GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #102 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Intel na duge staze
Uroš Radulović
Intel je načinio sledeći veliki korak u razvoju personalnih računara - promovisao je novi Prescott, Socket-T matične ploče, DDR2 memorije i PCI Express magistralu. Ukratko, zamena celokupne arhitekture računara. Kako rade prvi inženjerski primerci novih uređaja?
- PC #102 (Jul/Avgust 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Intel na duge staze

Mnogi su 24. jun, dan kada je Intel najavio promociju novih čipsetova, okarakterisali kao dan istine - posle nedavne promocije Prescott procesora, bili smo svedoci burnih događaja koje su potresli javnost, ali i sam vrh ove kompanije. Na skorašnjoj konferenciji za štampu jedan od čelnika ove kompanije je izjavio da je projekat Tejas (po kome je inače novi socket i dobio ime Socket T) otkazan, a da je razvojni tim raspušten. Razloge nismo saznali, ali se Intel našao u nezavidnoj poziciji, pošto je Tejas predstavljao procesor naredne generacije, koji je trebalo da zameni Prescott tj. Pentium 4 - prvi Intel-ov 64-bitni procesor namenjen širokim masama je time doživeo fijasko čak i pre nego što se pojavio. Sada se govori da je upravo Prescott prvi Intel-ov procesor sa 64-bitnim ekstenzijama, ali da su te ekstenzije za sada isključene te da će, sa pojavom nove platforme, jedna po jedna opcija postajati dostupna; Intel je nešto slično uradio sa Northwood procesorima. Ostaje da sačekamo i vidimo.

Dual-core adut

Intel će se u narednom periodu fikusirati na razvoj dual-core procesora, ali će istovremeno uložiti dosta napora i snage u dalji razvoj Dothan, tj. Pentim-M tehnologije koja predstavlja hibrid P6 i NetBurst generacija. Nova platforma je stigla i predstavlja najambiciozniji korak koji je Intel napravio u poslednjih pet godina: novi socket, PCI express, DDR2 memorija, a uskoro i BTX ploče. Lista novina je zaista impresivna, a Intel je predstavio i procesore predviđene za LGA775 socket, ali i Celeron D procesore u mPGA pakovanju.

Tek promovisani P4 procesori rade na taktovima od 3.4 i 3.6 GHz i nose oznake 550, odnosno 560. Intel je nedavno odlučio da svojim procesorima dodeljuje PR oznake, što je svojevremeno i AMD uradio, pa će tako P4 procesori nositi oznake 5xx, a P4 EE (EE je Extreme Edition, sa povećanim L2 kešom) 7xx, u zavisnosti od takta. Ovakvim potezom ponuda Intel-ovih procesora se jasno definiše, kako ne bi dolazilo do zabune kod kupaca. Intel je zapravo priznao da je trka za što većim taktom izgubila smisao, tj. da performanse procesora ipak u značajnoj meri zavise od njegove arhitekture.

Krajem juna predstavljene su su različite verzije Alderwood i Grantsdale čipsetova: 925X, 915G, 915P i 915GV. Sufiks G se odnosi na integrisanu grafiku, V označava odsustvo PCI express x16 slota za grafičku karticu (grafika je integrisana) dok P označava tzv. performance seriju. X je najskuplja varijanta, sa optimizovanim memorijskim kontrolerom. Sličnosti sa i865PE i i875P konceptom su očigledne, ali se Intel svojski potrudio da proizvođače matičnih ploča drži pod kontrolom i da onemogući trikove: neki proizvođači su, recimo, na i865 čipsetu uključili podršku za PAT (čime je i865 praktično pretvoren u skuplji i975). 925 verzije čipsetova će podržavati samo DDR2 memoriju, dok će se 915 proizvoditi u verzijama koje podržavaju DDR i DDR2. Uskoro se očekuje i pojava XE verzija i925 čipsetova, koji će podržavati 1066 MHz magistralu (QPB).

Južni most

Od ostalih novina vredi napomenuti unapređeni southbridge koji sada nosi oznaku ICH6. SATA kontroler sada podržava do četiri uređaja, a na ICHR6 varijanti je implementirana i posebna RAID tehnologija nazvana Matrix. Čipset podržava samo jedan ATA kanal, što svedoči o odlučnosti Intel-a, da po svaku cenu usmeri proizvođače diskova prema SATA interfejsu. ICH6 podržava osam USB 2.0 konektora, PCI Express, te Intel-ov gigabitni mrežni adapter. Najzad, u ICH6W soutbridge je integrisana i podrška za WiFi, što će omogućuti postavljanje access point-a "u četiri poteza". Verzije "južnog mosta" sa odgovarajućim radio modulima će se pojaviti nešto kasnije, tokom ove godine. Najzad, Intel je ugradio anti-overclock mehanizam u sve 9xx čipove, što će razočarati entuzijaste. Najavljene cene će se kretati od 35 do 50 dolara na količine od 1000 komada, što je izrazito jeftino.

Konfiguracije sa najnovijim Intel-ovim procesorima i čipovima nam stižu od firme "Jugodata", koja zahvaljujući poslovnim odnosima sa kanadskom firmom MDG ima pristup ekskluzivnim Intel-ovim proizvodima još dok su u fazi inženjerskih primeraka. Takav komplet opreme je poslužio kao osnova za ovaj tekst.

Za detaljan opis novog podnožja, DDR2 memorije, PCI Express magistrale i rezultate testova, pogledajte letnji broj časopisa "PC".

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

SLEDEĆI TEKST U PC #102
preview
Povratak kralja
Branko Maksimović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter