GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #103 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Foxconn matične ploče
Nenad Akšić
Vest da će matične ploče čuvenog Foxconn-a stići u našu zemlju nisu nas ostavile ravnodušnim. Kako izgledaju aduti jednog od najvećih OEM proizvođača na svetu?
- PC #103 (Septembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Foxconn matične ploče

Mnogim našim čitaocima ime Foxconn ne znači mnogo, ali poznavaoci IT industrije znaju o kakvom je gigantu reč – Foxconn je jedna od najvećih IT kompanija na svetu, koja uspešno sarađuje sa gigantima kao što su Intel, HP, IBM, Sony, Nokia, Sun Microsystems, Motorola... Zašto nam onda Foxconn nije poznat? Razloge za to treba tražiti u tome da su oni najveći proizvođač hardvera pod ugovorom, što znači da su sve vreme plasirali svoju proizvodnju nekom od kooperanata. Firma proizvodi i sisteme za komunikaciju (kako žičnu, tako i bežičnu), servere, sisteme za skladištenje podataka, monitore, mobilne telefone, pa čak i kulere za procesore. Sama kompanija je osnovana 1974. godine i bila je pionir tajvanskog tehnološkog buma koji se dogodio tokom devedesetih. Da bi čitaoci shvatili veličinu Foxconn-a, navešćemo samo činjenicu da trenutno imaju 120.000 zaposlenih.

Gigant poznat kao najveći OEM proizvođač na svetu, u poslednje vreme okreće se ka retail tržištu, bar kada su u pitanju matične ploče. Razlog za to je ogromna potražnja, pa će Foxconn potražiti svoje mesto među konkurencijom poput ECS-a, ASUSTek-a, MSI-a... Foxconn ploče su poznate po stabilnosti, uz razumnu cenu. Ukratko, Foxconn cilja na mainstream tržište, tako da ćete retko kada videti neke ekstremne izlete po pitanju opreme.

Pošto je u „PC Centar“ stigao priličan broj modela, odlučili smo se za šest ploča koje predstavljaju presek ponude ovog proizvođača. Prednost su dobili najaktuelniji modeli sa Intel-ovom i915 čipovima (ukupno tri), dve ploče sa Socket 478 podnožjem (jedna sa Intel i865 i jedna sa SiS661 čipovima) i jedna za Socket 462 platformu sa VIA KT600 logikom. Foxconn proizvodi ploče i za AMD procesore, iako su jedan od najvećih Intel-ovih strateških partnera. Posao je posao...

Svih šest ploča propraćeno je standardnom opremom – kablovima, drajverima, uputstvima, softverom itd, ali nije bilo Wi-Fi adaptera i dodatnog softvera. Kako modeli iz serije i915 koriste PCI Express x16 portove, kao poručena je došla Sapphire X600XT kartica, dok smo jedini MicroATX model (sa Intel i915G logikom) testirali sa integrisanim grafičkim rešenjem. Dve full-ATX ploče se razlikuju samo po tipu korišćenje memorije – stara DDR I odnosno DDR II, koju na našem tržištu i dalje nije lako naći.

Baterija testova pokazala je rezultate koje ćete naći na našem sajtu i koji se svode na 1% razlike među svim pločama. Druge tri ploče su „već viđena“ stvar, pošto su bazirane na nešto starijim čipsetovima čije su nam performanse već poznate. Kako su dva modela (i865 i KT600) zahtevali AGP kartice, izbor je pao na vrlo sličan model, koga smo našli u Desk-u – ASUS Radeon 9600XT akceleratoru. Treći model je isproban sa internim SiS adapterom, pošto je namenjen jeftinim konfiguracijama. Koristili smo Western Digital diskove od 80 GB dobijene iz firme Imtel, te Pentium 4 i Athlon XP procesore koji su došli iz firmi Comtrade, Desk i Imtel.

Kao i svi ljubitelji hardvera, tražili smo svim Foxconn-ima „dlaku u jajetu", nešto što bismo uzeli kao manu. Primetili smo pregrevanja Pentium 4 procesora na modelu sa i865 čipsetom, gde je temperatura dostizala i 70 stepeni. Ova greška nije ispravljena ni novom verzijom BIOS-a, tako da to uzimamo kao jedinu mrlju novom brendu. Overkloking nikad nije bio blizak ovoj kompaniji, pa nisu postignuti neki spektakularni rezultati. BIOS Setup programi matičnih ploča su škrti po tom pitanju, ali kako je filozofija Foxconn-a sasvim suprotna od izdizanja magistrala daleko od nominalnih vrednosti, ovo ne uzimamo za manu.

Sve u svemu, ploče su brze i stabilne, što znači da je na naše tržište došao još jedan kvalitetan brend koji će vremenom sticati poklonike.

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #103
preview
Kancelarija u torbi
Milan Bašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter