GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #103 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Skretničari u mreži
Milan Bašić
Računare smo nekada povezivali u mrežu redno, onda su došli habovi, a novi upravljivi svičevi poput ZyXEL-ovih uskoro bi mogli postati deo naše svakodnevice...
- PC #103 (Septembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Skretničari u mreži

Hteli to ili ne, polako počinjemo da ličimo na onaj drugi, razvijeniji deo sveta. Barem kada se govori o primeni računara u poslovanju. Sve više se kupuju mobilni kompjuteri različitih dimenzija, performansi i cene, o bežičnom umrežavanju priča se na sve strane, a javljaju se firme kojima doskora odlični DOS knjigovodstveni programi (pardon, „programi za vođenje poslovanja“) postaju tesni. Mreže i mrežna oprema kakvu smo poznavali u malim i srednjim preduzećima više nisu dovoljni za razmenu podataka između računara u firmi, njenim poslovnicama i partnerima.

Kolaču zvanom SMB nije odolela nijedna firma koja se bavi mrežnom opremom a u našem fokusu ovog meseca se našao ZyXEL, čiji je uvoznik i distributer Geneko Systems. Menadžer prodaje Darko Radović kaže nam da ova firma može da ponudi daleko više od onoga na šta smo poslednjih godina navikli: „ZyXEL obično prepoznajemo po modemima, i to ne bez razloga, jer njihovi uređaji dobro poznati po kvalitetu i atraktivnoj ceni. Mi smo sada ponudili daleko širu gamu ZyXEL uređaja i time pokrijemo sve segmente mreže u malim i srednjim preduzećima“. S obzirom na kratko vreme koje nam je bilo na raspolaganju do zaključenja broja, za prvi prikaz izabrali smo sedam svičeva – najslabiji i najmanji je u desktop varijanti, dok je najskuplji Layer 3 model sa 24 porta.

Brzina i saobraćajci

Većina svičeva u našim firmama su tzv. neupravljivi, predviđeni za prenos podataka brzinom od 100 Mbps, što je dovoljno za većinu primena, pošto je brzina kojom pristupamo Internetu znatno manja, a saobraćaj na mreži koji prave druge aplikacije (ne računajući gledanje filmova smeštenih na server) i nije tako veliki. O naprednim tehnikama za povećanje performansi na mreži ređe se razgovara, a još manje brinemo o bezbednosti i kontroli pristupa segmentima mreže. Da bi sve to imalo smisla potrebna je gigabitna mrežna infrastruktura i Layer 2 odnosno Layer 3 upravljivi svičevi.

Pre par godina sve to je koštalo mnogo, a sada ćemo samo reći da ZyXEL Dimension ES-2024 sa 24 porta košta svega 280 evra, a pruža dovoljno mogućnosti za konfigurisanje napredne mreže. Ovaj svič omogućava da unesete do 10K MAC adresa, organizujete 64 VLAN-a sa do 2048 identifikacija. Tu je i GVRP automatska registracija članstva u VLAN-u i IEEE 802.3ad agregacija u najviše sedam grupa, kao i LACP statička i dinamička agregacija portova. To nije sve, ali verujemo da je dovoljno da vas zantrigiramo i da u dokumentaciji na sajtu proizvođača temeljnije proučite karakteristike uređaja – videćete da je ES-2024 dobra osnova za firmu koja ima do 20 stanica, server i stalan pristup Internetu.

Delove organizacije sa klijentima koji imaju slične zahteve možete „pokriti“ neupravljivim svičevima poput modela Dimension ES-1016 i ES-1024 koje smo, takođe, imali priliku da upoznamo. Radi se o „običnim“ 16, odnosno 24-portnim 10/100 Mbps svičevima visine 1U predviđenim za ugradnju u rekove. Proizvođač navodi da je brzina (non blocking switching fabric) 3.2 Gbps, odnosno 4.8 Gbps za model sa više portova.

Potrebe rastu...

Mnogi će poželeti da krenu dalje, prema gigabitnim svičevima nalik na (neupravljivi) GS-1016. U kućištu istih dimenzija i veoma nalik na prethodne modele smeštena je elektronika koja omogućava da se svih 16 portova automatski prilagodi brzini mrežne kartice sa druge strane žice (100 ili 1000 Mbps), a podržano je i automatsko MDI/MDI-X prilagođenje. Sam proizvođač vidi ovakve uređaje na mestu centralnog sviča u manjim mrežama na koji se priključuju ruter, serveri i drugi svičevi po, recimo, spratovima. Sličan svič sa dvostruko manje portova, GS-1008, potencijalni je bestseler kod nas, zbog pogodne koncepcije i cene koja ne prelazi 220 evra.

Posebnu pažnju su privukli 24-portni 10/100 svičevi čije su oznake ES-3024 i ES-4024. Prvi je Layer 2 svič sa dva uplink i jednim stacking slotom. Izbor tipa veze ka drugim delovima mreže je na vama, a proizvođač nudi 1000BaseT, 1000Base-SX i GBIC module. Pomenuti stacking slot koristi originalnu iStacking tehnologiju preko koje je moguće „povezati“ do 24 sviča u kompleks sa istovetnom IP adresom, bez obzira na fizičku lokaciju. ZyXEL Dimension ES-4024 je Layer 3 svič, spreman da odgovori zahtevima najprobirljivijih. Spisak mogućnosti je impresivan i u katalogu se rasprostire na dve strane; ovde ćemo reći da i on podržava iStacking tehnologiju, a za povezivanje sa drugim segmentima mreže tu su dva GBIC uplink slota. Izbor načina na koji ćete pristupiti upravljačkom softveru u sviču je širok: konzola, SNMP protokol, telnet ili Web interfejs.

ZyXEL u svojim materijalma ističe da su svu energiju usmerili ka malim i srednjim preduzećima. Kao posebnu prednost ističu niske ukupne troškove posedovanja i brz povratak investicije. Tu nije dovoljno imati samo nisku nabavnu cenu, već mora da se misli i na „sitnice“ kao što su pouzdanost, performanse, upravljanje... Da li je sve to dovoljno da se uhvati u koštac sa snažnom konkurencijom na domaćem tržištu ostaje da se vidi. Potencijali svakako postoje.

Korisne adrese:

Geneko Systems
29. novembra 59a/I, Beograd
tel: 011/3224-847




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter