GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #103 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung monitori
Branko Maksimović
U Samsung-u su primetili da manji proizvođači nude monitore sa sve "živahnijim" panelima, pa su pripremili odgovor - seriju 710. Iskoristili smo priliku da pogledamo i zanimljive modele SM 173P i 710V.
- PC #103 (Septembar 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung monitori

Samsung je nedavno obogatio ponudu TFT monitora sa dijagonalom od 17“ modelima 710M, 710V, 710N i 710T. Prva dva spadaju u nižu klasu, koriste iste panele i razlikuju se po tome što model M ima i zvučnike. U pitanju su TN+Film paneli sa kontrastom od 500:1 i osvetljenjem od 290 cd/kvm, što su karakteristike doskora rezervisane za modele iz srednje pa čak i više klase. Vreme odziva je celih 25 ms, a i ugao pod kojim se slika vidi je nešto manji nego kod skupljih monitora. Modeli sa sufiksima N i T imaju modernije TFT matrice, te sa odzivom od 12 ms nadmašuju i donedavno neprikosnoveni Samsung 172X; uvećan je ugao gledanja, a odnos kontrasta je čak 600:1. Sve ove modele detaljnije ćemo predstaviti u sledećem broju „PC“-ja, pošto ih detaljno testiramo.

Isprobavajući „tanki i jednostavni“ Samsung SM 173P, nismo stekli „deja vu utisak“. Ako se podsetimo ocena koje smo tada dali ovom monitoru, videćemo da nas je oduševio sistem podešavanja; za one koji nisu čitali test iz PC #99, navešćemo da 173P nema nijedan taster osim onog za uključivanje monitora i da se sva podešavanja (geometrija, balans boja, kontrast, osvetljenost itd.) obavlja iz softvera koji komunicira sa monitorom putem RGB ili DVI-I kabla. Monitor predstavlja krajnji domet u tehnologiji izrade, završne obrade i dizajna. Osnovne linije koje se opisuju rečima „futuristički“ i „retro“, ne bi mnogo značile bez vrhunske tehnologije ispod metala i plastike (a tu ne mislimo samo na panel), te se može reći da 173P demonstrira moć matične kompanije. Samsung je ponudio model čiji panel ima kontrast od 700:1, vidljivi ugao od gotovo 180 stepeni u obe ose, sa idealno raspoređenim osvetljenjem, kontrastom koji nije prenaglašen ni na maksimalnoj vrednosti, u četiri podvarijante. U pitanju su boje kućišta koje će omogućiti da monitor lakše uklopite u radno ili kućno okruženje.

SyncMaster 173P stiže u sivoj, crvenoj, plavoj i crnoj varijanti. Sve boje su sa primesom Alu-praha i nisu jarke, već zatvorene i prijatne na oko. Samsung je integrisao bolji panel od onog koji smo inicijalno videli. Tadašnjem modelu 173P smo zamerili na prikazu kolornog spektra – vidljivi banding nas je pomalo razočarao i nedopustiv je na monitoru najviše klase. Nova verzija je utisak ne samo popravila, već se može reći da je prikaz boja idealan. Samsung ostaje pri tome da 173P nije monitor za igrače, pa je odziv striktnih 25 ms. Reprodukcija filmova je odlična, ali prikaz bržih igara otkriva kašnjenje tečnih kristala i najzahtevnijim igračima bi možda zasmetao. Panel je vidljiv iz bukvalno svakog ugla.

SyncMaster 710V je naslednik 172V. Najjeftiniji monitor u porodici ima solidne karakteristike. Odziv od 25 ms je možda i preteran (neki proizvođači bi ga deklarisali sa 16 ms), ali je igranje na monitoru sasvim prihvatljivo, dok je reprodukcija boja na visokom nivou, bez banding-a. Kontrast nije prenaglašen sve do 90%, a osvetljenje je malo izraženije na donjoj ivici. 710V je u ovom trenutku znatno bolji monitor nego što je to bio 172V „u svoje vreme“, te ga preporučujemo. Model 173P ima striktno definisan krug kupaca, namenjen je ljudima koji žele najviši kvalitet i kojima je imidž bitna stavka.

Korisne adrese:

Erc Commerce
http://www.erccommerce.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #103
preview
Foxconn matične ploče
Nenad Akšić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter