GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #102 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Windows za dnevnu sobu
Draško Drašković
Kontrola operativnog sistema daljinskim upravljačem, centralna aplikacija za pregled slika, reprodukcija DVD filmova, slušanje muzike, digitalni VCR... Predstavljamo dva rešenja za pretvaranje "običnog" Windows-a XP u Media Center Edition.
- PC #102 (Jul/Avgust 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Windows za dnevnu sobu

(kliknite za veću sliku)

Softverska kuća InterVideo (www.intervideo.com ) poznata je pre svega po softverskom DVD plejeru WinDVD. Nedavno je ova kompanija objavila univerzalnu aplikaciju za digitalnu zabavu na PC-ju HomeTheater. Univerzalni plejer nudi gledanje TV programa, funkcije digitalnog video-rikordera, organizaciju i preslušavanje muzičkih fajlova, gledanje video-zapisa, te pregled fotografija u SlideShow režimu. Osnovna ideja ovog softvera je upravljanje multimedijalnim sadržajima iz centralne aplikacije, uz pomoć daljinskog upravljača. Zato se uz HomeTheater isporučuje i sam daljinski upravljač, mada za tu namenu možete koristiti i daljinske upravljače koje ste dobili uz TV karticu ili neku drugu komponentu sistema.

Digitalizovani televizor

HomeTheater će automatski skenirati raspoložive TV kanale na kablovskoj mreži a zatim ponuditi dve opcije: Channel Surf ili Schedule Upcoming Broadcasts. Druga opcija omogućuje da odredite termin kada počinje emisija i da emisiju gledate sa zakašnjenjem. Timeshift opcija istovremeno snima na hard disk i emituje snimljeni materijal, a omogućeno je i programiranje snimanja. Navigacija je laka, jer su video-fajlovi dobro organizovani. Moguća je pretraga po datumu i vremenu, kao i po imenu. Thumbnails prikaz omogućava dobar pregled onoga što je snimljeno.

(kliknite za veću sliku)

Prikaz video-materijala, DVD i VCD filmova je jača strana ovog programa, a sve se to zasniva na ugrađenom WinDVD engine-u. Postoji i taster za Screen Capture, a slike se mogu obrađivati u internom editoru. Muzički fajlovi mogu se sortirati po nazivu pesme, imenu autora, žanru, popularnosti, a pravljenje plej-liste maksimalno je pojednostavljeno. Fotografije se u slide show mogu gledati uz veliki broj transition efekata i muziku u pozadini, a moguće je i direktno štampanje komandom sa daljinskog upravljača. Podržan je Dolby Digital 5.1 za kompletan audio doživljaj.

InterVideo je u stvaranju Media Center PC-ja otišao je i korak dalje. InstantOn je najnoviji program, koji će proizvođači ugrađivati u nove Media PC računare. Ukratko, mašina ima dual boot. Prvo se pokrene specijalna verzija Linux-a, koja ima instaliran program nalik HomeTheater-u, kojim upravljate daljinskim upravljačem. Ako hoćete da radite nešto složenije, sačekate još petnaestak sekundi da se učita Windows XP. Ideja je u tome da se Linux sa Media centar aplikacijom integriše u BIOS – za taj novi koncept veliko interesovanje su pokazale firme Sony i Toshiba.

Pogled na DVB

(kliknite za veću sliku)

ShowShifter DVB je konkurentski proizvod britanske kompanije Home Media Networks (www.showshifter.com ). Pruža većinu mogućnosti HomeTheater-a, ali je ključna razlika što je ShowShifter prevashodno namenjen digitalnim DVB TV karticama. Podržana je većina PCI i USB DVB kartica, uz mogućnost snimanja direktno na DVD u MPEG2 i MPEG4 formatu, kao i realtime pauziranje TV programa, što se, naravno, direktno oslanja na timeshift funkciju. Dodate je i podrška za rad u mreži, što znači da če kompletan multimedijalni sadržaj na različitim računarima u kući biti objedinjen. Showshifter sadrži opciju Guide; to je poseban data stream koji se emituje u digitalnom formatu, sa informacijama o TV programu. Ovaj vodič vam omogućuje da napravite izbor programa koje ćete gledati, a na osnovu „iskustva" tj. prikupljenih podataka će vam predložiti neke emisije koje bi vas mogle zanimati.

Oba programa (HomeTheater i ShowShifterDVB) zahtevaju snažan računar da bi optimalno funkcionisali. Na test mašini koja je zasnovana na Pentium 4 procesorom koji radi na 2 GHz i ima 256 MB memorije i GF4 MX 64 MB, oba programa su radila sporije od očekivanog. I cena je slična: programi koštaju približno 100 dolara, u šta je uračunat daljinski upravljač. Ostaje vam još da nabavite udobnu fotelju, dobar plasma ekran i Dolby 5.1 sistem zvučnika, i zabavi neće biti kraja...

SLEDEĆI TEKST U PC #102
preview
DSI ulazi na velika vrata
Dragan Grbić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter