GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #103 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Sava Zdravković
Vest godine u računarskoj industriji bila je izlazak firme Google na berzu - da li su izabrali dobar trenutak, koliko su para skupili i šta očekuju investitori?  «pročitajte više»
- PC #103 (Septembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Branko Maksimović
U Samsung-u su primetili da manji proizvođači nude monitore sa sve "živahnijim" panelima, pa su pripremili odgovor - seriju 710. Iskoristili smo priliku da pogledamo i zanimljive modele SM 173P i 710V.
preview
Nenad Akšić
Vest da će matične ploče čuvenog Foxconn-a stići u našu zemlju nisu nas ostavile ravnodušnim. Kako izgledaju aduti jednog od najvećih OEM proizvođača na svetu?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Bauk kopiranja kruži Evropom
Jelena Rupnik
Šta je važno u muzici? Talenat, inspiracija, harmonija, tehnika... Ili možda ipak kopirajt?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Intel-ova kontraofanziva
Nenad Akšić
Nakon upoznavanja sa budućim Intel-ovim mainstream čipsetom koji nosi oznaku i915, na red je došao i trenutni top-model - i925X, nekada zvani Alderwood.
nopreview
Pritajeni tigar
Branko Maksimović
ATI i nVidia su pokazali svoje karte ali partija još nije odlučena - rezultati na testovima su slični. U potrazi za pobednikom, isprobali smo prve Radeon X800 XT kartice pristigle na naše tržište...
nopreview
Socket 939... konačno!
Uroš Radulović
Prelazak na Socket 939 predstavlja novu etapu u razvoju AMD64 procesora, ali i jedinstvenu platformu namenjene svim procesorima iz AMD-ove ponude, uključujući i udarne AMD64 FX modele.
nopreview
MS Industrial periferije
Nenad Akšić
Letos se na našem tržištu pojavilo nekoliko novih firmi. Jedna od njih je MS Industrial, kineski proizvođač kućišta, napajanja, tastatura, miševa, USB uređaja i sličnog hardvera...
nopreview
HP PhotoSmart 325 i 375
Angelina Vučković
Nove modele HP foto-štampača, uz ergonomski dizajn, krase male dimenzije i robusno kućište. Idealno za putnike...
nopreview
Coolermaster Aquagate
Nenad Akšić
Vodeno hlađenje je overklokerski san, ali kako taj san funkcioniše u realnosti? Isprobali smo rešenje firme Cooler Master - Aquagate ALCU01.
nopreview
X-Micro bežični svet
Dejan Ristanović
X-Micro broadband ruter, PC Card adapteri i PCI kartice predstavljaju odličnu osnovu kućne mreže... i to uz komunikaciju po IEEE 802.11g protokolu.
nopreview
Tell.me t919 telefon
Branislav Bubanja
Telecom & Media Products Tel.Me t919 je više od komunikatora - to je hibrid mobilnog telefona, organajzera, digitalnog fotoaparata i MP3 plejera...
nopreview
Minolta Dimage A1
Milan Četić
A1 već na prvi pogled deluje kao profesionalna kamera. To je ipak aparat za zahtevne amatere, kojima može mnogo da ponudi...
nopreview
NV 6800 kartice
Branko Maksimović
Uz ForceWare drajvere, nVidia gradi novi imidž. Kako funkcionišu kartice aktuelne generacije?
nopreview
Epson EMP-S1H projektor
Milan Četić
I pored značajnog napretka DLP standarda, Epson se drži LCD tehnologije u konstrukciji svojih projektora. Zato nas nije začudilo što je najbolja osobina modela EMP-S1H visok kvalitet slike.
nopreview
Fuego Espana DVD plejeri
Branislav Bubanja
Nedavno su se u prodavnicama tehničke robe pojavili DVD/DivX plejeri firme FUEGO Espana. Nećete naći mnogo podataka o njoj na Internetu, ali uređaji su itekako zanimljivi...
nopreview
HP ScanJet 3770 i 4070
Milan Četić
U svetu skenera nema mnogo prostora za "revolucionarna" unapređenja, pa se proizvođači okreću dizajnu i novitetima koji su donedavno bili neuobičajeni. Dva najnovija HP-ova modela odlično ilustruju ovaj trend.
nopreview
Philips zvučnici
Nenad Akšić
Zapakovani u male bele kutije, tri seta Philips zvučnika nisu izgledala baš moćno, ali je usledilo prijatno iznenađenje - dobar zvuk i jedan solidan 5.1 sistem...
nopreview
Bellagio DVD/DivX plejer
Aleksandar Veljković
U poplavi jeftinih modela DVD plejera, svaki koji se deklariše mogućnošću DivX reprodukcije zaslužuje posebnu pažnju. Jedan takav je Bellagio AD2020.
nopreview
Gigabyte GMAX TC4 barebone
Nenad Akšić
Kada vam neko donese kompjuter veličine kutije sladoleda, prilično se začudite. Ovoga puta u kutiji je bio Gigabyte TC4 mališa iz G-MAX serije.
nopreview
Leadtek Winfast TV USB II
Vladimir Cerić
WinFast TV USB je zanimljiv dodatak za korisnike kablovske televizije - donosi kvalitetnu TV sliku bez potrebe da rasklapate kućište vašeg PCja ili razmišljate o konfigurisanju.
nopreview
Genius Wireless NetScroll
Nenad Akšić
Netscroll serija miševa je odavno poznata, a ovoga meseca smo isprobali Wireless Superior...
nopreview
MSI Mega Player 516
Branislav Bubanja
MSI je agresivno zaplivao multimedijalnim vodama, a uz atraktivne barebone računare, veliko odjek kod kupaca imali su i MP3 plejeri...
nopreview
Rat u sobi
Eleonora Kostić
Volite kompjuterske igre ali biste voleli da u njima malo aktivnije učestvujete? Home arena je posebna vrsta joypad-a: platforma na kojoj stojite i narukvice za ruke i noge. Udarate i skačete dok ne padnete od umora...
nopreview
MSI XA52P SATA combo
Uroš Radulović
PATA interfejs, koji smo do skora zvali prosto IDE, odlazi u istoriju. Uz nove diskove, potrebni su i SATA optički uređaji, kao što je MSI XA52P combo.
nopreview
Lexmark Optra E330
Milan Četić
Konkurencija između proizvođača laserskih štampača dovela je do toga da performanse jeftinih modela premaše potrebe prosečnog korisnika. Lexmark E330 dokazuje da se trka nastavlja nesmanjenom žestinom...
nopreview
US Blaster Home Theater
Branislav Bubanja
US Blaster je kod nas poznat po slušalicama i zvučnicima, ali ova firma pravi i složenije uređaje. Njihov USB 4053 home theater predstavlja simbiozu DVD plejera, AM/FM tjunera i zvučnika.
nopreview
MSI HomePlug Network
Vladimir Cerić
Ako ne biste da razvlačite Ethernet i ne verujete u sigurnost bežičnih mreža, pokušajte sa komunikacijom preko naponskih vodova. Isprobali smo HomePlug sistem firme Microstar.
nopreview
Olympus C770/C765 UZ
Aleksandar Veljković
Olympus je svoju vrlo uspešnu seriju C7xx ultrazum digitalnih fotoaparata nedavno proširio sa dva izuzetno komapkta, a pri tom moćna modela.
nopreview
MP3 u kolima
Branislav Bubanja
Sve je više mini-linija na kojima stoji oznaka MP3, a trend se prenosi i na uređaje u kolima. Kako funkcionišu Xwave C440 i Panasonic CQ-1300AN?
nopreview
Speed Infotech zvučnici
Branislav Bubanja
Dobroj ponudi 5.1 zvučnih sistema kod nas pridružio se još jedan brend. Zvučnici kompanije Speed Infotech svojom niskom cenom i solidnim performansama traže put do kupaca.
nopreview
Chicony Multimedia FunTouch
Nenad Akšić
Chicony je predstavio seriju Multimedia FunTouch tastatura. Ima li novih ideja?
nopreview
Eksterni FM tjuner
Branko Maksimović
FM tjuneri se obično smeštaju u neki od PCI slotova, ali zašto ne bi postojale i eksterne varijante? MediaForte je napravila zanimljiv dodatak za vaš PC.
nopreview
Bellagio 20" LCD TV (popust)
Aleksandar Veljković
Gericom je shvatio da dolazi vreme televizora zasnovanih na TFT matrici, pa su pod svojom novom robnom markom Bellagio lansirali TV dijagonale 51 cm koji predstavlja osnovu za kućni multimedijalni sistem sledeće generacije.
nopreview
DVD Rewinder
Jelena Rupnik
Reklamira se kao najbrži uređaj za premotavanje DVD-ova na tržištu, zahvaljujući ugrađenoj Centripetal Velocity Spindle tehnologiji, a kupuje se verovatno zahvaljujući ugrađenoj Central Naivety Node tehnologiji... Pravi kandidat za ovomesečni didonator.
nopreview
Sony FIU-810 Puppy
Jelena Rupnik
Za paranoidne i zaboravne nikad dovoljno uređaja na tržištu. Ponesite sve svoje fajlove sa sobom, ali umesto notebook-a koristite ovaj disk koji reaguje na otisak prsta i na neke druge adute...
preview
Milan Bašić
Dvadeset prenosnih računara prilagođenih korporativnim potrebama, podeljenih u pet kategorija pokazali su zašto se sve više firmi u svetu odlučuje da svojim službenicima omogući rad sa bilo koje tačke na planeti...
nopreview
Na novom koloseku
Branko Maksimović
Šta očekujete od novog PCI Express standarda? Poučeni iskustvom sa unapređenjima AGP magistrale, možda ćete reći da se radi o još jednom marketinškom triku. Ipak, naš test nV40 i R420 grafičkih kartica pokazuje da je novi standard više od toga...
nopreview
Budući mainstream
Nenad Akšić
Razvoj novog Intel-ovog čipseta i915 ne teče baš onako kako je proizvođač želeo - za dva meseca u Redakciju su stigle samo četiri i915 ploče. Ipak, rezultati su zanimljivi...
preview
Aleksandar Veljković
Osam ploča za Athlon 64 baziranih na Socket-u 754 pokazale su da je ova platforma sazrela i postala siguran oslonac za kupce koji žele snagu i pouzdanost.
nopreview
Švajcarska muzika i mat kućište
Branko Đaković
Za ovu turu našeg road testa izabrali smo malu, ali dobro profilisanu grupu proizvoda: Fujitsu Siemens Lifebook, Canon PowerShot Pro 1 digitalni fotoaparat i Joy Tone U800 MP3 plejer.
nopreview
LG u torbi
Vladimir Cerić
LG ne predstavio svoju ponudu na tržištu notebook računara. Šta donose LS50a, ABZH1 i LM50?
nopreview
WD alternativa
Aleksandar Veljković
Western Digital već deceniju i po proizvodi hard diskove čija je pouzdanost iznad proseka. Šta donosi aktuelna generacija WD diskova sa 8 MB keš memorije?
nopreview
Mobilni PDA
Vladimir Cerić
Moderno poslovanje podrazumeva da ste stalno u pokretu, ali i da uvek budete u kontaktu sa bazom podataka vaše firme. Jedan od uređaja koji će vam to omogućiti je PalmOne Treo 600.
preview
Milan Bašić
Računare smo nekada povezivali u mrežu redno, onda su došli habovi, a novi upravljivi svičevi poput ZyXEL-ovih uskoro bi mogli postati deo naše svakodnevice...
nopreview
Fleš protiv Mikrodrajva
Branko Maksimović
Veliki broj formata memorijskih kartica pokazuje da borba za prevlast na tržištu uveliko traje. Iako je jedan od najstarijih, Compact Flash format ne gubi na aktuelnosti. Naravno, izazovi su sve jači...
nopreview
Komunikacija po nama
Nadežda Veljković
U komuniciranju čovek igra presudnu ulogu, ali do skora niko nije ni pomišljao da će ta uloga biti "iznajmljivanje" sopstvenog tela da bi signali putovali po njemu. Ipak, tehnologija svakim danom napreduje, a novi hit se zove Personal Area Network (PAN).
nopreview
Windows XP: druga generalka
Slobodan Ljubišić
Service Pack 2 za Windows XP je konačno ugledao svetlost dana - sredinom avgusta distribuiran je MSDN pretplatnicima i sistem-administratorima, a uskoro stiže na Windows Update. Očekivanja su velika, a prva iskustva raznovrsna...
nopreview
Encarta u punom sjaju
Peđa Lalević
Po prvi put imamo priliku da predstavimo najkompleksnije izdanje Microsoft-ove enciklopedije Encarta - Reference Library Premium. I to za sledeću godinu...
nopreview
Dva crtača, malo jača
Bojan Stojanović
Adobe Illustrator CS i CorelDRAW 12 oličavaju vektorsku grafiku najvišeg ranga na PC računarima. Uporedili smo njihove performanse kao alata za crtanje i programa za pripremu štampe...
preview
Milan Kosanović
Microsoft ISA Server je moćno rešenje za priključivanje mreže na Internet i, u najkraćem, obuhvata firewall i proxy softver prijateljskog korisničkog okruženja. Ovog leta stigla je verzija 2004...
nopreview
Veliko spremanje
Dragan Grbić
Objavljene su četiri važne servisne ispravke za skoro sve programe sistema Microsoft Office 2003. Pregledajmo šta dobijate kada ih instalirate...
nopreview
Imidž hard diska
Zvezdan Dimitrijević
Backup programi koji snimaju sadržaj celog diska ili pojedine particije u obliku image fajla predstavljaju najbolji alat za oporavak oštećenog sistema, ali i za njegov transfer na novi disk. Uzgred predstavljaju dobru predostrožnost pred instalaciju SP2 za Windows XP...
nopreview
Uživanje izdaleka
Zoran Dimić
Uz malo para, truda i mašte, od starog PC-ja možete napraviti kućni multimedijalni centar. Za kontrolu računara koristićete bilo koji daljinski upravljač... i program Girder.
nopreview
Virus za poneti
Kristijan Lazić
Nedavno je objavljena vest da je otkriven prvi "pravi" virus za mobilne telefone. Cabir je u stanju da zarazi neke od najnovijih modela firmi Ericsson, Nokia i Siemens. U pitanju je "demo" verzija koja ne preti široj populaciji, ali duh je očito izašao iz boce...
nopreview
Konverzije fontova
Bojan Stojanović
Da bi font prešao put sa PC računara na Macintosh ili se kretao u suprotnom smeru, neophodno je mnogo usputnih stanica. Pripremili smo nekoliko korisnih putokaza...
nopreview
Najjači šahista
Ninoslav Pešić
Pioniri nauke o veštačkoj inteligenciji dugo su čekali da mašina pobedi najboljeg svetskog šahistu. U eri burnog informatičkog razvoja otišlo se i dalje od toga: najbolji računarski programi nadmeću se na svetskim prvenstvima organizovanim samo za njih...
nopreview
Arhive u paukovoj mreži
Milan Bašić
Dugogodišnje iskustvo u poslovima arhiviranja materijala MFC je pretočio u izuzetno korisni sistem koji olakšava i ubrzava rad sa dokumentacijom.
preview
pc103cd.zip
(623.53 KB)
Aleksandar Vacić
Počev od broja 99, uz časopis "PC" isporučujemo i CD sa programima, tekstovima, zabavnim materijalom... "Iza scene", ovaj CD se formira korišćenjem Web aplikacije postavljene na serveru SezamaPro, koja je saradnicima dostupna ma gde se nalazili. Kako sve to funkcioniše?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Active Tray, Casper XP, Digital Photo Resizer, Perfect Keyboard i Spring Cleaning.
nopreview
Peer-to-peer aplikacije
Dražen Dotlić
U PC #102 analizirali smo fenomen peer-to-peer sistema, osnovne koncepte kao i vrste ovih mreža. Sada je vreme da detaljno razmotrimo konkretne P2P mreže. Počinjemo od sistema eDonkey...
nopreview
pc103css.zip
(185.00 KB)
Na svom mestu
Aleksandar Vacić
Posle diskusije o CSS selektorima, jednom od najvažnijih činilaca CSS dizajna, bavimo se mernim jedinicama, pravougaonim (box) modelom i pozicioniranjem elemenata na Web stranicama.
preview
Vesna Milošević
"Važno je učestvovati" je opšteprihvaćeno geslo Olimpijskih igara. Međutim, neki takmičari su smatrali da je pobeda bitnija, što je još jedna tradicija koja se prenosi od starih Olimpijada do danas... Prošetali smo Mrežom u potrazi za neobičnim slučajevima.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Softver u punom pogonu
Voja Gašić
Početkom jula u Beogradu se obrela delegacija kompanije Microsoft na čelu sa direktorom za Centralnu i Istočnu Evropu Kristoferom Brenanom. Iskoristili smo njegovo prisustvo za razgovor o mnogim zanimljivim temama, uključujući i odnos između Open Source sveta, u kome je g. Brenan bio, i Microsoft-ove vizije.
nopreview
SP2: čekajući Godoa
Zoran Kehler
SP2 za Windows XP je stigao ili skoro stigao. Da li će ubuduće Internet biti bezbedniji ili od napada poput onog koji je oborio na kolena popularni Google jednostavno nema spasa?
nopreview
Srpske igre
Siniša Stojanović
Domaće CD izdanje sa nekoliko zanimljivih igara za najmlađe (i sve ostale) zasnovane na našim običajima...
nopreview
Sheila Rae, the Brave
Ladislav Struharik
Raspevana slikovnicu o mišici zvanoj Sheila Rae, koja će kroz igru i pesmu uvesti decu od 4 do 7 godina u svet čitanja i zainteresovati ih za strane jezike.
nopreview
Izlog knjiga
Branko Đaković
"HTML i Web dizajn kroz praktične primere", "Rečnik kompjuterskih termina" i "Illustrator 10 - Virtuelna škola"
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-CD #103
Vreme je za unapređenje softvera koji svakodnevno koristimo a što je najlepše, to unapređenje nas neće ništa koštati - Microsoft je objavio Service Pack-ove za Office 2003 i njegove komponente - Visio, OneNote i Project 2003 - sve njih naći ćete, zajedno sa DirectX 9.0c drajverima, naći ćete u PC Update sekciji našeg septembarskog CD-a. Druga PC Aplikacija je program 3D Mark koji često koristimo dok testiramo konfiguracije i komponente - isprobajte ga na vašem računaru i uporedite rezultate sa testiranim modelima. Preporučujemo i sekciju PC Driver, a u poslednji čas dodali smo i sekciju PCRead u kojoj se našla Windows Help datoteka sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost - treba na vreme prilagoditi softver za vođenje poslovanja.
nopreview
InDesign CS za korisnike QuarkXPress-a
Bojan Stojanović
Koliko god DTP korisnici bili neradi da menjaju svoj osnovni alat, Adobe InDesign je osvojio tržište, kod nas se posebno ističući veoma povoljnom cenom, u procesu legalizacije softvera. Mnoge domaće izdavačke kuće odlučile su da prelom svojih publikacija povere InDesign-u, pa smo specijalni dodatak namenili prvenstveno korisnicima QuarkXPress-a koji razmišljaju o prelasku na InDesign - nećete morati sve da učite izpočetka, ali novitete treba upoznati i kreativno primeniti...
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter