css.zip
(75.20 KB)
Implementirani dizajn
Aleksandar Vacić
Želite li da vaša Web strana bude lepo dizajnirana? Nijedan članak vam ne može preneti dizajnerski talenat, ali možete naučiti kako da izabrani dizajn implementirate...
nopreview
Olimpijada 2004
Vladana Rašić
Jedno od sedam svetskih čuda bila je statua koja prikazuje Zevsa, vrhovnog boga starih Grka, u čiju čast su se od 776. godine pre Hrista održavale Olimpijske igre. Skoro tri hiljade godina kasnije, Olimpijada se još jednom vraća u Grčku, uz puno interesovanje čitave Internet zajednice...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
pc102dir.zip
(138.41 KB)
Direktna grafika
Aleksandar Dlabač
Upoznajte DirectX, interfejs prema multimedijalnim mogućnostima Windows-a, i odmaknite se od standardnih crno-belih crteža i PC-jevog bipera...
nopreview
Virtual Sailing
Branislav Bubanja
Razmišljate o iznajmljivanju brodića i aktivnom provođenju letnjeg odmora? Uz ovaj CD usvojićete osnovna znanja o jedrenju...
preview
Voja Gašić
Tri najveća svetska IT sajma raspoređena su ravnomerno na našoj rodnoj kugli. Daleko na istoku odvija se druga po rangu svetska računarska izložba, Computex Taipei. Kako se "PC"-jeva ekipa provela na Tajvanu?
nopreview
Gigabyte YU
Voja Gašić
Poznati tajvanski proizvođač hardvera Gigabyte otvorio je kancelariju u Beogradu. Naš sagovornik je tom prilikom bio Sinclair Hsiao, direktor Evropskog poslovnog kanala.
nopreview
Scratch and sniff and listen
Jelena Rupnik
Od Apple-a ne može da se živi na PC tržištu. Ne, ne radi se o iMac-u ili iBook-u - Apple i Steve Jobs su stigli na naslovne stranice svemoguće štampe povodom prave revolucije u... muzici!
nopreview
Sajam ili konferenc­ja?
Esad Jakupović
U Sloveniji je i ovog proleća organizovan niz ICT priredbi. Sajmovi ustupaju mesto specijalizovanim, tematskim manifestacijama...
nopreview
Kako napuniti domaći PC
Branko Đaković
System Builder inicijativa je Microsoft-ov pokušaj da se, zajedno sa računarima, kupcima ponudi licencirani softver. Razgovarali smo o čitavom projektu sa g. Nikolom Mirčićem, Channel Manager-om za Srbiju i Crnu Goru.
nopreview
Izlog knjiga
Branko Đaković
"Nadogradnja i održavanje PC računara", "Visual Basic.NET biblija" i "Adobe Premiere 6 - Virtuelna škola".
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-CD #102
Leto je vreme kada obično imamo dosta slobodnog vremena, pa smo CD koji obogatili velikom kolekcijom uslužnih programa, birajući proizvode koji su u našim krajevima slabo poznati - osim široko popularnih alata koje smo uvrstili u PC Standard Pack, postoji beskrajan niz drugih programa, često veoma korisnih, kojima samo treba pružiti šansu. Nadamo se da ćete u PC Utility sekciji pronaći nekoliko alata koji će trajno ostati na vašem hard disku. PC Aplikacija je dobar uvod u nastupajuću jesen, tokom koje će Windows XP biti temeljno redizajniran kroz Service Pack 2, čija je Release Candidate 2 verzija objavljena na našem disku...
nopreview
pc102acc.zip
(172.82 KB)
Microsoft Access 2003 - Vaša prva aplikacija
Branislav Mihaljev
Microsoft Access, najprodavanija baza podataka za personalne računare, omogućava da počnete sa radom odmah, ali i da napravite veoma složene aplikacije programirajući u jeziku VBA. Ovaj specijalni dodatak polazi od samog početka, pokretanja Access-a i kreiranja baze podataka, i stiže do jedne konkretne, upotrebljive aplikacije, razumevajući sve njene komponente, od dizajna tabela, preko formulara i izveštaja do analize podataka.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter