GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #103 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #103 (Septembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Posle perioda spokojstva, izbor novog računara ponovo predstavlja avanturu. Lepo smo živeli u svetu frekvencija - proverite za koliko gigaherca imate para i obavili ste pola posla. Od letos je sve drugačije - i915 ili i925X, Socket 754 ili 939, PCI ili PCI Express... Ne žalimo se, imali smo o čemu da pišemo, ali bi kupce mogla zaboleti glava od tolikih skraćenica.

Možda odlučite da dileme tehničke prirode prepustite profesionalcima pa kupite neki od sjajnih notebook-ova sa našeg velikog testa. No, ni tada nećete biti pošteđeni najveće septembarske dileme, koja muči čak i one što spokojno koriste postojeći PC, ne razmišljajući mnogo o novom - da li (bolje reći, kada) instalirati Service Pack 2 za Windows XP? Ovo veliko unapređenje Microsoft Windows-a usmereno je prema bezbednosti, pošto je sazrelo uverenje da virusi, trojanci, spam i slične napasti predstavljaju osnovni problem savremenog IT sveta. Korisnici obično ne razumeju koliko je stvar ozbiljna, barem dok ih ne pogodi "elementarna nepogoda", ali kada pogledate sa druge strane, recimo sa rutera nekog velikog Internet provajdera, vidite da dobar deo saobraćaja predstavljaju razni virusi koji putuju okolo, skeniraju portove, napadaju sajtove po svetu, šalju spam...

Ako smo zaključili da bezbedan Windows predstavlja osnovu bezbednog Interneta i ako je Microsoft konačno objavio SP2, u čemu je dilema? Lek je neočekivano gorak, do te mere da povremeno "usmrti pacijenta". Čitaćete o problemima na koje smo nailazili, od pada i kasnije reinstalacije Windows-a, do nekompatibilnosti drajvera i softvera. Ukoliko već koristite antivirusni program i firewall i smatrate vaš sistem sigurnim, vredi pričekati sa instalacijom SP2, u nadi da će se pojaviti njegova revidirana verzija (malo verovatno), novi drajveri za uređaje i "zakrpe" koje čine programe "SP2 kompatibilnim" (vrlo verovatno). A onda, napravite kompletnu kopiju sadržaja diska nekim od image programa koje smo testirali i krenite u avanturu. U savremenom svetu zasnovanom na komunikaciji i uz broadband koji dolazi, svaki napor usmeren ka sigurnijem radu svakako će se isplatiti.

Kad smo već kod broadband-a, završiću uvodnik jednom dobrom, mada nezvaničnom vešću. Približava se dan kada će početi instalacija ADSL priključaka, a da bi stvar bila još lepša, Telekom je odlučio da ih u prvoj fazi prodaje preko Internet provajdera. To obećava komforniju proceduru, fleksibilniju ponudu i, čim proradi konkurencija, niže cene. Sledećih meseci ćemo, uz brže računare, imati i bolje komunikacije. Vidimo se 1. oktobra!

SLEDEĆI TEKST U PC #103
nopreview
Google na berzi
Sava ZdravkovićRoche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter